Face to Face

Ο Σπύρος Ρισβάνης στο BN Sports: «Στη χώρα μας για όλα φταίει ο Έλληνας – Είχα στενοχωρηθεί με όσα λέγονταν για τον Παναθηναϊκό» (video)

Ο Σπύρος Ρισβάνης στο BN Sports: «Στη χώρα μας για όλα φταίει ο Έλληνας – Είχα στενοχωρηθεί με όσα λέγονταν για τον Παναθηναϊκό» (video)

O Σπύρος Ρισβάνης άνοιξε την… καρδιά του στο BN Sports και μίλησε για τα όσα όμορφα βιώνει στη Σλοβακία, το κάτι μαγικό που έχει διαχρονικά ο Πανιώνιος, τον Ατρόμητο που έχει να θυμάται μόνο καλά, την ευκαιρία που δεν πήρε στον Ολυμπιακό καθώς και τις «ιστορίες για αγρίους» που λέγονταν για εκείνον και τον Παναθηναϊκό.

Δεν του αρέσει να «αγγιστρώνεται» σε συμβόλαια και να διαλέγει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του βάσει οικονομικών απολαβών. Το αίσθημα του «ανήκειν» είχε, έχει και θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Σπύρο Ρισβάνη και το κατανοείς από την πρώτη στιγμή που ανοίγεις κουβέντα μαζί του. Και παρόλο που έχει ρίξει… νερό στο κρασί του σε αρκετές περιπτώσεις για διάφορα που έχουν ακουστεί, κατανοεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως αυτή είναι η φύση του ποδοσφαιριστή. Να μισιέται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι αγαπιέται και ιδιαίτερα στην Ελλάδα να τον στήνουν εύκολα στον «τοίχο».

Βρισκόμενος πλέον στη Σλοβακία και τη Ντουνάισκα και όντας ιδιαίτερα χαρούμενος για το νέο κεφάλαιο της καριέρας του που άλλαξε το περασμένο καλοκαίρι, μίλησε στο BN Sports για όλους και για όλα. Από τις εμπειρίες του στη σλοβακική λίγκα, τα καλά του να παίζεις στο εξωτερικό και τον παθιασμένο Τιμούρ Κετσπάγια, μέχρι τις όμορφες στιγμές με τον Ατρόμητο και το ματς που ως αρχηγός των Περιστεριωτών έριξαν τον Πανιώνιο. Τον δυσκολότερο αντίπαλο που έχει αντιμετωπίσει, την ευκαιρία που άξιζε να πάρει στον Ολυμπιακό και τις άτοπες κατηγορίες προς το πρόσωπό του για εσκεμμένο χτύπημα στον Μπεργκ, βρίσιμο στον πάγκο και προκλητική συμπεριφορά.
3660630.jpg
Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη


Ποιες είναι οι πρώτες σου εμπειρίες από τη Σλοβακία και τη Ντουνάισκα;

«Είναι πολύ οργανωμένα όλα. Τόσο η λίγκα όσο και η ομάδα που αγωνίζομαι. Έχει τρομερές εγκαταστάσεις, γεύματα, γυμναστήρια, αίθουσες αποκατάστασης. Είναι όλα στην εντέλεια σαν τις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα».

Γιατί αποφάσισες να πας εκεί; Ποιο είναι το επίπεδο τους πρωταθλήματος και ποιες οι διαφορές με τη Super League;

«Είχα προτάσεις από την Ελλάδα αλλά ήθελα να συνεχίσω στο εξωτερικό. Το σκέφτηκα ως βήμα που μπορεί να με βοηθήσει για το κάτι παραπάνω. Το πρωτάθλημα εδώ είναι πιο σκληρό, έχει πιο πολλά τρεξίματα. Μπορεί να μην έχει την ποιότητα των 3-4 μεγάλων της Super, ωστόσο μπορεί ο πρώτος να χάσει από τον τελευταίο. Είναι πολύ ανταγωνιστικό, πρέπει να μοχθήσεις για να κερδίσεις. Οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Εγώ δυσκολεύτηκα να μπω στο ρυθμό προπονήσεων. Δεν έχουν καμία σχέση στο κομμάτι της έντασης με ό,τι είχα ζήσει».
1667406242891.jpg

Είναι η έξοδος στην Ευρώπη ο στόχος της Ντουνάισκα;

«Φυσικά! Με τη Στεάουα είχαμε πολύ καλή παρουσία, στη Ρουμανία θα μπορούσαμε εμείς να προκριθούμε. Η ομάδα έχει καλό υλικό, μονάχα η εμπειρία από τέτοιες παραστάσεις της λείπει. Τώρα είμαστε 2οι, αν συνεχίσουμε το ίδιο καλά, στοχεύουμε στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Έχει τα πάντα ο σύλλογος και κάνει σταθερά βήματα για να τα καταφέρει».

