World Sports

O Κώστας Χελιώτης στο BN Sports: «Μεγάλη η ιστορία του πόλο στο Ναύπλιο – Τα παιδιά πρέπει να παίζουν το άθλημα»

O Κώστας Χελιώτης στο BN Sports: «Μεγάλη η ιστορία του πόλο στο Ναύπλιο – Τα παιδιά πρέπει να παίζουν το άθλημα»

Την Κυριακή (11/02) εμφανίστηκαν για πρώτη φορά από την έναρξη του Waterpolo Trials Tournament οι ομάδες των μίνι παίδων. Ανάμεσά του και ο ΝΟ Ναυπλίου που πραγματοποίησε μια αξιόλογη προσπάθεια. Δίπλα στα παιδιά στάθηκε και ο έφορος του συλλόγου, Κώστας Χελιώτης, ο οποίος μίλησε στο BN Sports για την ανασυγκρότηση του κολυμβητηρίου, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο σύλλογος, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για να γνωρίσουν τα παιδιά το πόλο.

Δηλώσεις στην Σουζάννα Μποντίνη

Όπως έχει αναφερθεί, ουκ ολίγες φορές, το Waterpolo Trials Tournament αποτελεί μια διοργάνωση μέσα από την οποία τα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα το πόλο, αγωνιζόμενα σε ρεαλιστικές συνθήκες ενός κανονικού ματς. Ποτέ δεν ξεχνιέται, όμως, ο παράγοντας της διασκέδασης, καθώς πάνω απ’ όλα παραμένουν παιδιά. Σε αυτές τις ηλικίες, το κομμάτι της ψυχαγωγίας είναι σημαντικό, ώστε να αγαπήσουν οι μικροί αθλητές την υδατοσφαίριση.

Για πρώτη φορά στο τουρνουά, συμμετείχαν οι μίνι παίδες, αθλητές μιας… τρυφερής ηλικίας, που τώρα ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα στον «μαγικό» κόσμο του πόλο. Οι βάσεις τίθενται και η διοργάνωση βοηθάει στην εξέλιξή τους. Μέσα στις ομάδες που πραγματοποίησαν την εμφάνισή τους ήταν και ο ΝΟ Ναυπλίου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία, που μόνο να ευνοήσει μπορεί τα παιδιά.

«Μας έγινε πρόταση να συμμετέχουμε. Το σημαντικό είναι ότι όταν αναπτύσσεις το συγκεκριμένο άθλημα και ειδικά στην επαρχία, σε μια πόλη μικρή που, βεβαίως, ο σύλλογός της μετράει 75 χρόνια παρουσίας, προσπαθείς να προσελκύσεις τα παιδιά. Τα παιδιά παραμένουν στον αθλητισμό και στο εκάστοτε άθλημα όταν παίζουν, όταν συμμετέχουν, όταν βλέπουν το αποτέλεσμα της προπόνησης και του κόπου τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες διοργανώσεις, διότι αυτό προσελκύει τους μικρούς αθλητές, τους δίνει χαρά, χωρίς να έχει και το βάρος του επίσημου αγώνα, είναι πιο χαλαρό το κλίμα».

Δυστυχώς, ο ναυτικός όμιλος βρέθηκε μπροστά σε δυσκολίες, οι οποίες προέκυψαν από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2010, απόρροια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Τόσο πολύ πλήχθηκε ο όμιλος, που αναγκάστηκε να αναστείλει την λειτουργεία του κολυμβητηρίου. Ευτυχώς, χάρη στις έντιμες προσπάθειες, κυρίως του Κώστα Χελιώτη, με υπομονή και επιμονή τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν σε σημαντικό βαθμό και στόχος είναι η σταδιακή ανασυγκρότηση, ώστε να απολαμβάνουν όλοι, αθλητές και μη, την πισίνα.

«Στο Ναύπλιο υπάρχει μια μακρά ιστορία στο πόλο και διαθέτει μάλιστα και κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων. Είναι από τα περιφερειακά κολυμβητήρια που τα χτύπησε η κρίση του 2010/11. Δεν ήταν εύκολο να επανέλθει στην λειτουργία. Τα τελευταία 3 χρόνια μας εμπόδισε, επίσης, ο κορονοϊός, όμως εδώ και 10 μήνες λειτουργεί πλήρως, με εξαιρετικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισής του. Μιλάμε για τρελά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, δηλαδή περίπου το 1/4 της δαπάνης που απαιτείτο πριν. Αυτό είναι που δίνει και την δυνατότητα σε έναν Δήμο να το κρατάει ανοιχτό και να αθλείται η νεολαία και οι δημότες».

