Box to Box

ΕΘΝΙΚΗ: Με τον κορμό της και τον...Ουρουγουανό της ξαναγίνεται ΟΜΑΔΑ!

ΕΘΝΙΚΗ: Με τον κορμό της και τον...Ουρουγουανό της ξαναγίνεται ΟΜΑΔΑ!

Πολύ περισσότερα από την πρωτιά και την εξασφάλιση μιας θέσης στα μπαράζ για πρόκρισή στην τελική φάση του EURO 2024 της Γερμανίας  κέρδισε στο UEFA Nations League η «γαλανόλευκη», ξαναβρήκε τη χαμένη της...ταυτότητα και την αξιοπιστία των...καλών εποχών!  

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Σκηνικό έως και σουρεαλιστικό στήθηκε χθες το βράδυ στη Ριζούπολη, δεν ξέρω πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω την εικόνα κάποιων εκατοντάδων Βορειοϊρλανδών να συνωστίζονται Σεπτέμβρη μήνα, με το θερμόμετρο ακόμη στη χώρα μας σε ύψη...καλοκαιρινά, όχι σε νησιώτικα στενοσόκακα αλλά σε τσιμεντένιες εξέδρες φωνάζοντας «όλε όλε» από το πρώτο λεπτό, κάθε φορά που οι παίκτες της εθνικής τους ομάδας...κατάφερναν να αλλάξουν δεύτερη πάσα! Κι αν η...αφοσίωση και η συμπεριφορά των φιλάθλων των αντιπάλων μας έως και "ξεπέρασε" την πραγματικότητα, σε αυτήν ακριβώς, και πολύ καλά έκαναν, έμειναν...προσγειωμένοι ο Γκουστάβο Πογέτ και οι παίκτες του!  Χωρίς υπερβολές και χωρίς αγωνιστικές φανφάρες, παρά το σχετικό σοκ της γρήγορης ισοφάρισης σε 1-1, πήραν τη νίκη με σκορ 3-1 ανακτώντας και κρατώντας μέχρι και το τέλος προβάδισμα για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, 2-1 τότε επί της Βοσνίας για τα προκριματικά του EURO 2020, σε επίσημο παιχνίδι! 

Κάπως έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το πρώτο κεφάλαιο στο βιβλίο «Ομοσπονδιακός τεχνικός Γκουστάβο Πογέτ», ακόμη κι αν δεν τα βάλαμε με τα...θηρία πέντε νίκες και μια ήττα, με εξασφάλιση της πρώτης θέσης και της εναλλακτικής οδού για πρόκριση στην τελική φάση του επόμενου ΕURO από την τέταρτη κιόλας αγωνιστική, είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος ή αμελητέος απολογισμός! Για την ακρίβεια αυτό που φροντίσαμε να μας συμβεί στο UEFA Nations League ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν μετά από μια σχετικά μακρά περίοδο όχι ακριβώς εσωστρέφειας αλλά σίγουρα σχετικής...αναστάτωσης στους κόλπους της εθνικής μας ομάδας, είχαμε κάποιες καλές εμφανίσεις και θετικά αποτελέσματα στο πρόσφατο παρελθόν, δεν ήταν ο κανόνας αλλά ήταν...εκεί, το πρόβλημά μας ήταν ποδοσφαιρικό αλλά και εξωαγωνιστικό, εκτός των τεσσάρων γραμμών κι αν δεν είναι όλα καλώς καμωμένα σίγουρα δείχνουν πολύ πιο...ήρεμα, στην άκρη του πάγκου, στη θέση του συμπαθέστατου αλλά χωρίς ξεκάθαρη ποδοσφαιρική πρόταση Τζόνι Φαν Τ' Σχιπ βρίσκεται ένας άνθρωπος που ξέρει και τι ζητάει από τους παίκτες του και πώς να τους το εξηγήσει!

