Face to Face

Ο Ερνάν Κρέσπο στο BN Sports: «Γιατί να πω 'όχι' στην Ελλάδα; Εξαιρετική δουλειά από τον Αλμέιδα στην ΑΕΚ!» (video)

Ο Ερνάν Κρέσπο στο BN Sports: «Γιατί να πω 'όχι' στην Ελλάδα; Εξαιρετική δουλειά από τον Αλμέιδα στην ΑΕΚ!» (video)

Ο Ερνάν Κρέσπο σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο BN Sports! Η «μάχη» των Μίλαν-Ίντερ στα ημιτελικά του Champions League, ο καλός του φίλος και νυν προπονητής της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, αλλά και το ενδεχόμενο να αναλάβει τα «ηνία» ενός ελληνικού συλλόγου.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Τα χρόνια έχουν περάσει. Δεν είναι, πλέον, ο μακρυμάλλης σέντερ φορ που «ματώνει» τα δίχτυα στη Serie A. Φορά το καλό του κοστούμι, τα μακριά μαλλιά έχουν... συμμορφωθεί και γκριζάρει. Το πάθος, όμως, παραμένει ίδιο.

Ο Ερνάν Κρέσπο δεν «μάχεται», πλέον, στο Ένιο Ταρντίνι. Δεν κάνει γκολ τις τέλειες πάσες του Κακά, του Βερόν ή του Ρούι Κόστα, φορώντας τη φανέλα της Ίντερ ή της Μίλαν.

Εδώ και μία δεκαετία, με σταθερά ανοδικά βήματα, αποδεικνύει πως εκτός από το «κάτι σπάνιο» ενός θρυλικού φορ, διαθέτει και την πρώτη ύλη ενός εξαιρετικού προπονητή. Το απέδειξε οδηγώντας την άσημη Ντεφένσα Χουστισία στην κατάκτηση του Copa Sudamericana (2020), το αποδεικνύει και τώρα, στην Αλ Ντουχαΐλ.

Από το Κατάρ, μιλά για τον επερχόμενο ιταλικό «εμφύλιο» της Μίλαν με την Ίντερ στα ημιτελικά του Champions League. Άλλωστε, γνωρίζει και τις δύο εκ των έσω. Δεν έμεινε, όμως, στα των... ημιτελικών.

Αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς το περασμένο καλοκαίρι, γνωρίζει πως ο καλός του φίλος, Ματίας Αλμέιδα, νυν προπονητής της ΑΕΚ, εντυπωσιάζει στην Ελλάδα, ενώ βίωσε από «πρώτο χέρι» την επιστροφή της Αργεντινής στην κορυφή του κόσμου.

Ο Ερνάν Κρέσπο στο BN Sports, σε μία συνέντευξη που ξεκινά από τα ημιτελικά του Champions League, «περνά» από το ελληνικό πρωτάθλημα, αφήνει... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να βρεθεί στα μέρη μας και για φινάλε, ένα βίντεο με τον ίδιο να στέλνει το δικό του μήνυμα στους αναγνώστες της!

ipiccy_image_1_1.jpg


«Μίλαν και Ίντερ είναι πάντα φαβορί στο Champions League, λόγω της ιστορίας τους»

«Ένας ημιτελικός Champions League, είναι από μόνο του ένα δύσκολο επίτευγμα, για κάθε ομάδα. Πρόκειται για μία από τις πιο ανταγωνιστικές διοργανώσεις στον κόσμο, αλλά και η Μίλαν και η Ίντερ, ξέρουν το Champions League όσο λίγες ομάδες. Η ιστορία τους και μόνο, αρκεί για να χρίζονται φαβορί και να φτάνουν στα τελευταία στάδια της διοργάνωσης, κάθε χρονιά.

Τα δύο μεταξύ τους ματς πιστεύω θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού όπως έχουν αποδείξει, είναι πολύ πλήρεις ομάδες. Δεν θεωρώ πως υπάρχει φαβορί για την πρόκριση. Καλύτερα θα ήταν να... πληρώνουν το ίδιο οι στοιχηματικές εταιρείες, είτε την πρόκριση της μίας, είτε την πρόκριση της άλλης».

Ο Ερνάν Κρέσπο γνωρίζει το DNA των Ίντερ-Μίλαν και των ιταλικών ομάδων γενικότερα, πολύ καλά. Φόρεσε τη φανέλα της πρώτης σε δύο θητείες (2002 έως 2003 και 2006 έως 2009) και της δεύτερης σε μία (2004 έως 2005), ενώ στη «χρυσή» εποχή της Πάρμα, της Λάτσιο και της Serie A, συνολικά, τις αντιμετώπισε αρκετές φορές ως αντίπαλος.

