World Sports

Ερμίας Αγέλε: Ο Αιθίοπας που θα «ζωντανέψει» τον μυθικό Αμπέμπε Μπικίλα!

Ερμίας Αγέλε: Ο Αιθίοπας που θα «ζωντανέψει» τον μυθικό Αμπέμπε Μπικίλα!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται λέει ο θυμόσοφος λαός και την Κυριακή (12/11), στον Μαραθώνιο της Αθήνας, ο Ερμίας Αγέλε θα επιχειρήσει ακριβώς αυτό!

Γράφει ο Γιάννης Μαμουζέλος

Η ιστορία –είπε ο Καρλ Μαρξ- επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα! Να όμως που στον αθλητισμό ένας άγνωστος Αιθίοπας, ονόματι Ερμίας Αγέλε, θέλει την Κυριακή (12/11) στον Μαραθώνιο να επαναλάβει την ιστορία χωρίς κανένα από τα χαρακτηριστικά που της απέδωσε ο σπουδαίος  Γερμανός φιλόσοφος!

Θα τρέξει ξυπόλυτος τα 42.195μ. της μοναδικής, αυθεντικής διαδρομής για να επαναλάβει τον άθλο του μυθικού συμπατριώτη του μαραθωνοδρόμου, Αμπέμπε Μπικίλα, ο οποίος το 1961 –λίγοι το γνωρίζουν σήμερα…- είχε τρέξει στον τότε Διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας χωρίς παπούτσια, όπως είχε κάνει λίγους μήνες νωρίτερα στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο της Ρώμης, γράφοντας μια σπάνια σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού!

Ήταν Κυριακή 7 Μαΐου 1961, η 4η διοργάνωση του Διεθνούς Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ, με συμμετοχή 9 ξένων από 6 χώρες, αλλά με περίπου 100 χιλιάδες κόσμου να συγκεντρώνεται στη διαδρομή, για να θαυμάσει τον, έως πριν λίγο καιρό, άγνωστο Μπικίλα, που είχε καταπλήξει τον κόσμο κερδίζοντας τον τίτλο του Ολυμπιονίκη!    

enuw.jpg

Φυσικά ο Αιθίοπας πρωταθλητής κέρδισε τον αγώνα εκείνο με νέο ρεκόρ διαδρομής 2ωρ.23.44.6, περίπου τρία λεπτά καλύτερο από το προηγούμενο!

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 ο άγνωστος νεαρός δρομέας θα επιδιώξει να «ζωντανέψει» τον Αμπέμπε Μπικίλα, θέλοντας 62 χρόνια μετά να επαναλάβει την ιστορία ως αθλητικό άθλο και φόρο τιμής προς μια ανεξίτηλη μορφή του παγκόσμιου αθλητισμού!

Δεν γνωρίζουμε το αθλητικό παρελθόν ή το βαθμό προετοιμασίας του νεαρού Αιθίοπα δρομέα… Αλλά ας του ευχηθούμε να πετύχει το σκοπό του, για να «ξαναγραφεί» με άλλο τρόπο μια σελίδα της ιστορίας του αυθεντικού μαραθωνίου της Αθήνας!

Σημείωση: Στη φωτογραφία απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Μαμουζέλου «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ –Ραντεβού με την ιστορία»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0