Box to Box

Κέβιν Ντε Μπρόινε: Ο gamechanger της Μάντσεστερ Σίτι δίνει ραντεβού στον τελικό του Champions League και προμηνύονται... κόκκινα μάγουλα (video)

Κέβιν Ντε Μπρόινε: Ο gamechanger της Μάντσεστερ Σίτι δίνει ραντεβού στον τελικό του Champions League και προμηνύονται... κόκκινα μάγουλα (video)

Εντός γηπέδου: αθυρόστομος, πεισματάρης, φωνακλάς, επίμονος, απότομος, εκρηκτικός. Εκτός αυτού: ήρεμος, αθόρυβος, ντροπαλός, πράος. Η ζωή έχει δύο πρόσωπα. Ο Βέλγος άσος της Μάντσεστερ Σίτι, το ίδιο. Επιλέγει το σκληρό, για να φτάνει, και να παραμένει, στην κορυφή.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Πόσες και πόσες φορές έχετε ακούσει για γεννημένους νικητές στον αθλητισμό, στη ζωή, στην κοινωνία; Ιδιαίτερα στα σπορ, συναντάμε χιλιάδες που κάνουν τη διαφορά. Η αναρρίχηση από το βυθό προς την κορυφή, επιτυγχάνεται με πάμπολλους τρόπους. Τρόπος με τρόπος, άλλωστε, διαφέρει. Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε ακολούθησε τον δικό του μοναδικό δρόμο: τον άμεσο, τον οδυνηρό, τον επίπονο, τον τρόπο του... δουλευταρά!

«Μερικές φορές ήταν τόσο πεισματάρης, που μου ερχόταν να του ρίξω μία σφαλιάρα», Koen Darden, Υπεύθυνος Υποδομών Γκενκ.

Ξεπερνάμε την αρχή της καριέρας του και παραθέτουμε μία απλή ατάκα. Ανήκει στον ίδιο, τον νυν άσο πλέον της Μάντσεστερ Σίτι. «Οι προπονήσεις τους είναι καλύτερες από τις δικές σας». Πρόκειται για την αιτιολόγηση, στον προπονητή υποδομών Rudy Schelstraete, της μετακίνησής του από την τοπική VV Drongen στη Γάνδη. Ο Ντε Μπρόινε ήταν, τότε, 8 ετών.

«Προπονούσα 24 χρόνια τους μικρούς της Γκενκ. Δύο σεζόν δεν χάσαμε παιχνίδι χάρη στον Κέβιν. Είναι ο καλύτερος που έχω προπονήσει ποτέ». Frank de Lijn, Προπονητής Υποδομών Γκενκ.
GENKKVD.jpg
Chelsea it is...

Νομοτελειακά θα οργίαζε, από τα 17 του και μετέπειτα, στην Γκενκ (113 ματς, 17 γκολ, 36 ασίστ). Την τελευταία σεζόν στους Βέλγους (2011-12) κοντράρεται με την Τσέλσι στο Champions League. Οι Άγγλοι είδαν (επιλογή Βίλας-Μπόας), έπαθαν και τον απέκτησαν (για τα επόμενα 5μιση χρόνια) τον Ιανουάριο του 2012 (έμεινε στην Γκενκ ως δανεικός).

Ετών 21. Η καλοκαιρινή τουρ με τους «μπλε» δεν πείθει τον Ράφα Μπενίτεθ ότι ο... ελαφρέων βαρών Βέλγος θα αντέξει στο physical game της Premier League.

Βέρντερ, ένα σκαλοπάτι πιο πάνω

Βουρ δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης (2012-13). Πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα στην Bundesliga. Είχε να θυμάται τις δόξες της περασμένης 10ετίας. Ο Ντε Μπρόινε ξεχώρισε σαν τη μύγα μεσ’στο γάλα, στην πρώτη επαφή του με ένα πιο ανταγωνιστικό, από το βελγικό, πρωτάθλημα. Αποτέλεσε την... ηλιαχτίδα στη μουντή και κακή Βέρντερ (13 χωρίς νίκη στο φινάλε). Σώθηκε μόλις μία στροφή πριν από το τέλος της σεζόν. Απολογισμός για τον πολυθεσίτη μέσο: 33 ματς, 10 γκολ, 9 ασίστ!