Είσαι ευχαριστημένος από την επιλογή σου;

«Είμαι πολύ καλά.. Με πιστεύουν στην ομάδα, με ήθελε και ο προπονητής πολύ από την αρχή και εγώ προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω. Ήρθα εδώ για να παίξω και να κάνω το βήμα παραπάνω και θεωρώ ότι έχω πάρει την καλύτερη απόφαση».
1667406242903.jpg

Είχες παίξει και με τον Ατρόμητο κόντρα στην τωρινή σου ομάδα το 2019 και μάλιστα είχες σκοράρει. Το περίμενες ότι μπορεί να αγωνιστείς εκεί μια μέρα;

«Δεν το είχα σκεφτεί τότε ότι θα ερχόμουν στη Σλοβακία να παίξω αλλά είχαμε μείνει με τα υπόλοιπα παιδιά με το… στόμα ανοιχτό με το γήπεδο και τις εγκαταστάσεις. Το θυμάμαι σαν τώρα που το συζητούσαμε».

Η διαφορά δυναμικότητας Ολυμπιακού και Σλόβαν, ήταν τόσο οριακή όσο είδαμε στο χορτάρι;

«Ήμουν τραυματίας όταν παίξαμε με τη Σλόβαν αλλά την έχω παρακολουθήσει. Έχει πολύ καλούς και έμπειρους παίκτες. Το μπάτζετ της δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα ρόστερ εδώ. Αν ο Ολυμπιακός ήταν όπως πριν μία τριετία, θα την απέκλειε πολύ πιο εύκολα. Είναι δύσκολος αντίπαλος πάντως, ειδικά στην έδρα της».

«Στην Ανόρθωση το πρόβλημα δεν ήταν ούτε ο Τιμούρ ούτε οι πάικτες»

Πως ήταν το πέρασμά σου από την Κύπρο;

«Η Κύπρος είναι σαν να λέμε Ελλάδα, μόνο που οδηγούσαμε από τα δεξιά (σ.σ γέλια). Κατά τα άλλα, ήταν πολύ καλά. Πήραμε και το Κύπελλο που ήταν πολύ σημαντικό, μπήκαμε στους ομίλους του Conference. Μεγάλη υπόθεση, για έναν πολύ σπουδαίο σύλλογο, με κόσμο που τον ακολουθεί πιστά. Στο δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς δεν τα πηγαίναμε και τόσο καλά, είχαμε κάποια προβλήματα. Σε τελική ανάλυση εγώ μόνο τα θετικά κρατάω».
risvanis1_0.webp

Πως έζησες τον Τιμούρ Κετσπάγια; Ποια ήταν η σχέση σας;

«Πολύ παθιασμένος, πραγματικά ζει για το ποδόσφαιρο. Τρομερός σαν άνθρωπος, η ζωντανή ιστορία της ομάδας. Εγώ είχα καλές σχέσεις μαζί του, ασχέτως που στο τέλος δεν έπαιζα. Αυτή είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Νομίζω ότι το πρόβλημα της Ανόρθωσης ήταν το γύρω-γύρω. Δεν έφταιγαν ούτε οι παίκτες ούτε ο κόουτς. Κάτι πήγαινε λάθος από το Γενάρη και μετά και δεν ήταν αυτοί που φαίνονταν».

