Basket Talk

Η τουρκική παροικία στην Ελλάδα «ζωντανεύει» ξανά με τον Αταμάν!

Η τουρκική παροικία στην Ελλάδα «ζωντανεύει» ξανά με τον Αταμάν!

Ο Εργκίν Αταμάν ανέλαβε και επίσημα πια την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Γίνεται έτσι μόλις ο δεύτερος Τούρκος προπονητής που θα βρεθεί σε πάγκο ελληνικής ομάδας, πρώτος ως Α’ προπονητής, μετά τον Ερντέμ Τσαν, αντικαταστάτη πλέον του 57χρονου τεχνικού στην Εφές!

Σχετικά Άρθρα

Πριν τον Αταμάν το… χάος! Όχι, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναφερόμαστε στον Παναθηναϊκό, αλλά στην παρουσία Τούρκων προπονητών στην Ελλάδα. Ο δις πρωταθλητής Ευρώπης με την Αναντολού Εφές, αποτελεί και επισήμως πια το νέο τεχνικό των «πρασίνων», με μοναδικό στόχο την επιστροφή της ομάδας στην ελίτ της «γηραιάς ηπείρου».

Έχετε αναρωτηθεί, ωστόσο, πόσο συχνό φαινόμενο είναι η παρουσία ενός Τούρκου προπονητή στη χώρα μας; Η απάντηση είναι μάλλον σπάνια έως… μηδαμινή! Μόλις μία φορά συγκεκριμένα έχει βρεθεί σε πάγκο ελληνικής ομάδας, προπονητής που προέρχεται από τη γειτονική μας χώρα. Το φοβερό σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, είναι η σύνδεσή του με τον Αταμάν!

Γιατί αυτό; Διότι πρόκειται για τον αντικαταστάτη του στην Εφές, Ερντέμ Τσαν! Το μακρινό 2007-08, είχε διατελέσει βοηθός του Νεοζηλανδού Ταμπ Μπόλντγουιν στον ΠΑΟΚ! Τότε είχε παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για μισή σεζόν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στον «Δικέφαλο του Βορρά» εργάστηκε για πρώτη φορά στο τεχνικό τιμ κάποιου συλλόγου. Έτσι, ο Αταμάν μπορεί να είναι ο δεύτερος Τούρκος που έρχεται για να εργαστεί στη χώρα μας, αλλά είναι μόλις ο πρώτος που θα το πραγματοποιήσει από το πόστο του πρώτου προπονητή!

τσαν.jpg

τσαν_2_1.jpg
Ο Ερντέμ Τσαν ως βοηθός προπονητή στον ΠΑΟΚ

Όσον αφορά τους παίκτες με καταγωγή από την Τουρκία, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας, η αλήθεια είναι πως μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αρχικά, στην Α1 έχει παίξει ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι, που έχει φορέσει μάλιστα τη φανέλα τριών διαφορετικών ομάδων. Πρόκειται για την ΑΕΚ (2000-01), τα δύο περάσματά του από τον Παναθηναϊκό (2001-03, 2004-05), αλλά και τον ΠΑΟΚ (2007-08), όπου είχε συνεργαστεί με το δίδυμο Μπόλντγουιν και Τσαν.

κουτλουαι_2.jpg
Ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι στον Παναθηναϊκό

Ακόμα ο Σεζγκίν Μπουράκ το 2001-02 είχε αγωνιστεί με τη Νήαρ Ηστ και ο Εντέρ Αρσλάν είχε φορέσει τη φανέλα του Πανιωνίου τη σεζόν 2006-07. Ο αδερφός του Ενές Καντέρ, Κερέμ, είχε επίσης ένα πέρασμα από την Ελλάδα και τον Κολοσσό Ρόδου (2020-21), ενώ δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τον Μουχαϊμίν Μουσταφά, με καταγωγή από το Σουδάν, που βρισκόταν στη Νίκαια και τον Ιωνικό κατά την περίοδο 2020-22.

αρσλαν.jpg
Ο Εντέρ Αρσλάν στον Πανιώνιο

BASKET LEAGUE 2020-2021 / ʏˏӓϓ - ǑJˇӠ(֙ԏÑVɁ: EUROKINISSI)
Ο Κερέμ Καντέρ στον Κολοσσό Ρόδου

μουσταφα.jpg
Ο Μουχαϊμίν Μουσταφά στον Ιωνικό

Τέλος, για μόλις ένα παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, είχε αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό ο Εμρέ Εκίμ, τη σεζόν 2001-02.

Ο Εργκίν Αταμάν ακολουθεί, όπως καταλαβαίνουμε, ένα όχι και τόσο συνηθισμένο μονοπάτι. Η Ελλάδα θα είναι μόλις η δεύτερη δουλειά του εκτός Τουρκίας, μετά το πέρασμά του -εις διπλούν- από την Ιταλία. Απομένει να δούμε, λοιπόν, εάν μαζί του, θα φέρει και τις επιτυχίες, για τις οποίες «διψά» ο κόσμος του Παναθηναϊκού.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0