Box to Box

Λειψία: Μαζεύει τρόπαια, γίνεται (;) αγαπητή στον κόσμο... (video)

Λειψία: Μαζεύει τρόπαια, γίνεται (;) αγαπητή στον κόσμο... (video)

Η δεύτερη σερί κατάκτηση Κυπέλλου Γερμανίας για τη Λειψία την καθιερώνει σιγά-σιγά στις μεγάλες γερμανικές ποδοσφαιρικές δυνάμεις. Παραμένει αιώνιο το ερώτημα αν ο φίλαθλος κόσμος την αποδέχεται ως μία πετυχημένη ομάδα ή απλώς ένα μίασμα στα ενδότερα της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Οι συμπτώσεις συνήθως παύουν να λέγονται έτσι όταν συμβαίνει κάτι για δεύτερη φορά. Ίσως σταματά λοιπόν να ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Λειψίας, από τη στιγμή που πρόσθεσε το Σάββατο βράδυ (03/06) στην τροπαιοθήκη της το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο Γερμανίας. Επικράτησε στον τελικό της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και οι back to back πανηγυρισμοί άρχισαν από νωρίς.

Οι συμπάθειες στον τελικό ήταν εξ’ αρχής προσδιορισμένες. όλη η φίλαθλη κοινή γνώμη ήθελε την κατάκτηση του DfB Pokal από την Άιντραχτ. Οι φίλοι της Λειψίας απέμειναν για να υποστηρίξουν τους «ταύρους» του Μάρκο Ρόζε. Ουδείς συμπαθεί το δημιούργημα της Red Bull, κανείς δεν της εύχεται καλή επιτυχία, κανένας αγνός φίλαθλος του γερμανικού ποδοσφαίρου επιθυμεί την άνοδο που ήδη επιτελείται στο ranking της χώρας. Κι’ όμως, στο τέλος «μίλησε» η ανεβασμένη Λειψία (2-0), η 3η της Bundesliga και η μόνιμη - τα τελευταία χρόνια - εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Champions League.


Όταν φτάνεις τις 12 σερί προκρίσεις στο Κύπελλο, μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός. Πέρσι έξι σερί νίκες στο Κύπελλο και η κατάκτηση στο φινάλε με τη Φράιμπουργκ στα πέναλτι. Φέτος μόνο νίκες, με 24 γκολ στο ενεργητικό της, δεύτερο καλύτερο ρεκόρ ever στον θεσμό. Προσφέρει θέαμα, επενδύει στο ρόστερ της, εσχάτως γεμίζει και την (μέχρι πρότινος άδεια) τροπαιοθήκη της. Εντούτοις, επειδή ακριβώς συμβαίνει με τις ευλογίες και την άνεση της Red Bull, ο αγνός οπαδός της Bundesliga, δεν το δέχεται. Ακόμα και η τοπική Chemie Leipzig ανήρτησε πανό στο γήπεδό της, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο την Άιντραχτ στον τελικό του Βερολίνου.

Είμαι της άποψης ότι η Λειψία χρειάζεται να κατακτήσει πολλά ακόμα τρόπαια, ώστε να μπει για τα καλά στη συνείδηση του γερμανού οπαδού. Κι’ αν... Δύσκολο το βλέπουμε, αλλά επειδή οι επιτυχίες δίνουν τροφή και ανοίγουν την όρεξη, όλο και κάποιος θα «τσιμπήσει». Βέβαια στη Γερμανία όλα είναι πιο δύσκολα σχετικά με την αγάπη προς έναν σύλλογο. Πρέπει να έχεις αρχίσει από το... μηδέν, να έχεις μεγαλώσει μαζί του, να έχεις πονέσει τις αποτυχίες, να έχεις χύσει δάκρυα χαράς στις επιτυχίες. Ουτοπία το εν λόγω σενάριο στην περίπτωση της Λειψίας. Τουλάχιστον στο αρχικό κομμάτι, της δημιουργίας από μηδαμινή βάση.

Όσοι Ενκουνκού, Σόμποσλαϊ, Ντάνι Όλμο, Βέρνερ, Σλάγκερ, Όρμπαν και Χαϊνταρά κι’ αν έρθουν στην πόλη, η δημοφιλία της θα είναι περιορισμένη. Πρόκειται, από την άλλη, για ένα top selling club. Είναι επιχείρηση. Και την τρέχουν πολύ καλά οι παράγοντές της. Ήδη αναμένουμε τα μαγικά που θα πράξει ο Σλοβένος Σέσκο με τους «ταύρους» της Γερμανίας, μιας και ήδη πήραμε μία γεύση απ’ όλα αυτά στους αντίστοιχους της Αυστρίας, στο Σάλτσμπουργκ. Θα φύγει ο Ενκουνκού και θα είναι σαν να μην έχει φύγει ποτέ. Το τμήμα σκάουτ είναι απίθανο. Οι άκρες της στο ποδόσφαιρο ατελείωτες. Γνωρίζει το αντικείμενο, έχει ανθρώπους-εξπέρ στο είδους τους, σε καίριες θέσεις. Σύμβουλος προσφάτως ανέλαβε και ο Μάριο Γκόμεζ  στο όλο πρότζεκτ. Πέραν των οικονομικών απολαβών, τέτοιοι τύποι δεν πάνε τυχαία στη Λειψία.

Αγαπητή ή μη, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η Λειψία ανεβαίνει τα σκαλοπάτια του γερμανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι τίτλοι μόνο καλό της κάνουν. Ασχέτως αν την καθιερώνουν ή όχι στη συνείδηση του κόσμου, γίνεται ολοένα και πιο ελυστική για ποδοσφαιριστές και μακροπρόθεσμα για το φίλαθλο κοινό.

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0