Στο ιταλικό ποδόσφαιρο «χάρισε» τα 13,5 χρόνια μιας ποδοσφαιρικής καριέρας 18 ετών συνολικά και παρότι ο ίδιος δεν κατάφερε να κερδίσει το Champions League, γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να «λυγίσει» κανείς έναν ιταλικό σύλλογο σε έναν τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ακόμα και αν πρόκειται για την πολυνίκη του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης, ή την υπερηχητική, Μάντσεστερ Σίτι.



«Στο ζευγάρι της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μάντσεστερ Σίτι, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και οι δύο τους, θεωρούνταν φαβορί για την κατάκτηση από την αρχή.


Το μόνο βέβαιο είναι πως όποια από τις δύο προκριθεί στον τελικό, δεν θα έχει εύκολο έργο. Οι ιταλικές ομάδες φροντίζουν να είναι στο κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας, όταν πρόκειται για τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης».

Αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν «παρών» και MVP στον τελευταίο ευρωπαϊκό τίτλο της Πάρμα, ο λόγος του έχει άλλη βαρύτητα. Ο Ερνάν Κρέσπο «άνοιξε» το σκορ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA του 1999, πριν οι Ιταλοί επικρατήσουν της Μαρσέιγ με 3-0 και σηκώσουν το τρόπαιο στον ουρανό της Μόσχας.

«Βάλαμε μία μικρή ιταλική πόλη στον ευρωπαϊκό χάρτη» δήλωσε μετά από χρόνια, μιλώντας στον επίσημο λογαριασμό της UEFA στο YouTube για εκείνη τη βραδιά. Από την άλλη, όμως, παρότι στον δεύτερο ευρωπαϊκό τελικό της καριέρας του έκανε ό,τι περνούσε από τα... πόδια του, το φινάλε δεν ήταν ανάλογο.



Στον τελικό του Champions League εν έτει 2005 στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Μίλαν και Λίβερπουλ, σκόραρε δύο φορές στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (39', 44'), στέλνοντας τους «ροσονέρι» στα αποδυτήρια με το σκορ στο 3-0 υπέρ τους. Η συνέχεια, όμως, είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Η Λίβερπουλ έκανε το επικότερο comeback στην ιστορία του θεσμού και στα πέναλτι, «λύγισε» τη Μίλαν, για να κατακτήσει το τρόπαιο, μέσω ενός «μαθήματος ζωής», όπως το χαρακτήρισε ο Γέρζι Ντούντεκ, μιλώντας τον Μάιο του 2022 στο BN Sports.

Το απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων, εν ολίγοις, και τώρα που ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη, αναπόφευκτα η συζήτηση «επέστρεψε» στο 2005.

crespo-milan.png

«Δεν θεωρούσαμε πως είχε τελειώσει το ματς. Υπήρχε καλή διάθεση, όπως στα αποδυτήρια κάθε ομάδας που προηγείται στο ημίχρονο, αλλά και συγκέντρωση.


Στο τέλος, χάσαμε μία τεράστια ευκαιρία να κατακτήσουμε ένα τρόπαιο που έμοιαζε δικό μας, αλλά δεν παίζαμε μόνοι μας. Προφανώς, η στεναχώρια ήταν μεγάλη.

Στην αρχή, νομίζεις πως δεν θα επανέλθεις ποτέ από κάτι τέτοιο. Όπως η ζωή, όμως, έτσι και το ποδόσφαιρο φροντίζει με τον τρόπο του να στρέψει το ενδιαφέρον και την προσοχή σου σε ό,τι ακολουθεί. Κι έτσι πρέπει να γίνεται πάντα. Η μνήμη ενός σπουδαίου τελικού, ωστόσο, παραμένει».



«Έτσι έζησα την επιστροφή της Αργεντινής στην κορυφή του κόσμου!»

Οι συγκυρίες για τον Ερνάν Κρέσπο ήταν τρομερά ευνοϊκές, στα τέλη του 2022.

Στη χώρα όπου εργάζεται, πλέον, είδε την Εθνική Αργεντινής, υπό τις οδηγίες του Λιονέλ Σκαλόνι και την ηγεσία του Λιονέλ Μέσι (άλλοτε συμπαικτών του), να σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 36 χρόνια προσμονής.

«Όσα έζησα παρακολουθώντας από κοντά την πορεία της Αργεντινής έως την κορυφή του κόσμου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, θα αντέξουν στη μνήμη μου για μία ζωή.

Λόγω της παρουσίας μου στο Κατάρ, είχα την ευκαιρία να ζήσω τα πάντα από πολύ κοντά και να απολαύσω κάθε παιχνίδι, τη διάθεση και το θάρρος των ποδοσφαιριστών.

Αν συνυπολογιστεί πως γνωρίζω και εκτιμώ πολλούς από τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους ανθρώπους του τεχνικού τιμ, η απόλαυση ήταν ακόμα μεγαλύτερη».



«Γιατί όχι στην Ελλάδα, ως προπονητής;»

Παρά τα μόλις 47 του χρόνια, οι επιτυχίες δεν λείπουν από το προπονητικό του «παλμαρέ».