«Η ενδυνάμωση αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέρδος μου στη Βρέμη. Ευχαριστώ τους ανθρώπους της Βέρντερ, που εξέλιξαν το παιχνίδι μου», Κέβιν Ντε Μπρόινε, 2012-13, μετά από τη σεζόν στη Βέρντερ.
WERDERKVD.jpg
Μία χαμένη χρονιά στο Λονδίνο και οι μνήμες του παρελθόντος...

Εξέλιξη. Εύκολη ακούγεται, δύσκολα επιτυγχάνεται. Την παρατήρησαν Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν. Αλλά ο νέος κόουτς της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο (καλοκαίρι 2013) ήταν ξεκάθαρος: «θέλω να του δώσω πρωταγωνιστικό ρόλο και να τον εξελίξω σε καλύτερο ποδοσφαιριστή».

Την ίδια περίοδο, οι συμπατριώτες, τα φιλαράκια, οι συνομήλικοί του, Λουκάκου και Κουρτουά είναι δανεικοί σε Έβερτον και Ατλέτικο Μαδρίτης αντίστοιχα. Ο Ντε Μπρόινε είναι «μόνος» στο Λονδίνο. Ο μοναχικός, ο «παλιός», ο... παιδικός Κέβιν είναι και πάλι στο προσκήνιο.

Σε ηλικία 15 ετών, όταν έπαιζε στην Γκενκ, οι γονείς δεν ακολούθησαν την καριέρα του γιού τους. Δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Οι 12 μήνες πέρασαν, γεμάτοι από ποδόσφαιρο και εκπαίδευση.

Μπαίνοντας στο σπίτι των γονιών του στο Drongen, η μητέρα (από το Μπουρουντί) του έκλαιγε. Ανήσυχος ο Κέβιν αναρωτήθηκε αν συνέβη κάτι κακό. Τότε ειπώθηκαν τα λόγια, που σύμφωνα με τον ίδιο, τον σημάδεψαν για μία ζωή: «δεν θέλουν να επιστρέψεις. Οι θετοί γονείς σου δεν σε θέλουν πια εκεί, για το πως είσαι. Είπαν ότι είσαι πολύ ήσυχος, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου. Είσαι δύσκολος, μου είπαν». Δεν τον ήθελαν, γιατί ήταν ο εαυτός του. Η αντίδρασή του ήταν να πάρει μία μπάλα, να βγει στον κήπο και να την κλωτσάει στο φράχτη. Για ώρες. Με δάκρυα στα μάτια. Και ξαφνικά...

«Όλα θα πάνε καλά. Σε 2 μήνες θα είμαι στην πρώτη ομάδα. Δεν θα επιστρέψω ως αποτυχημένος στο σπίτι», Κέβιν ντε Μπρόινε, σε ηλικία 15 ετών.

Επιστροφή στα της Τσέλσι. Σύντομη η ιστορία. Ο Μουρίνιο δεν τον εμπιστεύεται ποτέ, παραδέχεται αργότερα ότι ήταν από τα μεγαλύτερα λάθη της προπονητικής καριέρας του, ο Ντε Μπρόινε παίζει σε συνολικά 9 ματς και φεύγει, τον Ιανουάριο του 2014, άρον-άρον για την πιο... προσιτή σε εκείνον, Bundesliga.
MOURINHOKEVIN_1.jpg
Το... προκλητικό παιχνίδι στη Βόλφσμπουργκ, μπροστά στα μάτια του Πεπ

Ρίχνει άκγυρα στην ανεβασμένη τότε Βόλφσμπουργκ, με 5ετές (!) συμβόλαιο. Η Volkswagen έχει αποφασίσει να επενδύσει ξανά στην ομάδα, μετά από το πρωτάθλημα του 2009. Το ρόστερ στήθηκε γύρω από τον Ντε Μπρόινε (25 εκατ. ευρώ έδωσε στην Τσέλσι). Ο ίδιος δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ.

