EUROBASKET 2022

Από τον Σπίσου στον Ομπστ: Οι αφανείς ήρωες του EuroBasket 2022 (video)

Από τον Σπίσου στον Ομπστ: Οι αφανείς ήρωες του EuroBasket 2022 (video)

Το BN Sports ξεχωρίζει πέντε παίκτες που ήρθαν από το πουθενά και έπαιξαν κομβικό ρόλο στο EuroBasket 2022.

Σχετικά Άρθρα

Tα φώτα του EuroBasket 2022 έσβησαν. Χιλιάδες λέξεις γράφτηκαν για το ταξίδι της Εθνικής Ελλάδας που έληξε πρόωρα και άδοξα κι άλλες τόσες -ίσως και περισσότερες- για την Εθνική Ισπανίας που συνέχισε να διευρύνει την κυριαρχία της στη Γηραιά Ήπειρο παρόλες τις αντιξοότητες και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Μέσα από τουρνουά ξεχώρισαν όμως και κάποιοι παίκτες. Δεν μιλάμε φυσικά για τις φίρμες, που ξέραμε εξαρχής ότι θα κυριαρχήσουν, αλλά για αθλητές που εκ πρώτης όψεως δεν γέμιζαν το μάτι γιατί δεν ανήκουν σε μεγάλους συλλόγους ή δεν έχουν καταφέρει (μέχρι στιγμής) να κυριαρχήσουν στις κορυφαίες λίγκες. Το BN Sports ξεχώρισε πέντε τέτοιες περιπτώσεις και σας τις παρουσιάζει.

Αλμπέρτο Ντίαζ – Ισπανία

Ένας από τους αφανείς ήρωες της πρωταθλήτριας Ισπανίας είναι χωρίς αμφιβολία ο Αλμπέρτο Ντίαζ. Ο 28χρονος γκαρντ της Μάλαγα μπορεί να μην πήρε τα εύσημα που -δικαίως- αποδόθηκαν στον Λορέντζο Μπράουν ή στα αδέρφια Ερναγκόμεθ που αναδείχθηκαν MVP του τελικού (Χουάντσο) και της διοργάνωσης (Ουίλι), αλλά σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του Σέρτζιο Σκαριόλο (σσ. σουτάροντας παράλληλα με 40% ευστοχία από το τρίποντο).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λάθος στο οποίο ανάγκασε τους Οσμάν και Λάρκιν, 19’’ πριν τη λήξη του αγώνα με την Τουρκία στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων, βοηθώντας τη «φούρια ρόχα» να πάρει την νίκη και ως εκ τούτου την πρώτη θέση στο Group A.

Σε περίπτωση δε που σας διαφεύγει, να σημειώσουμε ότι ο Ντίαζ είχε αρχικά «κοπεί» από τον Σέρτζιo Σκαριόλο (σσ. λόγω ενός προβλήματος υγείας), αλλά κλήθηκε εκ νέου στην εθνική ομάδα μετά τον τραυματισμό του Σέρχιο Γιουλ!

Τέρι Ταρπέι – Γαλλία

Άγνωστο ήταν στο ευρύ κοινό το όνομα του Τέρι Ταρπέι πριν την έναρξη του EuroBasket 2022. Ωστόσο οι 49 πόντοι, τα 39 ριμπάουντ, οι 14 ασίστ και τα 15 κλεψίματα που κατέγραψε η στατιστική του 28χρονου φόργουορντ της Λε Μαν στο τουρνουά δικαίωσαν απόλυτα τον Βενσάν Κολέ για την επιλογή του. Ειδικά αν κανείς αναλογιστεί ότι για να χωρέσει ο Ταρπέι στην τελική δωδεκάδα της Γαλλίας, έπρεπε να μείνει εκτός ο Αϊζάια Κορντινιέ, ο οποίος την περασμένη σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλητής EuroCup με την Βίρτους Μπολόνια έχοντας κατά μέσο όρο 9.1 πόντους και 3.4 ριμπάουντ σε 18 παιχνίδια.