«Μόνο θετικά έχω να πω για τον Ατρόμητο»

Επιστροφή στα χρόνια σου στην Ελλάδα! Τι σε έκανε να ρίξεις… άγκυρα στο Περιστέρι και τον Ατρόμητο;

«Τη χρονιά που πήγα δανεικός από τον Ολυμπιακό, κάναμε μία τρομερή χρονιά. Ήθελα και εγώ να μείνω και η ομάδα να με κρατήσει, φτιάξαμε γρήγορα καλό κλίμα και με τα παιδιά και με τη διοίκηση. Ήταν και ο Κάναντι που με πίστευε, είχαμε εξαιρετική σχέση και κάπως έτσι αποφάσισα να μείνω. Δεν το μετανιώνω, παίξαμε πολύ καλά, βγήκαμε στην Ευρώπη. Και εγώ είχα αρκετά καλή απόδοση. Μόνο θετικά λόγια έχω να πω. Με βοήθησαν και εγώ όσο μπορούσα. Απλώς, τελείωνε το συμβόλαιό μου και αποφάσισα να φύγω για να δω κάτι το διαφορετικό. Ήταν απόφασή μου».
4853187.jpg

Γνωρίζοντας την ομάδα από μέσα, πίστευες ότι θα κινδύνευε ο Ατρόμητος πέρυσι;

«Σε καμία περίπτωση. Ήταν κάτι τρελό αυτό που έγινε πέρυσι. Δεν άξιζε στην ομάδα. Νομίζω ήταν περισσότερο θέμα ψυχολογίας. Για εμένα ο Ατρόμητος ανήκει στην εξάδα ή έστω να διεκδικεί την είσοδο σε αυτή και να κάνει μία καλή πορεία στο Κύπελλο. Είχε και έχει και τους παίκτες και τις υποδομές. Ήταν κρίμα μία τόσο νοικοκυρεμένη ομάδα να παλεύει».

Ποιο είναι το καλύτερο ματς που έχεις κάνει;

«Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι με τη φανέλα του Ατρομήτου στην Πολωνία, κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας, ένα 0-0. Ευρωπαϊκή διοργάνωση, όμορφη ατμόσφαιρα στο γήπεδο, δύσκολος αντίπαλος. Μου έχει μείνει αυτό το παιχνίδι».

Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης μαζί με τον Χατζηισαΐα, μία νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό με 1-0;

«Και αυτό καλό παιχνίδι, ναι. Όπως και κόντρα στην ΑΕΚ, ένα διπλό στο ΟΑΚΑ που είχα σκοράρει κιόλας στο φινάλε. Γενικώς με τον Ατρόμητο είχαμε κάνει πολύ καλές σεζόν, μέχρι τα μισά του πρωταθλήματος φιγουράραμε στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, γεγονός πολύ δύσκολο για την Ελλάδα».

«Με τον Χατζηισαΐα συνεννοούμασταν με... κλειστά μάτια»


Είχες δέσει πολύ με τον Δημήτρη (σ.σ Χατζηισαΐα).

«Δεν μιλάγαμε μέσα στο ματς. Συνεννοούμασταν χωρίς να πούμε κάτι. Κάναμε και κάνουμε καλή παρέα, βρισκόμασταν με «κλειστά μάτια». Είμασταν μαζί και από τον Πανιώνιο. Γενικά ήταν καλή η φουρνιά τότε. Γιαννούλης, Γιαννιώτης, Κουλούρης, Βασιλακάκης, Ουάρντα, Μανούσος. Βρισκόμασταν αρκετά και εκτός γηπέδου, παίρναμε και τον Σιώπη μαζί μας, αν και έπαιζε στον Πανιώνιο, τι να κάνουμε (σ.σ γέλια). Όλοι οι παίκτες έχουν κάνει κάτι, έχουμε συνεχίσει στο άθλημα και δείχνει κάτι αυτό».

Ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχεις παίξει εναντίον του;

«Στις αρχές, όταν ξεκίνησα στον Παναθηναϊκό, ήταν σίγουρα ο Μήτρογλου. Ήταν τρομερός, στα πολύ καλά του. Ο Λιβάγια επίσης και ο Πόνσε της ΑΕΚ πολύ δύσκολοι. Και ο Ελ Αραμπί το ίδιο. Στην Κύπρο μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο Ζάιρο, που ήταν παλαιότερα στον ΠΑΟΚ και στον ΠΑΣ. Επειδή είχαμε παίξει αντίπαλοι στην Ελλάδα, αυτό που είδα στην Κύπρο δεν το πίστευα. Κάνει τρομερά πράγματα στην Πάφο».
αραβι.jpg

