Face to Face

Ο Αλιόσα Ασάνοβιτς στο BN Sports: «Στην Κροατία το Μουντιάλ και στον Παναθηναϊκό το ελληνικό πρωτάθλημα!» (video)

Ο Αλιόσα Ασάνοβιτς στο BN Sports: «Στην Κροατία το Μουντιάλ και στον Παναθηναϊκό το ελληνικό πρωτάθλημα!» (video)
Ο Αλιόσα Ασάνοβιτς, μέλος της θρυλικής Κροατίας του '98 και άλλοτε σταρ του Παναθηναϊκού, μιλά για τη «μητέρα των μαχών» κόντρα στην Αργεντινή (13/12, 21:00) στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς!
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Πριν την «παρέα» των Λούκα Μόντριτς, Ιβάν Πέρισιτς, Ματέο Κόβασιτς, που έφτασε έως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, και φέτος έχει βαλθεί να το ξανακάνει, με τελευταίο εμπόδιο την Αργεντινή (13/12, 21:00), υπήρξε η Κροατία των Μπόμπαν, Σούκερ, Προσινέτσκι και Ασάνοβιτς.

Ο τελευταίος, «παρών» σε κάθε ματς στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998 και καταλυτικός στην πορεία της έως την 3η θέση του κόσμου, πείστηκε εκείνο το καλοκαίρι από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, να μην κυνηγήσει μία μεταγραφή στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά να έρθει στην Ελλάδα!

Έχουν συμπληρωθεί 24 -και- χρόνια από τη μεταγραφή του Αλιόσα Ασάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, αλλά όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο BN Sports, συνεχίζει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα των «πρασίνων»! «Υμνεί» τη δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τονίζει, πως το Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε η ώρα να πάει στα χέρια της Κροατίας και το ελληνικό πρωτάθλημα, σε αυτά του Παναθηναϊκού!


«Το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κροατία!»

«Δεν μου προκαλεί έκπληξη που η Κροατία είναι στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήδη έχουμε βρεθεί σε τελικό, οπότε ο φετινός στόχος είναι η κατάκτηση. Δεν της λείπει τίποτα, για να το καταφέρει!» αναφέρει αρχικά, ερωτηθείς για την πορεία της Κροατίας έως τώρα.

«Ίσως γράψει μία ανάλογη σελίδα με αυτήν της Ελλάδας το 2004. Υπάρχει τεράστια πίστη από τον κόσμο σε αυτήν την ομάδα. Ο σεβασμός προς την Αργεντινή είναι τεράστιος. Η Κροατία αντιμετωπίζει τον Λιονέλ Μέσι, τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου, στην τελευταία του ευκαιρία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όλοι, όμως, πιστεύουν πως με κάποιον τρόπο, θα καταφέρει να προκριθεί. Στον τελικό, η κατάκτηση του Μουντιάλ θα είναι υποχρέωση!»

Πάντως, ακόμα κι αν χρειαστεί περισσότερα από 90 λεπτά, η παράδοση που έχει «χτίσει» σε παράταση και πέναλτι, της επιτρέπει να ονειρεύεται. Από τη δική του πλευρά, πάντως, ο Αλιόσα Ασάνοβιτς τονίζει πως δεν... σηκώνει νέες και τόσο μεγάλες συγκινήσεις!

«Ελπίζω να μην τα χρειαστούμε ξανά! Δεν θέλω να περιμένω την παράταση και τα πέναλτι. Είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία και αγχώδης για να υποστώ ξανά την ίδια διαδικασία!

Στον προημιτελικό, η ισοφάριση μόλις τρία λεπτά μετά το γκολ της, έκανε τη Βραζιλία να χάσει το μυαλό της. Το έβλεπα στα πρόσωπα των παικτών της. Φαινόντουσαν να απορούν: "Πώς γίνεται να δεχτήκαμε ένα τέτοιο γκολ;"

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, το ψυχολογικό momentum ήταν υπέρ της Κροατίας. Ο γκολκίπερ της είχε ξανακάνει απίστευτη εμφάνιση στα πέναλτι, κόντρα στην Ιαπωνία. Ο Λιβάκοβιτς έχει το κάτι παραπάνω που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

 
Προφανώς, τα «μαγικά» συστατικά που έφεραν την Κροατία για δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στα ημιτελικά έρχονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

«Περηφάνια και ταλέντο. Κάθε χρόνο, εμφανίζονται πολλοί νέοι στο πρωτάθλημα της Κροατίας. Οι σύλλογοί μας δεν έχουν πολλά χρήματα για μεταγραφές, αλλά έχουν καλές ακαδημίες, προπονητές, σωστό πνεύμα.

