Box to Box

Ένα απωθημένο και τέσσερις υποχρεώσεις, γιατί το Conference είναι «χρυσωρυχείο»!

Ένα απωθημένο και τέσσερις υποχρεώσεις, γιατί το Conference είναι «χρυσωρυχείο»!
Το Champions League, πάντα θα είναι το «απωθημένο». Επειδή το τρένο του έχει περάσει, όμως, και το Europa League χρόνο με τον χρόνο δυσκολεύει, μην μείνουμε απογοητευμένοι να τα κοιτάμε, μέχρι να έρθουν. Ας ανέβουμε στο καινούργιο, πάση θυσία, μήπως και πλησιάσουμε. Γιατί και το Conference, τι είναι; Σαν όλες τις νέες διοργανώσεις/ευκαιρίες. «Όσοι πρόλαβαν!». Με τα χρόνια και αυτό θα ξεφύγει. Κι αν χαθεί, χαθήκαμε!
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Το φετινό καλοκαίρι είναι από εκείνα, που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν θα πάρει «ανάσα». Από το τέλος των εθνικών πρωταθλημάτων στους τελικούς των διοργανώσεων της UEFA, από εκεί στο EURO και στα προκριματικά, και μετά ξανά από την αρχή.

Πριν «κάτσει» καλά-καλά η σκόνη από το συγκλονιστικότερο πρωτάθλημα όλων των εποχών στην Ελλάδα, λοιπόν, περάσαμε ήδη στη νέα σεζόν. Και ενώ ο ΠΑΟΚ ακόμη είναι «μεθυσμένος» από την κατάκτηση του τίτλου, τέθηκε ο επόμενος στόχος: η είσοδος στους ομίλους του Champions League!

Δεν είναι κοινό μυστικό, πως για τον σύλλογο, είναι ένα απωθημένο. Από την καθιέρωση των ομίλων κι έπειτα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνος που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα Ελλάδας, αλλά δεν έχει φτάσει στο Group Stage.

Φέτος, θα προσπαθήσει να το κάνει ξεκινώντας από τον β' προκριματικό γύρο, απέναντι σε πολύ βατές ομάδες, και έχοντας ως «κληρονομιά», τον συντελεστή 37.000. Κάτι, που εάν φθάσει έως τα Play Offs, δηλαδή το τελευταίο σκαλί πριν τους ομίλους, ίσως το εξαργυρώσει σε μία ευνοϊκή κλήρωση, ως ισχυρός. Υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με τις ομάδες που θα βρίσκονται στην ίδια φάση. Πάντως και στην περίπτωση παρουσίας στους ομίλους, το σενάριο να είναι στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας και όχι στο τέταρτο, είναι πολύ πιθανό. Πάλι λόγω συντελεστή.

Σύμφωνοι, ας μην προτρέχουμε, αλλά ας απαντήσουμε, στο «γιατί ο ΠΑΟΚ έχει αυτόν τον συντελεστή;» Γιατί κατάλαβε πρώτος απ' όλους την αξία της τρίτης διοργάνωσης της UEFA και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά!

Δεν χρειάζονται σπουδαίες αναλύσεις. Σε τρία χρόνια, έχει φτάσει δύο φορές στους «8» του Europa Conference League και στη χειρότερη θα έχει και τρίτη ευκαιρία στην ίδια διοργάνωση, αρκεί να περάσει μόνο έναν γύρο στα προκριματικά του Champions League. Κάτι που θα σημάνει σίγουρη παρουσία τουλάχιστον στους ομίλους του Conference.

Ίδια λογική απέκτησε και ο Ολυμπιακός, διορθώνοντας το λάθος «Καρβαλιάλ» μεσούσης της σεζόν, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, έναν προπονητή που λίγους μήνες πριν, κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Είχε δηλαδή το «know how» και ακόμα κι αν δεν ειπώθηκε εξ αρχής, η σκέψη του «μήπως μας φτάσει έως τον τελικό του Conference», υπήρχε.

Προφανώς, χρειάστηκαν μεγάλες ανατροπές, εκπλήξεις, ακόμα και δόση τύχης, αλλά ποιος έφτασε έως έναν τελικό, δίχως αυτήν;

Οι Πειραιώτες απέχουν 90' από την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα για ελληνικό σύλλογο, στην ιστορία του εγχώριου ποδοσφαίρου, γιατί «ζύγισαν» σωστά τα δεδομένα, είδαν την ευκαιρία και έτρεξαν προς αυτήν.

Ίσως την επόμενη σεζόν, να υπάρξει ευκαιρία για διάκριση για την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό, αν κατακτήσει το Κύπελλο. Γιατί μεγάλες βραδιές στην Ευρώπη φέτος, είχαν και οι δύο. Βλέπε Μπράιτον και Βιγιαρεάλ.

Αν το 4ο εισιτήριο πάει στον Άρη, θα έχει πιο δύσκολες κληρώσεις, αλλά το 4/4, τουλάχιστον στο Conference, είναι πλέον «ιερός σκοπός».

Ας πούμε πως φέτος «ξαναμετρηθήκαμε» στην Ευρώπη και είδαμε το μπόι μας, να φτάνει με άνεση στο Conference League. Οι 11.000 βαθμοί στο Ranking της UEFA (έως τώρα, γιατί εκκρεμεί και ο τελικός) το μαρτυρούν. Άλλωστε, κυρίως μέσω αυτού συγκεντρώθηκαν και μας έφτασαν από την 20η θέση, ένα 90λεπτο μακριά, από την 15η! Χωρίς να υπολογίζουμε και τα οικονομικά οφέλη.

Συγκεκριμένα, αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το τρόπαιο στην κανονική διάρκεια ή στην παράταση, θα ξεπεράσουμε τη Δανία και θα καταλάβουμε την 15η θέση. Κάτι που σημαίνει πως στη σεζόν 2025/26, θα έχουμε ξανά, πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Και επιστρέφουμε στο αρχικό θέμα...

Το Champions League, πάντα θα είναι το «απωθημένο». Επειδή το τρένο του έχει περάσει, όμως, και το Europa League χρόνο με τον χρόνο δυσκολεύει, μην μείνουμε απογοητευμένοι να τα κοιτάμε, μέχρι να έρθουν. Ας ανέβουμε στο καινούργιο, πάση θυσία, μήπως και πλησιάσουμε.

Γιατί και το Conference, τι είναι; Σαν όλες τις νέες διοργανώσεις/ευκαιρίες. «Όσοι πρόλαβαν!». Με τα χρόνια και αυτό θα ξεφύγει. Κι αν χαθεί, χαθήκαμε!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0