Basket Talk

Ολυμπιακός – Σλούκας: Χώρια δεν μπορούνε αλλά μαζί, δεν κάνουνε! (video)

Ολυμπιακός – Σλούκας: Χώρια δεν μπορούνε αλλά μαζί, δεν κάνουνε! (video)

«Στο ίδιο έργο θεατές, χαμένης νύχτας εραστές» έχουν σιγοψιθυρίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους άπαντες. Έτσι συνέβη - με αστερίσκο τη λέξη «χαμένη» στο στίχο – και με τον Ολυμπιακό και τον Κώστα Σλούκα. Μια σχέση αλληλένδετη αλλά και ηλεκτρισμένη.

Σχετικά Άρθρα

«Έτσι όπως είναι δομημένος ο Ολυμπιακός, δεν είναι εύκολο για εμένα να βρω χώρο και μεγάλο ρόλο στην ομάδα» δήλωνε το καλοκαίρι του 2015 ο Κώστας Σλούκας επιλέγοντας να αφήσει τον Πειραιά για άλλες, τουρκικές πολιτείες. Εν έτει 2023, το… περιτύλιγμα των λεγόμενών του διαφοροποιήθηκε, όχι όμως και η ουσία αυτών, όπως φάνηκε και από τη… σπόντα που άφησε στη λεζάντα του post του στο Instagram. «Από την εξέλιξη των γεγονότων, νιώθω ότι δεν έχω καταφέρει να εμπνεύσω τον ίδιο σεβασμό προς όλους».

Ολυμπιακός και Κώστας Σλούκας μετά από μία ακόμα περίοδο χάριτος, διάρκειας τριών ετών αυτή τη φορά, αποφάσισαν να… χωρίσουν τα τσανάκια τους. Σαν δύο παράλληλες γραμμές που κάπου κάπου βρίσκουν εμπόδια και παρεκκλίνουν της κοινής τους πορείας.

Το BN Sports στέκεται στην τρίτη, με διαφορετικές συνθήκες η κάθε μία, φορά που ο έμπειρος γκαρντ αποτάσσει τα «ερυθρόλευκα» από πάνω του και πιθανότατα η ισάριθμη που θα βρει καταφύγιο στα κίτρινα. Ένας έρωτας σχεδόν τοξικός, οι πληγές του οποίου όχι απλά δεν μπόρεσαν να επουλωθούν αλλά αναγεννιούνταν.
upopsi-768x461.jpg

Καλοκαίρι 2010: Δανεικός για να… ψηθεί!

Το ταλέντο του αδιαπραγμάτευτο από πολύ μικρή ηλικία και ο Ολυμπιακός το είχε διακρίνει. Το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκε από τις περίφημες ακαδημίες του Μαντουλίδη που ενίοτε γεννά «χρυσά αυγά», στον Πειραιά για χάρη των «ερυθρολεύκων».

Την εποχή εκείνη όμως, οι Πειραιώτες μοίραζαν τα χρήματα με το… τσουβάλι, θεωρώντας πως κάπως έτσι θα ερχόταν η άνοιξη. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και με τον ταλαντούχο αλλά «ανεμικό» Σλούκα να μη μπορεί να βρει ουσιαστικό χρόνο στην πρώτη ομάδα, παραχωρήθηκε δανεικός στον Άρη για την περίοδο 2010-11. Ο 20χρονος τότε από τη Θέρμη, δεν ήταν και από τους αγαπημένους του «Σοφού», ψάχνοντας σε άλλα λημέρια τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Και αυτήν όχι μόνο τη βρήκε αλλά γύρισε μεταλλαγμένος – ψυχή τε και σώματι – στους «ερυθρόλευκους» κόλπους.
sloukas-1_1.jpg

Καλοκαίρι 2015: Ναι μεν, αλλά…

Αυτό που μεσολάβησε της επιστροφής του μέχρι της πρώτης, δικής του απόφασης για φυγή, είναι λίγο πολύ γνωστό. Δύο Ευρωλίγκες και καθολική αναγνώριση της συνεισφοράς του, μαζί με τους υπόλοιπους της «χρυσής» γενιάς των 90’. Γιώργος Μπαρτζώκας και Γιάννης Σφαιρόπουλος τον πίστεψαν σαφώς περισσότερο από τον Ίβκοβιτς, όντας βέβαια και εκείνος πιο έτοιμος, βάζοντας στο… σκληρό δίσκο στιγμές που τα συναισθήματα ξεχείλιζαν. Όπως συμβαίνει όμως κάθε αθλητής με εγωισμό και γνῶθι σαὐτόν, ο ρόλος του back-up, δεν του αρκούσε.

Επί ημερών Σφαιρόπουλου (2014-15), οι χρόνοι συμμετοχής του Κώστα Σλούκα μειώθηκαν ελαφρώς στην Ευρώπη (από τα 19 λεπτά, κύλησε στα 16 και τα 17) ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα και όταν κρινόταν ο τίτλος, ένιωθε ότι δεν λάμβανε ό,τι του άξιζε.