Stats 2014-15: 18 γκολ/29 ασίστ σε 58 επίσημα παιχνίδια! Στην Bundesliga: 34 ματς, 10 γκολ, 21 ασίστ!

Κατάφερε να πάρει τη Βόλφσμπουργκ από το χεράκι. Περίφημη 2η θέση, Κυπελλούχος Γερμανίας στον τελικό κόντρα στην Ντόρτμουντ. Στα δύο ματς κόντρα στην Μπάγερν (του Πεπ Γκουαρδιόλα), οργίασε. Ειδικά στην αρχή του β’ γύρου και στο επιβλητικό 4-1. Γυάλισε το μάτι του Πεπ, τότε στον πάγκο των Βαυαρών.



Παίκτης της χρονιάς στη Γερμανία. Αθλητής της χρονιάς στο Βέλγιο. Όλα αυτά ήταν αρκετά ώστε η Μάντσεστερ Σίτι να τον αποκτήσει έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ. Ότι πιο ακριβό είχε να παρουσιάσει ως εξαγώγιμο προϊόν τότε η Bundesliga. Η συνέχεια γνωστή. Ειδικά μετά τον ερχομό του Πεπ Γκουαρδιόλα, ένα καλοκαίρι αργότερα...

Τα ξεσπάσματά του, επικά!

Παρά το Babyface που διαθέτει ο Βέλγος, ήρεμο δεν τον λες. Περίφημη, ανεπανάληπτη η στοιχομυθία του στο ημίχρονο του παιχνιδιου με τη Νάπολι το 2017. «Κιτρινίστηκε» άδικα, προφανώς σύμφωνα με τον ίδιο, από τον ρέφερι. Στο δρόμο προς τα αποδυτήρια προσπαθούσε επίμονα να του ζητήσει το λόγο. Φερναντίνιο και Νταβίδ Σίλβα τον εμπόδιζαν. Η, εν εξάλλω, ατάκα του: «Let me talk» έγινε viral.



Όχι ότι στη Γερμανία ήταν καλύτερα τα πράγματα. Παιχνίδι με τους «λύκους» κόντρα στην Άιντραχτ. Το ματς στο 1-1. Η ομάδα του πιέζει για τη νίκη. Λεπτό, 86ο. Η μπάλα βγαίνει πλάγιο. Τα... γαλλικά προς το ball boy τον ανάγκασαν να «μειώσει» κατά 20 χιλιάδες ευρώ τον τραπεζικό λογαριασμό του. Όλα για τη νίκη. Πάση θυσία.



Δάκρυσε μόνο στον 2ο τραυματισμό. Ούτε στο γάμο του, ούτε στη γέννηση των αγοριών του. Το σοβαρό πλήγμα ήρθε ένα 24ωρο μετά τη γέννηση του δεύτερου γιού του, Rome. Πρώτη φορά αντίκρισε η σύζυγός του, Michelle, τον δακρυσμένο, τον ευαίσθητο Κέβιν. Μπροστά σε μία οθόνη, κλαίγοντας, της αφηγήθηκε πόσα... παιχνίδια θα χάσει.

Το Σαββατόβραδο, στο Dragao, θα δούμε τον KK (Killer Kevin). Τον αδίστακτο gamechanger, με τις απίθανες εκτελέσεις, την θανατηφόρα κάθετη μπαλιά, τις άριστα υπολογισμένες μεταβιβάσεις του, τις φωνές προς τους συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές, διαιτητές, τα κόκκινα μάγουλα - που τόση αντίθεση κάνουν με τα ξανθά μαλλιά του - αλλά δίνουν το... έναυσμα στους αντιπάλους, ότι τώρα την έχουν βάψει. Ας τον απολαύσουμε...

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0