γράφει : Θοδωρής Βασίλης
Όταν το καλοκαίρι του 2018 οι Νασέφ Σαβίρις και Γουέσ Έντενς αποφάσιζαν να αγοράσουν την Άστον Βίλα κανείς δεν περίμενε πως σε μόλις έξι χρόνια στο Μπέρμιγχαμ θα ζούσαν μια ιστορική βραδιά όπως ήταν αυτή απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.
Τι νύχτα και αυτή. Ο αγώνας μόλις έχει τελειώσει. Η Αστον Βίλα μόλις έχει γράψει ιστορία. Πρώτη της νίκη στο Champions League μπροστά στον κόσμο της. Ο μεγάλο πρωταγωνιστής του αγώνα, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες αποχωρεί με υψωμένες τις γροθιές με μικρούς και μεγάλους σε μια κατάσταση παράνοιας να πανηγυρίζουν. Κανείς δεν πίστευε αυτό που ζούσαν.
Άστον Βίλα - Μπάγερν Μονάχου 1-0, όπως και εκείνος ο αλησμόνητος τελικός του 1982. Η σύνδεση με το ένδοξο παρελθόν της Βίλα ήταν αναπόφευκτη. Σε ένα από τα πιο ιστορικά και ατμοσφαιρικά γήπεδα της Αγγλίας, δύο από τους ήρωες του 1982, ο Dennis Mortimer και ο Peter Withe, έδειχναν συγκλονισμένοι κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στο τελευταίο σφύριγμα. Αμέσως το μυαλό τους πήγε στον Gary Shaw, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον προηγούμενο μήνα. Αλλά εκτός από φόρο τιμής στο παρελθόν, ήταν μια βραδιά που αισθάνθηκε ζωτική για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Υπήρχε τόσο μεγάλος ενθουσιασμός στην UEFA όταν εγκαινίασε τη νέα μορφή του Champions League, κυρίως για το γεγονός πως υποσχόταν περισσότερους αγώνες μεταξύ των μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης. Η πρώτη αγωνιστική όμως περισσότερο ανησύχησε τους ποδοσφαιρόφιλους αφού αμέσως φάνηκε η τεράστια διαφορά δυναμικότητας (Μπάγερν Μονάχου-Ντιναμο Ζάγκρεμπ 9-2) και πολλοί σκέφτηκαν πως θα υπάρξει έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Για τον λόγο αυτή η νίκη της Βίλα δεν ήταν μόνο ιστορική για τους «χωριάτες», αλλά και σημαντική για την διοργάνωση. Για την ομάδα του Ουνάι Έμερι η νίκη αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας κι ενός πλάνου. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως από την ημέρα που ο Ισπανός τεχνικός ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου η Βίλα αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ονόματα όχι μόνο στην Premier League αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Υπήρξαν τόσες πολλές σημαντικές νίκες στην πορεία, αλλά αυτή κόντρα στους Βαυαρούς είναι η σημαντικότερη υπενθυμίζοντας σε όλους ακόμα και στους χαρτογιακάδες της UEFA πως μια πρόκριση σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση πρέπει πάντα να βασίζεται στην αθλητική αξία ενός συλλόγου και όχι στην εμπορικότητα του.
Όταν το 2021 η απόφαση των μεγάλων συλλόγων να δημιουργήσουν το δικό τους κλειστό πρωτάθλημα «Super League» η οποία ουσιαστικά έκλεινε τον δρόμο σε σπουδαίους συλλόγους όπως η Σέλτικ, η Μπενφίκα, η Νάπολι, η Ρόμα - αλλά μια κατηγορία κάτω, η Αστον Βίλα είχε εκφράσει την αντίθεσή της στα σχέδια αυτά. Κάποιοι είχαν βγει και γελούσαν με την δήλωσή της αυτή (ακόμα και οι ίδιοι οι οπαδοί της), αφού εκείνη την εποχή ο σύλλογος μόλις είχε επιστρέψει στην Premier League μετά από τρία χρόνια παραμονής στην Championship και με έναν ιδιοκτήτη αμφιβόλου αξίας.
these celebrations ? pic.twitter.com/KEgEcweJfu
— Aston Villa (@AVFCOfficial) October 2, 2024
Δεν είχε περάσει πολύς καιρός όταν οι «χωριάτες» έμεναν στο 3-3 με την Πρέστον και τους οπαδούς να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο να πετάνε αντικείμενα για την κάκιστη πορεία της ομάδας. Τα οικονομικά μεγέθη στο ποδόσφαιρο έχουν ξεφύγει τόσο πολύ που είναι δύσκολο για ομάδες με την ιστορία της Βίλα να ανταγωνιστεί τα μεγάλα κλαμπ, ειδικά όταν κάθε χρόνο τα έσοδα του Champions League αυξάνονται. Αν πιστεύεις όμως στα όνειρα κι έχεις ένα πλάνο που το στηρίζεις ακόμα και όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες τότε στο τέλος θα βγεις σίγουρα νικητής. Και η Βίλα το κατάφερε. Πέρυσι τερμάτισε στην 4η θέση της Premier League, εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης για πρώτη φορά από το 1982-83!
Και μπορεί ως όνομα να είναι από τα σημαντικότερα brand names αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί να μπει καν σε συζήτηση με συλλόγους όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ. Την Τετάρτη κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου ήταν το αουτσάιντερ, ακόμα και απέναντι σε αυτή την Μπάγερν Μονάχου που βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο με νέο προπονητή. Γι αυτό και η νίκη της θα μνημονεύεται για χρόνια.
Εδώ τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα για τον Έμερι και τους παίκτες του. Γιατί και η Νιούκαστλ με τα ίδια όνειρα ξεκίνησε πέρυσι (ποιος οπαδός της δεν θυμάται τη νίκη επί της Παρί) αλλά στο τέλος δεν βγήκε καν την Ευρώπη. Η πρόκληση για την Βίλα δεν είναι απλώς να κάνει μια καλή πορεία στο Champions League, αλλά να εδραιωθεί στους μεγάλους που θα είναι εκεί κάθε χρόνο. Και να μην γελιέται κανείς, αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα, γιατί ομάδες κομήτες έχουμε δει πολλές τα τελευταία χρόνια.
Μπορεί κάποιος να πει και τι αίγλη δίνει η Αστον Βίλα στην διοργάνωση όταν την ίδια ώρα απουσιάζουν ονόματα όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της Γιουβέντους και πρωτεργάτη της Super League, Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος τόνιζε αν είναι σωστό ομάδες χωρίς διεθνή ιστορία να βρίσκονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η απάντηση σε τέτοιες δηλώσεις είναι η Αστον Βίλα, η οποία έστειλε το δικό της μήνυμα. Πως όλες οι ομάδες έχουν δικαίωμα στο όνειρο και η όποια πρόκριση πρέπει να κρίνεται ε βάση την απόδοση μέσα στον αγωνιστικό χώρο και όχι το αν έχει πιο γνωστό όνομα και περισσότερα χρήματα. Και η νίκη της Τετάρτης ήταν αυτό που ακριβώς χρειάζεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Την αίσθηση πως όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο πως το Champions League δεν είναι μια κλειστή διοργάνωση και κυρίως είναι προσβάσιμο σε όλους. Και η Βίλα το κατάφερε και γι αυτό κάθε υγιής φίλαθλος θα πρέπει να χαίρεται διπλά και τριπλά. Το σίγουρο είναι πως στο Μπέρμιγχαμ το χάρηκαν με την ψυχή τους.
www.bnsports.gr