Ένας σύλλογος ιστορικός, μια πόλη που γνωρίζει καλά το άθλημα της υδατοσφαίρισης και το αγαπάει. Αυτή την ιστορία θέλουν να διαφυλάξουν και να μεταδώσουν και στις επόμενες γενιές. Η παρουσία της πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής Γυναικών Γερμανίας, Άνια Σκίμπα, θα μεταλαμπαδεύσει γνώσεις στα παιδιά από νωρίς, με τις οποίες θα εξελίξουν τις ικανότητές τους και θα συνεχίσουν να διαιωνίζουν την μακρά ιστορία του ναυπλιώτικου πόλο.

«Η κυρία Άνια Σκίμπα είναι πρώην ομοσπονδιακή προπονήτρια της Εθνικής Γυναικών της Γερμανίας, αλλά και της ομάδας Νεανίδων, με πολλές συμμετοχές στην Εθνική Γυναικών ως παίκτρια. Αγαπούσε και αγαπάει την Ελλάδα και ξεκίνησε στο Ρέθυμνο, για την ακρίβεια, πριν από ένα χρόνο, αλλά προτίμησε το Ναύπλιο, ίσως και για την ομορφιά που έχει. Στην κυρία Σκίμπα άρεσε η πόλη και βρήκε φιλότιμη και αξιόλογη την προσπάθεια που κάνουμε με πολλά μικρά παιδιά. Ως μητέρα που είναι κιόλας τριών, μεγάλων πλέον, παιδιών, ένιωσε πως είναι πολύ ωραίο και εμείς εμπιστευθήκαμε την εμπειρία της και την παιδαγωγική διάσταση του ρόλου του προπονητή όταν μιλάμε για μικρά και ευαίσθητα παιδιά. Και με δεδομένο, φυσικά, ότι το Ναύπλιο, μπορεί να είναι ιστορικό, ρομαντικό, γοητευτικό και τουριστικό, αλλά παραμένει μια μικρή πόλη, που δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κάποιος να μετοικίσει».

Ανάμεσα στα αγόρια ξεχώρισε και μια μικρή αθλήτρια, η Μαρίνα, η οποία δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τους συμπαίκτες της. Η ομάδα των γυναικών δέχθηκε απανωτά χτυπήματα, επίσης, από την κρίση, όμως πλέον όλα αρχίζουν και μπαίνουν στην θέση τους. Σύντομα, η μικρή Μαρίνα θα βρεθεί εκεί που ανήκει. Προς το παρόν, απολαμβάνει την… προστασία των αγοριών της ομάδας.

«Είχαμε ομάδα γυναικών, η οποία επίσης χτυπήθηκε από την κρίση και μαζικά οι αθλήτριες μας, όταν σταμάτησε να λειτουργεί το κολυμβητήριο το 2011, πήραν μεταγραφή σε άλλες ομάδες των Αθηνών. Ξεκινήσαμε με τα αγόρια που είναι πιο εύκολη η έναρξη, και τώρα η πριγκίπισσά μας, η Μαρίνα, έχει 14 σωματοφύλακες. Δεν είναι η μόνη βέβαια, τώρα την άνοιξη ξεκινάμε και το πόλο των κοριτσιών και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε, όπως πετύχαμε και με τα αγόρια».

Σημασία έχει πως με την διοργάνωση τουρνουά, όπως το Waterpolo Trials Tournament, τα παιδιά παίζουν περισσότερο, οικειοποιούνται το άθλημα μέχρι που, αναπόφευκτο είναι, να το λατρέψουν. Πρέπει να δίνεται χώρος ήδη από πολύ νεαρές ηλικίες να αναπτυχθεί η υδατοσφαίριση και να εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό, που να στέκεται επάξια δίπλα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

«Δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα από την διοργάνωση τέτοιων τουρνουά από το άθλημα που φέρνει, πέραν του συλλογικού επιπέδου και των Εθνικών συγκροτημάτων ανδρών και γυναικών, και στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Μην ξεχνάμε την κατάκτηση του πρωταθλήματος παίδων με τους “εξάρηδες” το καλοκαίρι στην Τουρκία. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν το άθλημα. Το πόλο δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, που τα παιδιά μέχρι την πλατεία να βγούνε, κάπως θα εκτονωθούν. Θέλει κολυμβητήρια και αγώνες. Το Α και το Ω είναι αυτές οι εγκαταστάσεις. Τα μικρά παιδιά που θα συμμετέχουν στα πρώτα τους βήματα, την πρώτη χρονιά κιόλας που θα ξεκινήσουν σε κάποιον αγώνα, αυτομάτως ενσωματώνουν μέσα τους ότι αυτό είναι το άθλημα που κάνουν».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0