«Στον Ολυμπιακό αν δεν πάρεις την ευκαιρία όταν πρέπει, θα έρθει ο επόμενος»

Ποια τα συναισθήματά σου υπογράφοντας στον Ολυμπιακό και ποια αποχωρώντας μια χρονιά αργότερα;

«Όταν υπογράφεις στον Ολυμπιακό είσαι σίγουρα χαρούμενος, ήθελα να παίξω. Έκανα προετοιμασία κανονικά στο Ζέεφελντ με τον Χάσι, έπαιξα σε δυο φιλικά και μόλις γυρίσαμε με ενημέρωσαν ότι δεν με υπολογίζουν. Βλέποντας ότι προχώρησε και η ομάδα στην Ευρώπη, μου είπαν να πάω κάπου δανεικός. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα. Αν δεν πάρεις την ευκαιρία σου όταν πρέπει, θα έρθει ο επόμενος».
Risvanis_3.jpg
Την άξιζες εκείνη την ευκαιρία;

«Με τις χρονιές που είχα κάνει πριν, θα μπορούσα να ήμουν μέρος της ομάδας. Δεν λέω ότι θα έπρεπε να παίζω συνέχεια αλλά ότι άξιζα να είμαι στο ροτέισον. Θα μπορούσα να μείνω και να ελπίζω κάποια στιγμή να έρθει αυτή η ευκαιρία αλλά δεν ήθελα. Αυτές είναι αποφάσεις της εκάστοτε ομάδας και τη σεβάστηκα φυσικά. Μ’ αρέσει να ανήκω κάπου που να παίζω και να βοηθάω. Δεν μου άρεσε να είμαι δανεικός».





μπουχα.jpg

«Για όλα φταίει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής»

Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να σταθεί στο ρόστερ μιας ομάδας τέτοιας δυναμικότητας;

«Γενικά στη χώρας μας, βάζουμε παραπάνω πίεση στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Για ό,τι γίνεται φταίει εκείνος. Δεν είναι κάποιες φορές εύκολο να το διαχειριστείς αυτό. Αν βέβαια είσαι προσηλωμένος σε αυτό που θέλει η ομάδα και ο προπονητής, τότε πιθανότατα θα πετύχεις. Είναι θέμα συγκέντρωσης και δουλειάς. Βέβαια πρέπει να ταιριάζουν και τα χνώτα σου με εκείνα του προπονητή, διότι αυτό και μόνο μπορεί να σε θέσει εκτός ομάδας».

«Στην Ελλάδα υπερτερεί η γκρίνια»

Νιώθεις ότι υπάρχει κάτι ανάλογο και στο εξωτερικό; Είναι οι εκάστοτε ντόπιοι τα εύκολα… θύματα;

«Μπορεί να υπάρχει και λόγω γλώσσας να μην το καταλαβαίνω εγώ ας πούμε. Απλά το φαινόμενο στην Ελλάδα είναι πιο έντονο. Αυτό εισπράττω εγώ τουλάχιστον, όχι μόνο εδώ αλλά και στην Κύπρο. Ένα λάθος σου μπορεί να σε κυνηγά όλη τη χρονιά. Στη Σλοβακία ας πούμε αν χάσεις ένα ματς, το σκέφτεσαι δυο μέρες και κοιτάς πως θα γίνεις καλύτερος, το αφήνεις πίσω σου. Δεν υπερτερεί η γκρίνια. Και αν νικήσεις το αντίστοιχο. Το χαίρεσαι μια μέρα και μετά ξεκινάς από το μηδέν».
risvanis-1-1200x668.jpg

Στον Πανιώνιο καθιερώθηκες στη συνείδηση του Έλληνα ως ένας ικανός στόπερ. Τι είναι αυτό που θυμάσαι από τα χρόνια σου στην Πλατεία;

