Face to Face

Ο Σαρλ Ιτάνζ στο BN Sports: «Ερωτεύτηκα τα… πάντα στην Ελλάδα - Στον Ατρόμητο τα ωραιότερα χρόνια της καριέρας μου» (video)

Ο Σαρλ Ιτάνζ στο BN Sports: «Ερωτεύτηκα τα… πάντα στην Ελλάδα - Στον Ατρόμητο τα ωραιότερα χρόνια της καριέρας μου» (video)

Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Ο Σαρλ Ιτάνζ μοιράστηκε αποκλειστικά στο BN Sports τις εμπειρίες του με τη φανέλα των Καβάλα, Ατρόμητου και ΠΑΟΚ, το πέρασμά του από τη Λίβερπουλ αλλά και τη νέα πρόκληση της ζωής του ως προπονητής.

Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη

Τον γνωρίσαμε ως «βόμβα» της Καβάλας το καλοκαίρι του 2009, όταν και αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Λίβερπουλ. Μας συστήθηκε ακόμα καλύτερα με τη φανέλα του Ατρομήτου και απογειώθηκε ντυμένος στα ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ. Αυτή τη στιγμή, από την άκρη του πάγκου ως βοηθός προπονητή, ζει το όνειρο των Βερσαλλιών.

Ο λόγος για τον Σαρλ Ιτάνζ. Ένας εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων που πέρασε από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο 39χρονος πλέον Καμερουνέζος, έχει κρεμάσει τα «γάντια» του και ακολουθεί τον δρόμο της προπονητικής. Ο ίδιος, μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports και εξιστόρησε όσα έζησε στην Ελλάδα, στο αγγλικό πρωτάθλημα αλλά και στην Τουρκία.

Αναλυτικά είπε:

  • Πες μας για την εμπειρία σου στις Βερσαλλίες; Τι σου έχει κάνει εντύπωση;

«Έχω εξαιρετικές εμπειρίες στις Βερσαλλίες. Έχουμε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις ακαδημίες και είναι και Γάλλοι. Ο στόχος της ομάδας είναι να ανέβουμε στην τρίτη κατηγορία και αυτή τη στιγμή τα πάμε πολύ καλά και είμαστε στην κορυφή. Κάνουμε πολύ καλή σεζόν καθώς είμαστε φαβορί και φτάσαμε μέχρι και τα ημιτελικά του κυπέλλου Γαλλίας. Κάτι που ήταν τεράστια επιτυχία για εμάς και κάνουμε εξαιρετική σεζόν. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι η εξέλιξη του κλαμπ μέσα στα χρόνια. Ανεβαίνουμε συνεχώς κατηγορίες και παλεύουμε να το συνεχίσουμε. Είναι μία υπέροχη πρόκληση και σου δίνει κίνητρο να βοηθήσεις για να συνεχιστεί αυτό»

  • Ποια είναι τα συναισθήματά σου για το παιχνίδι απέναντι στη Νις και πως έζησες αυτό το ιστορικό ματς;

«Είμαστε απογοητευμένοι κάπως καθώς θέλαμε να πάρουμε τη νίκη και να προκριθούμε. Καταλαβαίνω την διαφορά επιπέδου αλλά είμασταν στα ημιτελικά και όλα ήταν ανοιχτά για το κάτι παραπάνω. Το πιο σημαντικό είναι πως σταθήκαμε πολύ καλά στα πρώτα 45 λεπτά. Στο δεύτερο μείναμε από δυνάμεις και δεχθήκαμε πίεση, κάτι που δεν μπορούσε να διαχειριστούμε. Πίστεψα ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από αυτό το ματς και είναι ιστορική στιγμή για μία ομάδα τέταρτης κατηγορίας στο κύπελλο Γαλλίας»

700_1.jpg

«Θέλω να εξελιχθώ μέσα από τις Βερσαλλίες – Έχω «κλέψει» προπονητικά, αρκετά πράγματα από τον Δώνη»

  • Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις την προπονητική και πως ζεις τα πρώτα σου βήματα στον χώρο;

«Όταν τελείωσα την καριέρα μου, ο τότε προπονητής μου πρότεινε να παραμείνω και να συνεχίσω ως προπονητής. Έδωσα εξετάσεις, είδα ότι μου αρέσει πολύ και ο προπονητής ήθελε να δει πως τα πάω. Αν μου αρέσει και με ενδιαφέρει να μπω σε αυτό το χώρο. Και το σημαντικό είναι πως κάνω τα πρώτα μου βήματα σε ένα τόσο καλό και οργανωμένο κλαμπ. Στοχεύω για το καλό της ομάδας και των παικτών μας και όχι το δικό μου. Μέσα από αυτό, θα εξελιχθώ και εγώ με την σειρά μου»

  • Ποιοι είναι οι στόχοι σου στην προπονητική και ποιος προπονητής σου αρέσει περισσότερο και θα ήθελες να τον αντιγράψεις;