Όπως ακριβώς ξέρει, ή έχει αποφασίσει τέλος πάντων, από ΠΟΙΟΥΣ να το ζητήσει! Δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο, σχεδόν δαιμονοποιείται για κάποιο λόγο και από εμάς τους δημοσιογράφους, ένας προπονητής να κάνει προσωπικές αναφορές σε ποδοσφαιριστές του ξεχωρίζοντάς τους από το σύνολο, αυτό έκανε χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό ο Πογέτ όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που πανηγύρισε τόσο έντονα το εντυπωσιακό γκολ του Μάνταλου για το 3-1 κόντρα στους Βορειοϊρλανδούς«ο Πέτρος είναι ο άνθρωπός μου!» είπε, θα μας επιτρέψει να πιστεύουμε, αυτό άλλωστε δείχνουν και οι αριθμοί, πως είναι ένας από τους ανθρώπους του, ό,τι σημαντικότερο έχει προσφέρει, για την ακρίβεια έχει δημιουργήσει, μέχρι στιγμής στη «γαλανόλευκη» ο Ουρουγουανός είναι ένας ξεκάθαρος, σταθερός, λειτουργικός μέχρι αποδείξεως του  εναντίου, αγωνιστικός και όχι μόνο, κορμός! 

Οκτώ ποδοσφαιριστές έπαιξαν από τουλάχιστον 360 λεπτά, ήτοι τέσσερα ενενηντάλεπτα ο καθένας, στη διοργάνωση, Βλαχοδήμος, Τσιμίκας και Μαυροπάνος οι τρεις με τον απόλυτο χρόνο συμμετοχής, 6/6 και 540 λεπτά474' ο Χατζηδιάκος, 459' ο Μπακασέτας, 450' ο Μπάλντοκ, 373' ο Μασούρας και 362' ο Μάνταλος! Οκτώ ποδοσφαιριστές που, προφανώς με απόφαση και την...ευλογία του προπονητή τους, επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος στο χορτάρι αλλά όχι μόνο, δε νομίζω πως θα διαφωνήσει κανείς, πρόκειται για τους "μπροστάρηδες" αυτής της ομάδας με την μπάλα στα πόδια, με το μικρόφωνο στο...στόμα, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της καθημερινότητάς της, από την προπόνηση, τα ταξίδια και τα ξενοδοχεία μέχρι και τα αποδυτήρια! Μιλάμε για τους πέντε της άμυνας, δύο "εκπροσώπους" της μεσαίας γραμμής και έναν επιθετικό, αρμονική η κατανομή σε ότι αφορά τόσο τη θέση τους στο γήπεδο όσο και τη...φύση τους έξω από αυτό, απ' όλα έχει ο μπαξές, επικοινωνιακό και ηγετικό Μπακασέτα, «αλέγκρο» αλλά to the point Τσιμίκα, προσγειωμένο και σοβαρότατο Μασούρα, λακωνικό Μάνταλο και...πάει λέγοντας! 

Με αυτούς κυρίως, εννοείται όχι μόνο, πορεύεται και προοδεύει η εθνική μας, στο UEFA Nations League θύμισε σε επίπεδο χαρακτήρα, νοοτροπίας, προσωπικότητας και συμπεριφοράς περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια την τόσο επιτυχημένη, προσομοίωση σχεδόν λειτουργίας συλλόγου, εκδοχή της στη χρυσή δεκαετία 2004-2014! Προσέξτε, δεν αναφέρομαι τόσο στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στα απολύτως μετρήσιμα μεγέθη, νίκες, βαθμούς, προκρίσεις, κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής, όσο σε εκείνα που περισσότερο υπονοούνται παρά...εμφανίζονται,! Από τα μικρά και τα μεγάλα, από τον τρόπο που στηρίζουν ο ένας τον άλλο στα παιχνίδια, από το πώς πανηγυρίζουν, από το τι λένε, και πώς το λένε, στις δηλώσεις τους καταλαβαίνει κανείς, αυτό είναι και το μακράν πιο ευχάριστο, πως καλή ή κακή η εθνική είναι και πάλι ΟΜΑΔΑ! Και ως τέτοια ετοιμάζεται να διεκδικήσει μέσα από την προκριματική φάση την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2024 στη Γερμανία, αν μείνει πιστή στις αρχές της ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει δε θα έχει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποτύχει! Θα την περιμένει λίγους μήνες πριν από το τουρνουά η δεύτερη ευκαιρία την οποία η ίδια δημιούργησε, αρχικά ένα εντός έδρας παιχνίδι με την Τουρκία και στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, ο νικητής του ζευγαριού Γεωργία - Καζακστάν! Όχι κι άσχημα, δε συμφωνείτε; 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0