World Sports

Χωρίς θεατές και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες

Χωρίς θεατές και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες
Όπως oι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν πίσω από σχεδόν κλειστές πόρτες, όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή, λίγες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης, απόφαση που ελήφθη λόγω του ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19 που εντοπίστηκαν στην Ιαπωνία.

Αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση, αποφασίστηκε «να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τους Αγώνες» στα τμήματα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, «συμπεριλαμβανομένης της απουσίας θεατών», όπως ανέφερε η οργανωτική επιτροπή σε ανακοίνωση από κοινού με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), την ιαπωνική κυβέρνηση και την πόλη του Τόκιο.

Αυτό το μέτρο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, είναι παρόμοιο με εκείνο που υιοθετήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ολοκληρώθηκαν στις 8 Αυγούστου, για τους οποίους σχεδόν το 98% των αγωνισμάτων πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σε τμήματα της χώρας αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα κατέστη δυνατό να διεξαχθούν αγωνίσματα παρουσία κοινού.

Αλλά ακόμη και στην περιοχή της Σιζουόκα στην κεντρική Ιαπωνία, όπου διεξήχθησαν παρουσία θεατών αρκετά αγωνίσματα της ποδηλασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κατάσταση των κρουσμάτων επιδεινώθηκε και δεν θα καλωσορίσει κοινό για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, ήταν αναπόφευκτο να οργανωθούν οι Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών» δήλωσε η πρόεδρος του «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι μαθητές από τα τοπικά σχολεία μπορούν ωστόσο να παρακολουθήσουν ορισμένα αγωνίσματα, κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών ή ιδρυμάτων, εφόσον εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για την Covid-19.
«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να δώσουμε όνειρα και ελπίδες σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά» σημείωσε η Χασιμότο.

«Η απόφαση να μην υπάρχουν θεατές έλαβε υπόψη τους αθλητές, αλλά και την ιαπωνική κοινωνία», όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του «Τόκιο 2020», Τοσίρο Μούτο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Kyodo που δημοσιεύτηκε χθες (16/8), ο ιαπωνικός πληθυσμός, δυσαρεστημένος από τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ της απουσίας θεατών και από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε ποσοστό 65% των ερωτηθέντων.

Η χώρα βιώνει από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα το χειρότερο «κύμα» κορονοϊού, κυρίως υπό την επίδραση της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία είναι πιο μεταδοτική.
 
Η εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία ξεκίνησε πολύ αργά στη χώρα, έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά μόνο το 37% του ιαπωνικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της G7.

Αντιμέτωπη με την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ιαπωνική κυβέρνηση έθεσε στα μέσα Ιουλίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ένα μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, για τέταρτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτό το μέτρο επιτρέπει στις τοπικές αρχές να παροτρύνουν τον πληθυσμό να αποφεύγει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, ενώ μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις 8 το βράδυ και δεν σερβίρουν αλκοόλ.

Όμως η κατάσταση αυτή, η οποία θα πρέπει να παραταθεί αύριο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και να επεκταθεί γεωγραφικά, φαίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματική: τα καθημερινά κρούσματα Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται και ξεπέρασαν το όριο των 20.000 για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Επίσης, σημείωσαν ρεκόρ στο Τόκιο την Παρασκευή, όπου τετραπλασιάστηκαν σε τρεις εβδομάδες.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι αυτό το «κύμα» μολύνσεων, το οποίο ξεκίνησε αρκετές εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν συνδέεται με τη διοργάνωση.

Μέχρι σήμερα, περίπου 540 κρούσματα Covid-19 έχουν εντοπιστεί στην Ιαπωνία μεταξύ ατόμων που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αθλητές, διοργανωτές και μέσα ενημέρωσης), τα περισσότερα από αυτά μεταξύ εργαζομένων με έδρα την Ιαπωνία.

Άλλα τρία άτομα, μέλη των μέσων ενημέρωσης, βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 εντός δύο εβδομάδων από την αποχώρησή τους από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Επιπλέον, 31 άτομα που συνδέονται με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες έχουν βρεθεί θετικά μέχρι στιγμής και άλλα περιστατικά έχουν αναφερθεί μεταξύ ομάδων που έχουν ήδη φτάσει για προετοιμασία πριν από τους Αγώνες.

Οι περίπου 4.400 αθλητές που αναμένονται στο Τόκιο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει, όπως αυτοί που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ακολουθήσουν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με καθημερινές εξετάσεις Covid-19 και περιορισμούς κίνησης. 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0