Box to Box

Η UEFA λειτούργησε άμεσα υπό τον φόβο της σκιάς της Super League αλλά από πλευράς FIFA απόλυτη σιωπή!

Η UEFA λειτούργησε άμεσα υπό τον φόβο της σκιάς της Super League αλλά από πλευράς FIFA απόλυτη σιωπή!

Η UEFA με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά χωρίς να αφήσει να σέρνεται η περίπτωση της παραμονής της διεξαγωγής του τελικού σε ρωσικό έδαφος, μετακίνησε στο Παρίσι το κορυφαίο ματς της σεζόν που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 28 Μαΐου. Πίσω από την γρήγορη απόφαση ωστόσο, κακά τα ψέματα, κρύβεται η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο μόνιμος φόβος της σκιάς της Super League.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτή η επίθεση στην Ουκρανία που έκανε ο Πούτιν με τη μεγαλομανία που τον χαρακτηρίζει, έφερε οριστικό τέλος στο διάστημα που πέρασε η Ευρώπη από το 1989 και την πτώση του τείχους του Βερολίνου έως και τώρα. Η Ευρώπη τον άφησε χωρίς να πάρει μέτρα απέναντι του και το 2008 στην περίπτωση της Γεωργίας και το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας. Όταν μιλάμε για μέτρα δε μιλάμε φυσικά για τα ημίμετρα τα οποία πάρθηκαν πριν από οχτώ χρόνια, συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση να μην το δοκιμάσει ξανά!

Αυτή η αυταρχική συμπεριφορά που αποτελεί και έναν μόνιμο κίνδυνο για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το αθλητικό κομμάτι: Ο τελικός που ήταν να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη ήταν πλέον αδύνατο να συμβεί! Με άμεση κίνηση της γαλλικής πλευράς και προσωπικών εγγυήσεων του Εμανουέλ Μακρόν, το Παρίσι παρουσιάστηκε ως η λύση και η έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA αποφάσισε το αυτονόητο: να πάρει τη διοργάνωση από τους Ρώσους.

Ταυτόχρονα υπάρχουν τρομερές πιέσεις να σταματήσει άμεσα και η συνεργασία με την χορηγική παρουσία της εταιρείας Gazprom από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη διότι υπάρχουν συμβόλαια και νομικές ρήτρες, ωστόσο αυτή τη στιγμή η διάθεση είναι να σταματήσει να υπάρχει η συγκεκριμένη χορηγία.

Επίσης υπήρξε τεράστια πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υπήρξε πολύ σκληρός στις δηλώσεις του κατά του Πούτιν χαρακτηρίζοντας τον δικτάτορα! Ο Τζόνσον είχε θέσει και το Λονδίνο στην διάθεσή της UEFA για την περίπτωση που ήθελε να γίνει ο τελικός κάπου αλλού εκτός ρωσικού εδάφους, ωστόσο δεν υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καμιά στιγμή συζήτηση να γίνει κάτι τέτοιο!

Αυτό που πρέπει να υπολογίσουμε είναι πως πάντα στην UEFA και προσωπικά στο μυαλό του προέδρου Αλεξάντρ Τσέφεριν, υπάρχει ο φόβος της European Super League και η σκιά του Πέρεθ! Για να τελειώσει άμεσα το πείραμα, ή για να ακριβολογούμε το πραξικόπημα, το οποίο επιχείρησαν να κάνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες τον περασμένο Απρίλιο, χρειάστηκε τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσωπικά του Βρετανού πρωθυπουργού και φυσικά η αντίδραση κυρίως των οπαδών των αγγλικών ομάδων που ανάγκασε τους συλλόγους σε άτακτη οπισθοχώρηση!

Συνεπώς ήταν πάρα πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να μην αντιδράσει η UEFA και να μην ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της Ρωσίας. Σε αντίθεση με την FIFA που τηρεί σιγή ιχθύος και σχολιάζεται αρνητικά πως δεν έχει τοποθετηθεί (ούτε πρόκειται) ο λαλίστατος -συνήθως- Τζιάνι Ινφαντίνο που δεν έχει κρύψει την καλή του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο! Να θυμίσω πως υπάρχουν και τα μπαράζ τα οποία έρχονται για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Κατάρ, με τη Ρωσία να είναι ανάμεσα στις ομάδες που πρέπει να διεκδικήσουν την πρόκριση τους αντιμετωπίζοντας για αρχή την Πολωνία, και έπειτα εφόσον περάσει τον νικητή του ζευγαριού Σουηδία - Τσεχία. Ωστόσο οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και των τριών χωρών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την άρνηση τους να ταξιδέψουν στη Ρωσία για την διεξαγωγή των μπαράζ. 

Επιπλέον υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της συμμετοχής της Ρωσίας στα πλέι οφ αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία! Και με δεδομένο το πόσο αποφεύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι, τις δύσκολες αποφάσεις ο Ινφαντίνο,  θα χρειαστεί να περιμένουμε!

Στα καθαρά πρακτικά θέματα πάντως για τρίτη χρονιά σερί δεν θα διεξαχθεί ο τελικός του Champions League εκεί όπου ήταν προγραμματισμένος! Τις δύο προηγούμενες χρονιές δεν έγινε στην Κωνσταντινούπολη λόγω των προβλημάτων με τον κορονοϊό και τώρα που ήταν προγραμματισμένος για την Αγία Πετρούπολη προέκυψε αυτό το γεγονός που φυσικά και πολύ λογικά ανάγκασε την UEFA να πάρει την διοργάνωση από τους Ρώσους.

Μοιάζει σαν να υπάρχει μία ιδιότυπη κατάρα τα τελευταία χρόνια στις πόλεις που θα διοργανώσουν τον τελικό! Είναι βέβαιο πως όλη αυτή η εξέλιξη με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία πρόκειται να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, με τους πολιτικούς ήδη στην Βρετανία να γίνουν θέμα για το κατά πόσον είναι σωστό η Τσέλσι να ανήκει στον Αμπράμοβιτς! Έτσι κι αλλιώς δεν του επιτρέπεται η είσοδος στην χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό!

Φυσικά και μπορεί ο Αμπράμοβιτς να μεταβιβάσει εικονικά τις μετοχές του και να εμφανίζεται ότι δεν είναι αυτός ο ιδιοκτήτης, χωρίς να αλλάξει κάτι ουσιαστικά, αλλά εκείνο που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα και μέσα στις εσωτερικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ο τρόπος που θα πρέπει να λήξει αυτή η χορηγική  σχέση με την Gazprom.

Ένα είναι βέβαιο πως πλέον περάσαμε και πάλι σε μια εποχή ψυχρού πολέμου και θα περάσει αρκετός καιρός για να μπορέσουμε να δούμε όταν κάτσει η σκόνη πως θα έχουν διαμορφωθεί οι καινούργιες ισορροπίες. Και αυτό που πάντα χρειάζεται να σκεφτόμαστε είναι το πως μπορεί το ποδόσφαιρο να παίξει ενωτικό ρόλο και όχι διχαστικό καθώς οδεύουμε και πάλι σε μία σφαίρα δύο επιρροών μέσα στην Ευρώπη!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0