Basket Talk

Ελλάδα - Τσεχία: Ο «κρυπτονίτης» της Εθνικής, εφαλτήριο στην εποχή Σπανούλη! (video)

Ελλάδα - Τσεχία: Ο «κρυπτονίτης» της Εθνικής, εφαλτήριο στην εποχή Σπανούλη! (video)
Μια πενταετία γεμάτη σπουδαία ραντεβού Ελλάδας και Τσεχίας, που δε μας έχουν αφήσει, όμως, καθόλου... γλυκιά γεύση. Με... παλιούς εχθρούς ξεκινάει η εποχή του Βασίλη Σπανούλη!

Δε λένε να... ξεκολλήσουν από πάνω μας οι Τσέχοι. Μια ομάδα «κακός μπελάς» για την Εθνική μας, που μας έχει στερήσει σημαντικές προκρίσεις και μας έχει «κεράσει» αρκετή πίκρα.

Το σημερινό (23/02, 21:30) «ραντεβού» των δύο ομάδων στο ΣΕΦ, δεν έχει το ίδιο διακύβευμα με τα προηγούμενα, ενώ βασικοί πρωταγωνιστές της μεταξύ τους ιστορίας θα απουσιάζουν. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Γιαν Βέσελι, και ο αρχιτέκτονας της εκπληκτικής αυτής ομάδας των Τσέχων, Ρόνεν Γκίνζμπουργκ. Ο Ισραηλινός προπονητής βρέθηκε στην Εθνική Τσεχίας από το 2013 μέχρι το 2023. Πλέον, μαζί με τον Τσέχο «γίγαντα» Μπάλβιν, βρίσκονται στην Προμετέι, και θα βρεθούν απέναντι στο Άρη, στη φάση των 16 του EuroCup.

Ας θυμηθούμε λοιπόν, τα παιχνίδια της Εθνικής μας με την Τσεχία την τελευταία πενταετία, τα οποία έχουν στιγματίσει εξίσου και τις δύο ομάδες:

2019: Παγκόσμιο Κύπελλο, Φάση Ομίλων: Ελλάδα-Τσεχία 84-77

Πιθανώς η πιο… επώδυνη νίκη που μπορούμε να θυμηθούμε για την Εθνική μας ομάδα. Και αυτό γιατί η ομάδα μας κυνηγούσε τη διαφορά των 12 πόντων σε εκείνο το παιχνίδι, για να διορθώσει το μεγάλο στραβοπάτημα που είχε κάνει με τους Βραζιλιάνους και να πάρει την πρόκριση στα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλά τα παράπονά μας από τη διαιτησία για το παιχνίδι εκείνο, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να αποβάλλεται με 5 φάουλ σε μόλις 23 λεπτά συμμετοχής, με τα δύο εξ’ αυτών να είναι τουλάχιστον αυστηρά. Ο Γιάρομιρ Μποχάτσικ ήταν πραγματικός δολοφόνος της Εθνικής μας, με 25 πόντους και καθοριστικά σουτ, ενώ ο Σατοράνσκι ήταν εκπληκτικός, με 13 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Για την Ελλάδα, πραγματικά συγκινητικός ήταν ο Νικ Καλάθης με 27 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

2021: Τελικός Προολυμπιακού Τουρνουά: Ελλάδα- Τσεχία 72-97

Αν πριν μιλήσαμε για… επώδυνη νίκη, αλλά εδώ δε χρειάζονται σχήματα λόγου, καθώς η Εθνική μας βίωσε έναν μπασκετικό εφιάλτη στα χέρια των Τσέχων. Ένα παιχνίδι στο οποίο μπήκε ως φαβορί για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά από ένα σημείο και μετά απλά… ευχόταν να τελειώσει. Με το σκορ στο 52-47 στο τρίτο δεκάλεπτο, ο εφιάλτης αυτός ξεκίνησε και, πριν το καταλάβουμε ήμασταν πίσω στο σκορ μέχρι και με 32 πόντους! Το ματς δεν επιδέχεται κριτικής. Οι Τσέχοι, εκτός από τις σταθερές των Βέσελι και Σατοράνσκι, και τον.. δήμιο της Εθνικής μας Μποχάτσικ, που μας έβαλε άλλους 15 πόντους, εμφάνισαν και τον Πάτρικ Άουντα, που έστησε ένα πραγματικό πάρτι με 20 πόντους σε 18 λεπτά.

2022: Ευρωμπάσκετ, Φάση των 16: Ελλάδα- Τσεχία 94-88

Η δεύτερη νίκη μας κόντρα στους Τσέχους, και η πρώτη που μπορέσαμε να χαρούμε. Σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρήκε τρόπο να «σπάσει» το τείχος που έστηνα απέναντί του οι Τσέχοι, και ήταν εξαιρετικός με 27 πόντους και 10 ριμπάουντ. Οι ηγέτες των Τσέχων ήταν και πάλι εκεί, με τρομερές εμφανίσεις. Ο Σατοράνσκι, στους μόλις 3 πόντους του, προσέθεσε 8 ριμπάουντ και 17 ασίστ, ενώ ο Βέσελι ήταν ασταμάτητος με 21 πόντους. Ακόμα και με ένα από τα καλύτερα ρόστερ των τελευταίων ετών, η Εθνική μας δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να ξεπεράσει το εμπόδιο των αλύγιστων Τσέχων.

Παρά την απουσία, λοιπόν, βασικών στελεχών τους, οι Τσέχοι είναι από τις σκληρότερες και πιο «δεμένες» ομάδες στην Ευρώπη, πράγμα που οι Έλληνες έχουμε διαπιστώσει με εμφατικό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι θα σημαδέψει με διαφορετικό τρόπο τη νέα εποχή του Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική μας, και να μας «χαρίσουν» ένα αισιόδοξο ξεκίνημα.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0