TV or not TV

To Γουίμπλεντον στα σπίτια όλων των Ελλήνων και η γνωριμία με τον «Μπουμ Μπουμ» Μπέκερ (video)

To Γουίμπλεντον στα σπίτια όλων των Ελλήνων και η γνωριμία με τον «Μπουμ Μπουμ» Μπέκερ (video)

Οι τελικοί ανδρών και γυναικών του τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον βρίσκονται προ των πυλών. Η τηλεοπτική κάλυψη της διοργάνωσης εκτεταμένη και φυσικά το ενδιαφέρον του κόσμου τέτοια εποχή, τεράστιο! Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, αποτέλεσμα της τρομακτικής προόδου και των επιτυχιών των δυο αθλητών μας, του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως τα πράγματα. 

Η γενική εκτίμηση του μέσου Έλληνα φιλάθλου τις προηγούμενες δεκαετίες για το τένις ήταν πως  αποτελούσε μια αθλητική ενασχόληση για λίγους και κυρίως για την «ελίτ»! Συνέπεια τούτου και οι λιγοστές τηλεοπτικές μεταδόσεις στη χώρα μας. Το BN Sports σας ταξιδεύει στο παρελθόν και σας θυμίζει αυτές του μακρινού 1985!
TENNIS_2.jpg

Ο τελικός του Γουίμπλεντον 1985- Ένας 17χρονος αιφνιδιάζει το κοινό

Τη δεκαετία του ΄80 οι Έλληνες τηλεθεατές είχαν λιγοστές ευκαιρίες για να παρακολουθήσουν κάποια Grand Slams. Το «μενού» συνήθως περιελάβανε το Ρολάν Γκαρός και το θρυλικό «Γουίμπλεντον. Η κάλυψη του Βρετανικού τουρνουά του 1985 όμως θα τους αποζημίωνε. Απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Λονδίνο για την περιγραφή των αγώνων ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντάρας. Στο τελικό αναμετρήθηκαν ο Νοτιοαφρικανός Κέβιν Κάρεν, που αποτελούσε το λογικό φαβορί καθώς είχε αποκλείσει διαδοχικά με 3-0 σετ σημαντικά ονόματα της εποχής όπως οι Τζόν Μακ Ενρο και Τζίμι Κόνορς και ένας 17χρονος, ο Γερμανός Μπέκερ που στην πορεία του προς τον τελικό απέκλεισε τον Γάλλο Ανρί Λεκόντ.

Ο αγώνας, που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι Έλληνες τηλεθεατές έμεινε στην ιστορία, αφού ο Μπέκερ κατάφερε να επικρατήσει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και να γίνει ο νεότερος σε ηλικία νικητής του τουρνουά από το 1891, ο πρώτος Γερμανός που το κατάφερνε καθώς και ο πρώτος τενίστας εκτός του Top-10 (Νο20 τότε) στους άνδρες που σήκωνε το βαρύτιμο τρόπαιο.
TENNIS_1.jpg

Ο νεαρός Μπέκερ συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσα από το δυναμικό του παιχνίδι, την εξαιρετική του φυσική κατάσταση, το δυνατό σερβίς και τα συχνά ανεβάσματα στο φιλέ. Οι 22 άσοι του που καταγράφηκαν στο φινάλε της αναμέτρησης μόνο τυχαία δεν ήρθαν. Η αντίσταση που βρήκε από τον Κάρεν ήταν σθεναρή όμως μετά από 3 ώρες και με 3-1 σετ (6-3, 6-7, 7-6 , 6-4) το νέο αστέρι του παγκόσμιου τένις θα έβαζε τη σφραγίδα στους δέκτες μας και στον τενιστικό χάρτη, μια για πάντα.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα από τον τελικό του Γουίμπλεντον 1985 εδώ: 

Το «αιώνιο» ζευγάρι στον τελικό των Γυναικών

Καμία έκπληξη δεν επεφύλαξε ο τελικός των Γυναικών αφού σε αυτόν βρέθηκαν οι δυο κατά τεκμήριο καλύτερες τενίστριες της εποχής, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και η Κρις Έβερτ-Λόιντ σε μια αναμέτρηση ρεβάνς του τελικού του Γαλλικού Όπεν που είχε βρει νικήτρια την Έβερτ ένα μήνα νωρίτερα.
TENNIS_3_1.jpg

Στο γρασίδι των Βρετανικών courts όμως η Nαβρατίλοβα θα επικρατούσε και μάλιστα εμφατικά. Αν και είχε χάσει το πρώτο σετ με 6-4, θα επικρατούσε με άνεση στα επόμενα δύο με 6-3, 6-2 για να σηκώσει για 4η συνεχή φορά το τρόπαιο μπροστά στο Λονδρέζικο κοινό. Θυμηθείτε στο παρακάτω απόσπασμα τον τελικό των γυναικών:

Πάνος Δημητρίου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0