«Ο στόχος μου είναι να παραμείνω στις Βερσαλλίες και την επόμενη σεζόν και να γίνω και προπονητής τερματοφυλάκων. Θα ήθελα να προπονήσω σε υψηλό επίπεδο και να φτάσω ψηλά. Αυτός είναι ο στόχος της καριέρας μου. Όσο για τον προπονητή που μου άρεσε περισσότερο από την καριέρα μου και θέλω να «κλέψω» στοιχεία, είναι ο Γιώργος Δώνης»

D4OLQWA7CZL4D6VO7YYBJRDP6E.jpg

«Δεν ήθελα να πάω αρχικά στη Λίβερπουλ – Θυμάμαι ακόμα το ματς με την Τσέλσι»

  • Όσο για την ποδοσφαιρική καριέρα σου, ξεκίνησες στη Λανς όπου και έμεινες για οκτώ χρόνια. Πες μου για αυτό το διάστημα. Τι θυμάσαι;

«Όντως έμεινα για οκτώ χρόνια στον σύλλογο και ήταν μία τρομερή εμπειρία. Παίζαμε σε κορυφαίες διοργανώσεις, με ένα εξαιρετικό σταφ αλλά και ρόστερ. Μου άρεσε πάρα πολύ και θυμάμαι πάρα πολλά από τότε. Αυτό που μου έχει μείνει είναι πως αγαπούσα πολύ τη Λανς αλλά μόλις έφυγα, κατάλαβα πόσο μπορεί να μου λείψει. Ήταν ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Αγάπησα τη Λανς και έπαιξα το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας μου εκεί»

  • Πως ένιωσες όταν σου έκανε πρόταση η Λίβερπουλ;

«Ένιωσα περίεργα να σου πω την αλήθεια. Δεν ήθελα να φύγω από τη Λανς και τη Γαλλία. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο και θα πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου. Πήγα σε ένα τεράστιο κλαμπ όπως η Λίβερπουλ και ήταν από τις ιδιαίτερες στιγμές μου στο ποδόσφαιρο»

  • Τι πήγε στραβά εκεί και δεν κατάφερες να καθιερωθείς;

«Λοιπόν, όταν πας σε ένα τέτοιο κλαμπ και υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις, θα πρέπει να επιβεβαιώσεις τις περγαμηνές που σε ακολουθούν αμέσως. Ένιωθα άβολα που δεν έπαιζα και δεν μπορούσα να καθιερωθώ στο επίπεδο της Λίβερπουλ. Όταν δεν παίζεις, όμως, όσο καλό και αν είναι το περιβάλλον, νιώθεις περίεργα και με κάτω την ψυχολογία»

  • Ποιους συμπαίκτες από τη Λίβερπουλ είχες ξεχωρίσει;

«Τον Στίβεν Τζέραρντ, τον Τσάβι Αλόνσο και τον Φερνάντο Τόρες. Δεν χρειάζεται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις. Ήταν απλά εντυπωσιακοί. Άλλο να στο λέω και άλλο να τους ζεις αυτούς τους ποδοσφαιριστές»

  • Είχες αγωνιστεί απέναντι στη Τσέλσι. Τι θυμάσαι από εκείνο το ματς;

«Θυμάμαι πως ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ματς της καριέρας μου. Έπρεπε μέσα από αυτό να δείξω την αξία μου αλλά και να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ να παίξω σε αυτό το επίπεδο. Πιστεύω πως οι οπαδοί ήταν ευχαριστημένοι από την εμφάνισή μου παρά την ήττα μας. Ήταν όμως ένα πολύ ωραίο παιχνίδι για εμένα»

Liverpool's French goalkeeper Charles Itandje makes a diving save against Chelsea during the Carling Cup quarter-final football match at Stamford Bridge in London 19 December 2007. Chelsea won the game 2-0. AFP PHOTO ADRIAN DENNIS (Photo credit should read ADRIAN DENNIS/AFP/Getty Images)

«Δεν ήταν εύκολο να αποδεχτώ την Ελλάδα αλλά στο τέλος την… ερωτεύτηκα»

  • Και μετά ήρθε η Καβάλα. Ήταν εύκολο ή όχι να έρθεις εδώ και πως ήρθαν σε επαφή μαζί σου οι άνθρωποι της ομάδας;

«Ήταν δύσκολη απόφαση να έρθω στην Καβάλα αλλά εύκολη να αφήσω τη Λίβερπουλ γιατί δεν έπαιζα καθόλου. Οπότε ήθελα κάτι άλλο και ο ατζέντης μου πρότεινε την Ελλάδα. Δεν μου άρεσε να έρθω αλλά ήξερα πως αν παίξω μία καλή σεζόν, θα μπορώ να κάνω ένα βήμα παραπάνω. Έτσι και δέχτηκα»

  • Τι εντυπώσεις είχες από τις πρώτες σου μέρες στην Ελλάδα;