«Ο Πανιώνιος για εμένα ήταν το κάτι άλλο. Πέρασα τρομερά εκεί. Υπήρχαν βέβαια δυσκολίες, ελλείψεις σε διάφορα. Αυτό που λένε όμως όλοι όσοι έχουν περάσει από εκεί ότι έχει κάτι το μαγικό αυτός ο σύλλογος, ισχύει στο 100%. Δεν ξέρω τι είναι αυτό. Από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στα αποδυτήρια το καταλαβαίνεις. Αν υπήρχαν δηλαδή κάποιες σταθερές, όπως οι καλές εγκαταστάσεις, εγώ ήθελα να μείνω κι’ άλλο. Είμαι πραγματικά πολύ στενοχωρημένος που η ομάδα βρίσκεται τόσο χαμηλά».
πανι.jpg

Πόσο μεγάλη είναι η απουσία του;

«Τεράστια, δεν το συζητώ. Το χειρότερο για εμένα ήταν όταν παίξαμε ένα Ατρόμητος-Πανιώνιος που ήρθε 0-0 και ουσιαστικά με την ισοπαλία τον ρίξαμε. Εκεί να δεις. Φυσικά έπαιξα όπως πάντα στο 100% απλά ψυχολογικά, μέσα μου στενοχωριόμουν. Από τη μία για εμάς στο Περιστέρι τελείωσε μια χρονιά που είμασταν υγιείς και από την άλλη έβλεπες ανθρώπους του Πανιωνίου, φροντιστές που έχεις περάσει χρόνια μαζί τους, να κλαίνε. Πάντα έχω στο μυαλό μου τον Πανιώνιο».

Από τον Παναθηναϊκό όμως ξεκίνησες, εκεί ανδρώθηκες. Αληθεύει ότι μικρός έπαιζες στην επίθεση;

«Εγώ ήμουν στις ακαδημίες του Βαζέχα. Και όταν πήγα να δοκιμαστώ, με πήραν σαν στόπερ. Απλά τότε ένας προπονητής, ο Άρης ο Κυριαζής, με έβαζε και σέντερ φορ. Επειδή ήμουν ψηλός, ξέρεις. Μία σέντρα, κεφαλιά και γκολ. Και σε ένα ματς με τον Ατρόμητο θυμάμαι, γύρω στα 13 μου, παίρνει ο κεντρικός αμυντικός μας κόκκινη κάρτα. Με γύρισε εμένα πίσω, πήγα καλά και από τότε δεν με ξαναέβαλε αλλού. Ευτυχώς δηλαδή που πήρε κόκκινη και με γυρίσανε πίσω (σ.σ γέλια). Σαν το Λαμπριάκο ένα πράγμα».

Κάπως περίεργη η παρουσία σου στον Παναθηναϊκό. Ξεκίνησες πολύ δυναμικά και η συνέχεια ήταν αντιστρόφως ανάλογη.

«Πήγα προετοιμασία, υπέγραψα συμβόλαιο, έπαιξα αρκετά. Είχα βγει μάλιστα και ρούκι της χρονιάς στη Super League. Πήγαιναν όλα καλά, πήραμε και το Κύπελλο. Και ξεκινάει η επόμενη σεζόν, παίζω με τη Μίντιλαντ προκριματικά και από εκεί και πέρα πουθενά, δεν έπαιζα στο πρωτάθλημα. Και αποφασίσαμε με τον Αναστασίου να πάω δανεικός για να πάρω παιχνίδια. Πήγα στον Πανιώνιο, έπαιξα, σώσαμε την ομάδα και γυρίζω πίσω γιατί είχα συμβόλαιο ακόμα. Και με ενημέρωσαν ότι δεν με υπολογίζουν και ότι θα λύσουν το συμβόλαιό μου. Το δέχτηκα και αποχώρησα. Δεν έγινε κάτι δηλαδή».
βραβ.jpg

«Όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα»

Σε κατηγόρησαν για διάφορα από εκεί και πέρα όμως. Για ένα ματς στη Νέα Σμύρνη και μία νίκη του Πανιωνίου, για τον τρόπο που έπαιξες. Αλήθεια τι είχε γίνει;

«Όσα έχουν ειπωθεί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Απλά επειδή έπαιξα στο 100% απέναντι στην πρώην ομάδα μου, ήμουν ο εαυτός μου. Αυτό είναι το στυλ μου. Το θεώρησαν ότι είχα λόγο συγκεκριμένο και με κυνηγάει μέχρι τώρα αυτό. Σύγκρινε το Πανιώνιος-Παναθηναικός (13/9/15) και το Ολυμπιακός-Ατρόμητος (1/10/17), που ήμουν και δανεικός μάλιστα από τον Ολυμπιακό. Ακριβώς το ίδιο δυνατά έπαιξα σε δύο νίκες επί των πρώην και ακόμα παραπάνω. Αλλά εκεί δεν είπε κανείς κάτι. Απλά νιώθω ότι τότε κάτι έπρεπε να εφεύρουν για να δώσουν μια εξήγηση».