Κατάκτηση του Copa Sudamericana με την Ντεφένσα Χουστισία το 2020, «παραστάσεις» από την Μπάνφιλντ, τη Σάο Πάολο, τις ακαδημίες της Πάρμα και εσχάτως, δύο τίτλοι με την Αλ Ντουχαΐλ: το Stars Cup και το League Cup του Κατάρ το 2023.



«Κάθε προπονητική μου εμπειρία, είχε κάτι να μου προσφέρει. Πέρασα από διαφορετικές χώρες και ποδοσφαιρικές σχολές, όπως αυτή της Αργεντινής, της Ιταλίας, της Βραζιλίας και πλέον, του Κατάρ.


Ως άνθρωπος και προπονητής εμπλουτίζομαι μέσω αυτών των αλλαγών. Ανοίγουν οι ποδοσφαιρικοί μου ορίζοντες και νιώθω πιο έτοιμος για να δουλέψω με γκρουπ παικτών, που προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες.

Το έργο μου στην Αλ Ντουχαΐλ συνεχίζεται. Το απολαμβάνω, ειδικά από τη στιγμή που νιώθω πως παιχνίδι με το παιχνίδι, ταυτίζομαι ολοένα και περισσότερο με τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ένα γκρουπ παικτών αφοσιωμένο στο 100% στη δουλειά που γίνεται καθημερινά».

crespo-al-duhail.jpg

Οι προπονητικές του «μετοχές» δείχνουν συνεχώς να ανεβαίνουν και μοιάζει δεδομένο, πως με τη δουλειά του, αλλά και το όνομά του στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ο «δρόμος» της Ευρώπης, θα ανοίξει σύντομα. Αν θα επέλεγε την Ελλάδα σε αυτήν τη διαδρομή;

Στην ερώτηση αν έφτασε ποτέ κοντά σε ελληνικό σύλλογο ως ποδοσφαιριστής, απάντηση δεν υπήρξε. Ίσως «καταρρίπτοντας» τους μύθους της εποχής. Ως προπονητής, όμως, φαίνεται πως το ελληνικό πρωτάθλημα μόνο αδιάφορο δεν του περνά, την ώρα που ο Ολυμπιακός φαίνεται να εξετάζει, μεταξύ άλλων, την περίπτωσή του. 

Σημειώνεται, ωστόσο, πως η συνέντευξη πάρθηκε προτού κυκλοφορήσουν τα εν λόγω δημοσιεύματα.

«Γιατί όχι; Είναι ένα πρωτάθλημα με μεγάλο ενδιαφέρον και ανταγωνιστικές ομάδες!»

almeyda-crespo-2.jpeg

«Ο φίλος μου, Ματίας Αλμέιδα»

Μία ενδεχόμενη άφιξη του Ερνάν Κρέσπο στα ελληνικά γήπεδα, θα τον έφερνε αντίπαλο με γνώριμα πρόσωπα και ομάδες.

Από τη μία, θα αντιμετώπιζε ξανά τον Παναθηναϊκό, όπως έπραξε το καλοκαίρι του 2022 με την Αλ Ντουχαΐλ, σε φιλική αναμέτρηση στην Αυστρία, αποθεώνοντας τότε το έργο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, στις δηλώσεις του στον ελληνικό Τύπο.

«Παίξαμε απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Τέτοιου είδους αγώνες είναι πολύ καλοί για εμάς στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, σ’ αυτήν την περίοδο προετοιμασίας. Κανείς δεν τραυματίστηκε, που είναι επίσης πολύ σημαντικό για την περίοδο που βρισκόμαστε. Το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία. Για εμάς το να παίζουμε κόντρα σε τέτοιες ομάδες είναι το πιο σημαντικό, γιατί μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα».

Παράλληλα, όμως, θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν «καλό του φίλο» και πρώην συμπαίκτη του στη Ρίβερ Πλέιτ, την Ίντερ και την Εθνική Αργεντινής: τον Ματίας Αλμέιδα, νυν προπονητή της ΑΕΚ.

almeyda-crespo.jpg

«Γνωριζόμαστε πολύ καλά με τον Ματίας, είναι φίλος μου και του εύχομαι τα καλύτερα.


Ξέρω πως κάνει εξαιρετική δουλειά στην ΑΕΚ, αν και δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι' αυτήν τη νέα του εμπειρία.

Σίγουρα, όμως, θα βρούμε χρόνο να μου πει γι' αυτήν στο μέλλον».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Ερνάν Κρέσπο θέλησε να ευχαριστήσει προκαταβολικά, όλους του Έλληνες φίλους του ποδοσφαίρου, που θα διαβάσουν όσα είχε να πει. Και το έπραξε μέσω ενός βίντεο.



*Το εικαστικό της συνέντευξης, είναι έργο του titormos.creations.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0