Δεν θα σταματήσουμε να "παράγουμε" σπουδαίους ποδοσφαιριστές μετά το 2022. Έρχονται νέες, χρυσές γενιές της Κροατίας! Όπως ήμασταν εμείς κάποτε είδωλα της εθνικής ομάδας της Κροατίας και ακολούθησαν οι Μόντριτς, Κόβασιτς, Πέρισιτς, έτσι θα έρθει η νέα γενιά!»

Όπου νέα «χρυσή γενιά» και μέλλον, οι περισσότεροι σημειώνουν πρώτο-πρώτο ένα όνομα: Γιόσκο Γκβάρντιολ!

«Είναι το μέλλον του κροατικού ποδοσφαίρου. Εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, καλός στον "αέρα", διαβάζει γρήγορα και σωστά τις φάσεις.


Από την άλλη, ο Πέρισιτς κάνει επίσης εξαιρετικό τουρνουά. Κόβασιτς, Μπρόζοβιτς, θεωρώ πως έχουμε το καλύτερο κέντρο στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Λούκα Μόντριτς είναι τα πάντα, όχι μόνο ο ηγέτης της Κροατίας. Ναι, ο Ζλάτκο Ντάλιτς είναι ο κορυφαίος προπονητής της εθνικής ομάδας στην ιστορία της, αλλά ο Μόντριτς είναι τα πάντα και αξίζει να πάρει».

Παράλληλα, στην εθνική Κροατίας βρίσκεται κι ένας Έλληνας... εκπρόσωπος. Ο μόνος παίκτης που αγωνίζεται στη Super League και βρίσκεται ακόμη στα γήπεδα του Κατάρ.

318215673_1816837048670451_7832467619893129033_n.jpg

«Ηγέτης ο Βίντα»

«Ο Βίντα είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ποδοσφαιριστής. Πολεμάει για την ομάδα του. Δεν το βάζει ποτέ κάτω. Η ΑΕΚ απέκτησε το καλοκαίρι έναν πραγματικό ηγέτη, έναν σπουδαίο επαγγελματία.

Δυστυχώς, είχε έναν τραυματισμό λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και πάλι, από το πάθος του Ζλάτκο Ντάλιτς να τον καλέσει στην εθνική ομάδα της Κροατίας και τις αντιδράσεις των σπουδαίων συμπαικτών του, φαίνεται πόσο σημαντικός είναι. Άλλωστε, έχει τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με το εθνόσημο πλέον!»

Το «παράδειγμα» του Ντομαγκόι Βίντα ακολούθησε και ο ίδιος ο Αλιόσα Ασάνοβιτς. Μετά την πρώτη θρυλική πορεία της Κροατίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το καλοκαίρι του 1998, φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μένοντας στην Ελλάδα για περίπου δύο χρόνια.

ασανοβιτς_1.png


«Δεύτερο σπίτι μου ο Παναθηναϊκός, φοβερός προπονητής ο Γιοβάνοβιτς!»


«Ένιωσα σαν στο σπίτι μου στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγάλη ιστορία και ήταν εύκολο να πω το "ναι". Παράλληλα, έφτιαξα μία εξαιρετική σχέση με τον τότε πρόεδρό του, τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ενώ δεν ξεχνάω πώς με υποδέχθηκαν οι οπαδοί. Έφυγα γεμάτος όμορφες αναμνήσεις από την Αθήνα και την Ελλάδα» ανέφερε αρχικά, ενώ έπλεξε το εγκώμιο και στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

«Συνεχίζω να παρακολουθώ την πορεία του Παναθηναϊκού. Χαίρομαι που τον βλέπω να τα πηγαίνει εξαιρετικά φέτος. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι φοβερός προπονητής και η δουλειά του βγαίνει στο γήπεδο. Ελπίζω πως φέτος είναι η χρονιά του Παναθηναϊκού! Εύχομαι να κατακτήσει το πρωτάθλημα!»

Το σχόλιό του αποκτά άλλη βαρύτητα, καθώς προέρχεται από έναν νυν προπονητή.

«Απόλαυσα το πέρασμά μου από την εθνική ομάδα της Ζάμπιας. Έχει ανέβει το επίπεδο των εθνικών ομάδων στην Αφρική. Φαίνεται και στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το Μαρόκο βρίσκεται στα ημιτελικά, το Καμερούν κέρδισε τη Βραζιλία, η Τυνησία την κάτοχο του τροπαίου, Γαλλία. Είναι σημάδια σκληρής δουλειάς, ότι οι ομάδες προχωρούν.

Πλέον, βρίσκομαι στην Κροατία, συζητώντας για να αναλάβω μία νέα ομάδα. Αν θα ερχόμουν στην Ελλάδα; Αν βρεθεί κάποιο ενδιαφέρον πρότζεκτ, γιατί όχι; Τα αισθήματά μου για τη χώρα είναι γνωστά».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0