«Δηλαδή έπρεπε να βάλω γκολ και να σκύψω το κεφάλι;»

Με τον Μπεργκ τι είχε συμβεί;

«Πήδηξα για κεφαλιά και τον βρήκα με τον αγκώνα στο μάτι. Το θεώρησαν τότε ότι το έκανα επίτηδες. Μιλάμε για μία φάση ενός επιθετικού και ενός αμυντικού. Τι πιο φυσιολογικό; Εμείς δώσαμε τα χέρια και τελείωσε. Έπρεπε να βρουν να πουν κάτι. Εδώ πανηγύρισα το γκολ και τη νίκη μας και είπαν ότι έβρισα τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Δηλαδή τι έπρεπε; Να βάλω γκολ και να σκύψω το κεφάλι;»

Συνεπώς οι σχέσεις φεύγοντας ήταν καλές;

«Δεν είχα κανένα πρόβλημα με κανέναν αλλά ούτε και ο σύλλογος νομίζω, μετά ίσως είχαν. Με αυτά που άκουγα και με έβριζαν, εγώ έπαιζα ακόμα πιο παθιασμένα και το θεώρησε ο κόσμος ότι το κάνω επίτηδες. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με τους φιλάθλους του. Και το επιχείρημα έπαιζα σκληρά και αντιαθλητικά εναντίον του είναι άτοπο. Το αποδεικνύουν οι εμφανίσεις μου ούτως ή άλλως, όπως τότε με τον Ολυμπιακό που ήμουν και δανεικός μάλιστα. Δεν αλλάζει κάτι για εμένα, ούτε κρατάω κακίες».

Ποιες θεωρείς τις πιο κακές και περισσότερο καλές στιγμές της καριέρας σου;

«Θα ήθελα να ξεχάσω ένα κακό ματς που έχω κάνει με τον Ατρόμητο κόντρα στον ΠΑΟΚ, Δεκέμβρη του 2019, ένα βαρύ 5-1 στην Τούμπα. Ήμουν σε πολύ κακή μέρα, απλά ήθελα να ανοίξει το γήπεδο να με καταπιεί. Οι καλές στιγμές είναι περισσότερες. Και τα Κύπελλα με Ανόρθωση και Παναθηναϊκό, τα γκολ απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ».
4607183_1.jpg

Η επιστροφή στην Ελλάδα, απ’ ότι καταλαβαίνω δεν είναι στα άμεσα πλάνα σου.

«Έχω ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμα εδώ. Δεν κλείνω πόρτες. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαι καλά εδώ. Με πιστεύουν, εγώ είμαι χαρούμενος και συγκεντρωμένος 100%».

«Δεν μπορούσα να μην παίξω καλά για να μην γραφτούν πράγματα»

Έχεις μετανιώσει για κάποια επιλογή σου;

«Δεν έχω μετανιώσει για κάτι, όχι. Πιο πολύ είχα στενοχωρηθεί για αυτά που λέγονταν τότε για τον Παναθηναϊκό. Ήμουν και πιο μικρός τότε, τα σκεφτόμουν περισσότερο. Δεν μπορούσα να μην παίξω καλά για να μην γράψουν πράγματα. Δεν περνούσε από το χέρι μου το τι θα γράψει ο οποιοσδήποτε. Για δική μου επιλογή όμως δεν έχω μετανιώσει, τις στηρίζω μέχρι τέλους. Δεν θα το αλλάξω αυτό».
παο_1.jpg

«Δεν ξέρω που θα σταματήσει αυτός ο Παναθηναικός»

Ποια είναι η άποψή σου για το ελληνικό πρωτάθλημα φέτος;