Με τον Βασίλη Σπανούλη στην ομάδα και την ιδιαίτερη αδυναμία που είχε ο προπονητής του Ολυμπιακού σε εκείνον, ο Έλληνας γκαρντ αν και ήταν ο παίκτης-κλειδί του πρώτου τελικού της Α1 στο ΣΕΦ κόντρα στον Παναθηναϊκό  (4/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 5/6 βολές) και 3 ασίστ, σε 23 λεπτά) δεν ανταμείφθηκε στα επόμενα (έμεινε στο παρκέ μόλις για 11 λεπτά). Και κάπου εκεί το γυαλί… ράγισε για πρώτη φορά.

Ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν τέτοιος που οδήγησε σε ένα 4ωρο ραντεβού (το ‘χει η μοίρα φαίνεται), όμως ο Κώστας Σλούκας δεν είδε τα «θέλω» του να παίρνουν σάρκα και οστά. Ήξερε πως με την παρουσία του «Kill Bill» στην ομάδα, δεν θα έπιανε το… ταβάνι του, τα χρήματα που του είχε προσφέρει η Φενέρμπαχτσε που καραδοκούσε ήταν πολλά, ο Ζοτς τον περίμενε με… ανοιχτές αγκάλες και έτσι είπε να κατοικοεδρεύσει στα στενά του Βοσπόρου. Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού του έδειξαν πόσο πολύ πίστευαν στις ικανότητές του, «ανέβηκαν» οικονομικά σε σχέση με αυτά που περίμενε ο Θεσσαλονικιός να ακούσει ωστόσο ο Σλούκας είχε ανάγκη να νιώσει κομβικός, όχι απλά σημαντικός. Κάπως έτσι μάζεψε τα… ταλέντα του και πέρασε τη Μεσόγειο.

 

Καλοκαίρι 2023: Tale Quale

Τα χρόνια πέρασαν και η φήμη του Σλούκα μεγάλωσε. Έγινε το μυαλό και τα χέρια της Φενέρμπαχτσε, ωρίμασε, μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε έναν εκ των σπουδαιότερων αθλητών της «γηραιάς ηπείρου». Υπό το πρίσμα αυτό επέστρεψε στον Πειραιά, έχοντας αφήσει κάτι στη μέση. Ένα ταξίδι (πάντα έχει σημασία αυτό) έντονο, ανηφορικό, καθολικά αποδεκτό αλλά με την ίδια κατάληξη.
5d86ec212100003200d8780a.jpg

Ο Κώστας Σλούκας έψαχνε το τελευταίο, ευνοϊκό για εκείνον, συμβόλαιο της καριέρας του. Στα 33 του χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει ίσως την κορυφαία σεζόν του επαγγελματικού του βίου, είχε το… μαχαίρι αλλά και το καρπούζι. Όχι όμως στον Ολυμπιακό.

Ήθελε να νιώθει και να είναι το πρώτο «βιολί». Και αυτό να γινόταν κατανοητό από κάθε τι μικρό και μεγάλο. Στους «ερυθρόλευκους» του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε και θα είχε τα… κλειδιά της καθοδήγησης. Ήταν – αυτή την τριετία - και θα ήταν η πλώρη και η πρύμνη. Ακόμα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Το πότε όμως θα έστριβε το καράβι δεν θα το αποφάσιζε ο ίδιος παρά μόνο ο καπετάνιος του. Ο λεπτολόγος «τιμονιέρης» του που έδειχνε πως είχε σκεφτεί την κάθε λεπτομέρεια.
Georgios Bartzokas, head coach of Monbus Obradoiro, celebrates with Kostas Sloukas during the Turkish Airlines EuroLeague, Regular Season, basketball match played between Real Madrid Baloncesto and Olympiacos Piraeus at Wizink Center pavilion on October 19, 2022, in Madrid, Spain.

Το φόντο των ημερών ήταν παρεμφερές με εκείνο προ 8ετίας. «Θέλουμε αλλά…», τετράωρο ραντεβού, καλύτερη οικονομικά πρόταση από Τουρκία μεριά, οι Αγγελόπουλοι πρόσφεραν περισσότερα από όσα περίμενε ο Έλληνας γκαρντ να ακούσει. Το… αγκάθι του ρόλου και το αίσθημα του «ριγμένου» που κατέκλυσε, στο τότε και στο σήμερα, τον Κώστα Σλούκα. Με μία βασική διαφορά όμως. Το ειδικό βάρος – και στις δύο πλευρές – ήταν μεγαλύτερο.

Αφενός μεν ο Ολυμπιακός προέρχεται από την πιο θελκτική στο μάτι και σε μεγάλο βαθμό και στην ουσία, σεζόν της ιστορίας του, έχοντας κερδίσει την «τυφλή» υποστήριξη των φίλων του ενώ αφετέρου ο Σλούκας αποτελούσε, μαζί με τον Βεζένκοφ, την αιχμή του δόρατος αυτού του οικοδομήματος. Έδειξε πως το γήρας περισσότερο καλό παρά κακό του έχει κάνει, όντας ακόμα περισσότερο μεστός και clutch.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν και όλα τα άλλα αποτελούν απλά ιστορία. Το αν έπραξε καλά ο Θεσσαλονικιός και εγκατέλειψε το Λιμάνι του για δεύτερη -εξ’ επιλογής - φορά, θα φανεί. «Και βιαστικά το βήμα σου ανοίγεις, απ’ τη σκιά πες μου πως θα ξεφύγεις…»

 

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0