«Δυσκολεύτηκα στην αρχή με την κουλτούρα, την γλώσσα, τους ανθρώπους αλλά στο τέλος την… ερωτεύτηκα. Και παραμένω ερωτευμένος με την Ελλάδα. Έχω κάνει πολλούς φίλους, μου αρέσει ο τρόπος ζωής, το ποδόσφαιρο αλλά και οι νεαροί ποδοσφαιριστές που βγάζει. Έχουν πολύ ταλέντο. Μου αρέσουν τα πάντα στην χώρα σας»

s-l400_2.jpg

«Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ο Ατρόμητος»

  • Έπαιξες για δύο χρόνια στον Ατρόμητο. Η καλύτερή σου στιγμή εκεί;

«Γενικά η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ήταν στον Ατρόμητο. Τον αγάπησα τον σύλλογο. Με βοήθησε σε όλα τα επίπεδα. Με την οικογένειά μου, την προσαρμογή, τον τρόπο που μου φέρθηκαν στον σύλλογο αλλά και την εξέλιξή μου. Παράλληλα ήταν και η ομάδα πολύ καλή και βοήθησε σε αυτό»

  • Είχες αγωνιστεί και στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό. Πώς είχες νιώσει τότε;

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και το να χάνεις στο τελευταίο λεπτό σε τέτοιο αγώνα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο δυστυχώς. Είχαμε μία εξαιρετική σεζόν τότε, φτάσαμε στον τελικό αλλά απογοητευτήκαμε που δεν κατακτήσαμε τον τίτλο»

AP-11270184.jpg

  • Πριν πας στον ΠΑΟΚ, είχες προτάσεις από άλλες ομάδες;

«Ναι είχα από την Τουρκία αρκετές όμως το καλύτερο για εμένα και την οικογένειά μου, ήταν να μείνω στην Ελλάδα. Οπότε και είπα το ναι στον ΠΑΟΚ και συνέχισα εκεί. Από Ελλάδα δεν υπήρχε κάποια άλλη επίσημη πρόταση»

  • Πέρασες δύσκολα στον ΠΑΟΚ;

«Δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή γιατί πήγα τον Δεκέμβριο, μεσούσης της σεζόν. Δεν είναι και το καλύτερο όταν συμβαίνει. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες είχα την επιλογή να πάω στην Τουρκία ως δανεικός και να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ. Ήταν τεράστιο κλαμπ ο Δικέφαλος»

1878248.jpg

«Μου έχει μείνει στο μυαλό η νίκη με τον Ολυμπιακό»

  • Έχεις κρατήσει καλές ή κακές στιγμές από τον ΠΑΟΚ;

«Πάντα κρατάω τις καλές στιγμές μόνο. Δεν θέλω να θυμάμαι τα άσχημα από καμία ομάδα που έπαιξα. Η καλύτερη στιγμή νομίζω πως ήταν η νίκη επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο ακόμα και δεν έπαιξε. Στο 2-1 που είχαμε κάνει. Μου έχει μείνει στο μυαλό»

  • Τι σου άρεσε περισσότερο στον ΠΑΟΚ και αν έχεις μετανιώσει που έφυγε;

«Οι οπαδοί μου άρεσαν περισσότερο. Ήταν απίστευτοι σε κάθε ματς. Όσο για το αν μετάνιωσα, έτσι είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Είχα καλύτερη πρόταση από την Τουρκία και έπρεπε να φύγω. Το ήθελα κιόλας»

  • Θα ήθελες να επιστρέψεις ως προπονητής στην Ελλάδα;

«Και βέβαια. Θα ήταν πολύ ωραία να επιστρέψω στην Ελλάδα από αυτό το πόστο και να κάνω μία πολύ καλή πορεία»

3590497.jpg

  • Είσαι ευχαριστημένος με την καριέρα που έκανες;

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έκανα το πάθος δουλειά. Από μικρό παιδί ονειρευόμουν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και το κατάφερα, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Ήταν φανταστικό ταξίδι»

  • Καλύτερος συμπαίκτης και δυσκολότερος αντίπαλος;

«Από Ελλάδα ήταν όλοι εξαιρετικοί και δεν θέλω να αδικήσω κάποιον. Γενικά όμως, ο Ασού-Εκοτό θα έλεγα. Τώρα από αντιπάλους, ο Ζουνίνιο της Λυών ήταν αρκετά δύσκολος. Δεν μπορούσες ποτέ να καταλάβεις τι θα κάνει. Στην Ελλάδα, νομίζω πως συνολικά σαν ομάδα με είχε δυσκολέψει περισσότερο ο Ολυμπιακός με όλες τις ομάδες μου»

  • Αν είχες την ευκαιρία να πας τον χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες;

«Σίγουρα, το παιχνίδι του τελικού με τον Ολυμπιακό. Θα ήθελα ένα ματς από την αρχή και να καταφέρουμε να το κερδίσουμε. Τώρα για την καριέρα μου είναι δύσκολη ερώτηση. Ίσως να… έσκαγα κάποιες φορές και να αποδεχόμουν κάποιες αποφάσεις και γνώμες»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0