«Ο Παναθηναικός έχει κάνει ένα απίστευτο σερί. Έδωσε όραμα ξανά στον κόσμο του, το είδαμε και στο Βόλο. Είναι ωραίο να βρίσκεται και πάλι στις θέσεις αυτές, το επιτάσσει η ιστορία του. Και η ΑΕΚ είναι πολύ ανεβασμένη με το γήπεδο, παίζει πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν ακόμα τα θέματά τους, αλλά είναι ομάδες που θα τα βρουν τα πατήματά τους. Έχουν το τρόπο και θα κάνουν την αντεπίθεσή τους. Απλά δεν ξέρω που θα σταματήσει ο Παναθηναικός, παίζει πολύ καλά. Ο Άρης είναι πιο χαμηλά από αυτό που περίμενα, το ίδιο και ο Ιωνικός των περσινών playoffs. Αυτό είναι το ωραίο, να μην είσαι σίγουρος για κανένα ματς. Έτσι είναι τα πράγματα και εδώ».

Έρχεται ντέρμπι αιωνίων. Πόσο μεγάλη σημασία έχουν η φανέλα, η παράδοση, το πάθος των ποδοσφαιριστών σε αντίθεση με την αγωνιστική κατάσταση και τη φόρμα, σε τέτοια ματς;

«Παίζουν ρόλο όλα αυτά, ναι. Μιλάμε για αγώνες ειδικών συνθηκών. Ο Παναθηναικός πάει με την καλύτερη ψυχολογία. Θα μπει μέσα και θα κάνει το παιχνίδι του. Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα θα κριθεί στον Ολυμπιακό και στην εικόνα του. Σημαίνει πολλά περισσότερα για εκείνον και κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Αν συνεχίσουν νικηφόρα οι «πράσινοι» θα στείλουν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα. Έχουν σωστή νοοτροπία στον Παναθηναϊκό, φάνηκε και στο Βόλο που μπήκαν φουριόζοι λες και ήταν στα… σχοινιά. Είναι έργο προπονητή αυτό».
risvanis_1_1.jpg

Το θέμα βέβαια είναι πως αντιδράς στο πρώτο ατυχές αποτέλεσμα που θα έρθει. Σωστά;

«Ναι είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να χάσει ένα ματς που δεν το περιμένει κανείς, κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Το θέμα είναι η επόμενη μέρα και η αντίδραση στο στραβοπάτημα».
Risvanis-768x460.jpg

«Τα παιδιά της Εθνικής, το θέλουν πολύ να μας στείλουν σε μια μεγάλη διοργάνωση»

Κεφάλαιο Εθνική μάδα. Έχεις κληθεί κάποιες φορές και έχεις παίξει και σε ένα φιλικό με τη Σουηδική Αραβία. Πως ήταν το  συναίσθημα;

«Τρομερή εμπειρία. Είναι χαρά μου να εκπροσωπώ την Εθνική. Την βλέπω την ομάδα πολύ καλά, διακρίνω κάτι πιο μεθοδευμένο και είναι σημαντικό. Έχουμε πολύ ικανούς πάικτες και πιστεύω ότι αν συνεχίσουν τις καλές εμφανίσεις, θα πετύχουν κάτι πολύ καλό. Και το αξίζουν και υπάρχει η ποιότητα. Πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν και να μας στείλουν σε μια μεγάλη διοργάνωση. Και τα παιδιά το θέλουν πολύ όπως έχω μάθει»

Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου το ενδεχόμενο να ξανακληθείς; Είναι κίνητρο στις αποφάσεις σου;

 «Είναι αλληλένδετα αυτά. Δεν ήρθα στο εξωτερικό για να βρω τον τρόπο να πάω στην Εθνική όμως το να παίζεις εκτός Ελλάδας και να πρωταγωνιστείς, να έχεις ρυθμό, είναι καλό δείγμα. Αν αποφασίσει κανείς να μου πει να πάω, φυσικά και θα το πράξω με χαρά. Δεν θα πω ποτέ όμως ότι αδικούμαι, λόγω θέσης ας πούμε».
4460480.jpg

Τι βλέπεις για το Μουντιάλ ή τι θέλεις;

«Δεν μπορώ να εκφραστώ με βεβαιότητα αλλά θα πω την Αργεντινή. Το αξίζει και ο Μέσι να κατακτήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, να κάνει το grande φινάλε».

www.bnsports.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0