Box to Box

Η διαφορά των 1-0 και 3-2; Πως το «panic button» στον Ολυμπιακό, πατήθηκε για 7η φορά φέτος

Η διαφορά των 1-0 και 3-2; Πως το «panic button» στον Ολυμπιακό, πατήθηκε για 7η φορά φέτος
Προβάδισμα, που στις 19:44 της Πέμπτης, θα το έπαιρναν οι 9/10, χωρίς να το σκεφτούν και πολύ. Όπως ήρθε, όμως, το 3-2 του Ολυμπιακού επί της Φενέρ, είναι λογικό, τα συναισθήματα να είναι μπλεγμένα. Το «ανάθεμα» ήδη πέφτει πάνω σε έναν. Ναι, φέρει ευθύνη. Στη μεγάλη εικόνα, όμως, αποδείχθηκε για 7η φορά, πως υπάρχουν διαστήματα πανικού.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Θα ήταν κακό σκορ το 1-0; Σαφώς και όχι. Κακό είναι πως ο Ολυμπιακός είχε στα χέρια του ένα κυνικότατο 3-0, μία ιστορική πρόκριση κατά 80% (ή και παραπάνω), και μέσα σε έξι λεπτά, όλα έγιναν ρευστά.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ «διάβασε» πολύ σωστά το παιχνίδι έως το 60' και «χτύπησε» τη Φενέρμπαχτσε στην αγωνιστική της απραξία (είχε παίξει ένα ματς σε 25 ημέρες). Έδωσε την μπάλα στους Τούρκους, που είχαν την κατοχή τόσο στο πρώτο (43% - 57%), όσο και στο δεύτερο ημίχρονο (34% - 66%), και ξεκίνησε το ασφυκτικό πρέσινγκ. Χρειάζεται να πούμε αν λειτούργησε;

Δεν είναι μόνο τα γκολ, που με εξαίρεση το δεύτερο, είναι «παράγωγα» της πίεσης, αλλά και οι προϋποθέσεις που δημιουργούσε γενικότερα ο Ολυμπιακός, εκθέτοντας την αμυντική γραμμή της Φενέρ. Όσο άντεξαν οι τέσσερις της επίθεσης και τα δύο χαφ, την οδήγησαν σε απίστευτα λάθη. Ένα τέταρτο «αδράνειας», όμως, έφερε τα πράγματα στο όριο.

Στο 62', ο Καρτάλ «φρέσκαρε» τον άξονά του. Ο Φρεντ έδωσε «ταχύτητα» στα χαφ και μέσα σε 15', οι Τούρκοι είχαν τέσσερις καλές στιγμές (60', 62', 65' το πεναλτι, 74' το δεύτερο γκολ), και δύο γκολ!

Είναι προφανές, το γνωρίζει και ο ίδιος ο Παναγιώτης Ρέτσος, πως το πέναλτι που κάνει είναι αχρείαστο, αποφεύγεται εύκολα, απλώς με καθαρό μυαλό, και είναι εκείνο που «άνοιξε» στη Φενέρμπαχτσε, το παραθυράκι το οποίο έψαχνε. Αλλά όπως φαίνεται, το γκολ «ερχόταν».

Ίσως και η πρώτη αντίδραση από τον Μεντιλίμπαρ, που ήρθε με την πρώτη αλλαγή στο 82', όταν οι φιλοξενούμενοι είχαν κάνει ήδη τρεις, να ήταν αργοπορημένη. Ο Ολυμπιακός, πάντως, για έβδομη φορά φέτος, παρουσίασε την ίδια «παιδική ασθένεια».

Στα έντεκα ματς που δέχθηκε 2+ γκολ, υπάρχουν επτά διαστήματα 20 λεπτών, μέσα στα οποία είδε δύο φορές την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και με τρεις διαφορετικούς προπονητές στον πάγκο του!

Το έπαθε για πρώτη φορά, απέναντι στον ΠΑΟΚ, στην ήττα με 2-4, δεχόμενος γκολ στο 56', στο 65', αλλά και στο 78'. Προπονητής του, τότε, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Με τον ίδιο στον πάγκο, ξαναέγινε στην έδρα της Φράιμπουργκ, στο βαρύ 5-0, με τους Γερμανούς να σκοράρουν στο 3' και στο 8', αλλά και στο 36' και 42'.

Συνέβη και στον διάδοχό του, Κάρλος Καρβαλιάλ, και μάλιστα στο πρώτο του ματς! Το 4-0 επί της Μπάτσκα Τόπολα έγινε 4-2 μέσα σε δώδεκα λεπτά (48' και 60'). Περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, το έπαθε και στην ήττα από την ΑΕΚ με 1-2 (γκολ εις βάρος του στο 32' και στο 40'), αλλά και στη δύσκολη νίκη επί της Κηφισιάς, όπου ισοφαρίστηκε δεχόμενος γκολ στο 45+2' και στο 64'.

Όσον αφορά τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, είδε να συμβαίνει δύο φορές back-to-back. Στις ήττες από Μακάμπι Τελ Αβίβ (γκολ εις βάρος του στο 4' και στο 9') και Παναθηναϊκό (41' και 45+2').

Και για επτά λεπτά οι περιπτώσεις δεν είναι οκτώ, αφού και στο πρώτο ματς με την Μπάτσα Τόπολα, ο Ολυμπιακός δέχθηκε δύο γκολ μέσα σε 27' (63' και 90').

Τι φταίει; Σίγουρα, δεν είναι μόνο ένας ο λόγος και ούτε κάτι που διορθώνεται με «μαγικό ραβδάκι». Πάντως αυτά τα διαστήματα «πανικού», επανεμφανίστηκαν.

«Παίζει και ο αντίπαλος», όμως, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Και ειδικά ένας αντίπαλος, με ποδοσφαιριστές τέτοιου επιπέδου και εμπειρίας, όχι σε 20', αλλά και σε 5 λεπτά, είναι ικανός να ανατρέψει τα πάντα.

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, το πολυτιμότερο κεκτημένο της βραδιάς, δεν το έχασε. Πηγαίνει στην Τουρκία με το προβάδισμα. Τι 1-0, τι 3-2. Η Φενέρ, όπως απλοϊκά, αλλά πολύ σωστά, απάντησε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, πρέπει να σκοράρει ένα γκολ περισσότερο από αυτόν.

Στο φινάλε, η μόνη διαφορά ανάμεσα στα δύο σκορ, είναι πως το δεύτερο ήρθε, επειδή πατήθηκε το «panic button». Και όταν κάτι συμβαίνει για έβδομη φορά σε μία σεζόν, προφανώς το έχεις στο μυαλό σου για τις επόμενες.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0