tarpey.jpg

Μάρκο Σπίσου – Ιταλία

Οι λάτρεις της Euroleague σίγουρα γνώριζαν τον Μάρκο Σπίσου από το περσινό πέρασμά του από την Ούνικς Καζάν. Ο ρόλος που είχε βέβαια εκεί ο μικρός το δέμας (μόλις 1.82μ.) Ιταλός γκαρντ ήταν συμπληρωματικός. Για την ακρίβεια είχε 5.1 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 2.6 τελικές πάσες αγωνιζόμενος κατά μέσο όρο για 14’24’’ σε 26 παιχνίδια της κορυφαίας ευρωπαϊκής, διασυλλογικής διοργάνωσης, μέχρι την αποβολή των ρωσικών ομάδων.

Ελλείψει πρωτοκλασάτων ονομάτων στην περιφέρεια της Εθνικής Ιταλίας, ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο χρειάστηκε πολλές φορές να δώσει την μπαγκέτα στον Σπίσου, κι αυτός δεν το απογοήτευσε, ολοκληρώνοντας το τουρνουά με 62 πόντους και 31 ασίστ, σουτάροντας με το εξωπραγματικό 53.8% από την περιφέρεια (15/28 τρίποντα). Ιδίως στα νοκ άουτ με τη Σερβία και την Ιταλία ο βραχύσωμος γκαρντ ήταν χάρμα οφθαλμών.


Μικάλ Σοκολόφσκι – Πολωνία

Μπορεί ο Ματέους Πονίτκα να είναι το πρόσωπο των ημερών, αφού μετά το τρομερό EuroBasket 2022 που πραγματοποίησε έχει μπει στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού, της Μπασκόνια και της Βίρτους Μπολόνια (αν και έχει από καιρό υπογράψει τρίμηνο συμβόλαιο με τη Ρέτζιο Εμίλια), όμως η ανέλπιστη επιτυχία της Πολωνίας, που κατέλαβε την 4η θέση στο τουρνουά, οφείλεται εν πολλοίς και στον Μικάλ Σοκολόφκσι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο 29χρονος φόργουορντ της Νουτριμπούλετ Τρεβίζο έπαιξε τα περισσότερα λεπτά (30.4 κατά μέσο όρο) από κάθε άλλο παίκτη της ομάδας του Ιγκόρ Μίλιτσιτς, ούτε ότι ήταν ο δεύτερος παίκτης σε efficiency πίσω από τον μέχρι πρότινος φόργουορντ της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.


Αντρέας Ομπστ – Γερμανία

Όσοι Έλληνες οπαδοί αγνοούσαν την ύπαρξη του Αντρέας Ομπστ, σίγουρα μετά από αυτό το EuroBasket και ιδίως μετά από αυτά που έκανε στον προημιτελικό με την Ελλάδα, δεν θα ξεχάσουν ποτέ πια το όνομά του (σσ. το οποίο παρεμπιπτόντως στα γερμανικά σημαίνει φρούτο).

O 26χρονος γκαρντ πήρε πέρσι το βάπτισμα του πυρός στην Euroleague, καταγράφοντας 31 συμμετοχές με την Μπάγερν Μονάχου, δείχνοντας ότι το δυνατό του σημείο είναι το σουτ τριών πόντων (25/69 τρίποντα, 36.2% ευστοχία). Αυτό φάνηκε φυσικά και στο πρόσφατο τουρνουά, όπου ο Ομπστ σούταρε με το άκρως εντυπωσιακό 48.1% από την περιφέρεια (25/52 τρίποντα σε 9 ματς) και έφτασε να είναι ο τρίτος σκόρερ της Γερμανίας πίσω από τους NBAερς Ντένις Σρέντερ και Φραντζ Βάγκνερ με 11.6 πόντους κατά μέσο όρο.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0