Τένις

Davis Cup: Σαν έρωτας με την πρώτη ματιά στα... γεννητούρια ενός αθλήματος! (video)

Davis Cup: Σαν έρωτας με την πρώτη ματιά στα... γεννητούρια ενός αθλήματος! (video)

Πάνω από 12 χιλιάδες κόσμο εν μέσω κακοκαιρίας σε ένα ΟΑΚΑ που άνοιξε τις πύλες του, έστω και με αναποδιές, στο φίλαθλο κοινό του τένις για μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οικογένειες με μικρά παιδιά, χαμόγελα και ένα ένθερμο κοινό. Ο Στέφανος, η Μαρία και τα άλλα παιδιά έβαλαν το τένις στα… σπίτια μας και το BN Sports καταθέτει το... απόσταγμα του διημέρου του Davis CupCup και αναρωτιέται: «Και γιατί δηλαδή να μην έρθει το tour και στην Ελλάδα»;

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

Όταν ένα ατομικό, κατά κόρον, άθλημα συνδυάζεται με το «όλον» και την έννοια της ομάδας, τότε αποκτά μία έννοια μαζική. «Ένας για όλους και όλοι για έναν» που συχνά πυκνά ακούγεται και φάνηκε «ιδίοις όμμασι» το διήμερο αυτό στο Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Όμορφες εικόνες, οικογενειακές, ελπιδοφόρες. Όπου κι΄ αν γύριζες το κεφάλι σου έβλεπες πρόσωπα χαμογελαστά, παιδικά και μη. Κάθε λογής ηλικίες άφησαν στην άκρη το κρύο και τις δύσκολες συνθήκες και συνέρρευσαν κατά χιλιάδες στο κατάλληλα διαμορφωμένο κλειστό του ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει από κοντά τένις. Σίγουρα η παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν ένα τεράστιο κίνητρο από μόνο του. Του μεγαλύτερου πρεσβευτή της ελληνικής αντισφαίρισης διαχρονικά, μαζί με τη Μαρία Σάκκαρη, που μία εβδομάδα μετά την πορεία του μέχρι τον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν δήλωσε βροντερό «παρών». Ήταν όμως μόνο αυτό; Η δική μου απάντηση είναι πως όχι μιας και στην αντίπερα… όχθη του κορτ δεν βρισκόταν ούτε ο Τζόκοβιτς, ούτε ο Σίνερ. Ούτε καν ο Μπαουτίστα Αγκουτ και ο Τζον Ίσνερ (χωρίς καμία διάθεση υποβάθμισης, καθαρά και μόνο λόγω ranking). Οι Έλληνες φίλαθλοι «διψούσαν» για αυτό που έβλεπαν και αυτό από μόνο του ήταν υπέροχο.
5797288.jpg

Δεν γίναμε ξαφνικά και Roland Garros

Στη χώρα μας ανέκαθεν υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει η τάση της υπερβολής. Όχι η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά, μέσα σε ένα διήμερο, το κατάλληλο μέρος τα Grand Slams να αυξηθούν και να γίνουν από τέσσερα, πέντε. Σε καμία των περιπτώσεων. Παρόλα αυτά κέρδισε αρκετά credits για να σκεφτεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία να φέρει ένα από τα τουρνουά στο καλεντάρι της στη χώρα του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Όχι γιατί το αξίζει λόγω των προγόνων της αλλά διότι διαθέτει δύο από τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο αυτή τη στιγμή αλλά και ένα φίλαθλο κοινό που τείνει να αποκτήσει κουλτούρα αντισφαίρισης, έχοντας πολλά ακόμα να μάθει βέβαια.

Μία εγκατάσταση που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από άλλα τουρνουά σκληρής επιφάνειας σε εσωτερικό χώρο και φιλάθλους που έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Προσέφεραν απλόχερα το χειροκρότημα στους αντιπάλους όχι μόνο στην παρουσίαση αλλά μετά και από έναν όμορφα εκτελεσμένο πόντο. Ακόμα και όταν γλιστρούσαν, όπως συνέβη και με τον Αντράντε κόντρα στον Τσιτσιπά στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής. Που παρότι είδαν τους συμπατριώτες τους στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της δεύτερης μέρας να ηττώνται, στο διπλό, επευφήμησαν τους αθλητές από το Εκουαδόρ, οι οποίοι έκαναν το 2-1 στη σειρά και κράτησαν τον Ισημερινό ζωντανό. Που ενθάρρυναν τους Έλληνες παίκτες με ένα στόμα, μια φωνή τραγουδώντας «Ελλάς, Ελλάς» όταν ένιωθαν ότι το χρειάζονταν και ήθελαν ένα σπρώξιμο από κάπου.

Σίγουρα η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη όλα αυτά τα χρόνια στο tour έχει φέρει πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι πρωτύτερα κοντά στο τένις. Οι παραστάσεις τους από το υψηλότερο επίπεδο όμως αποτέλεσαν το έναυσμα για τον Έλληνα να αγαπήσει το σπορ και αυτό είναι το συμπέρασμα του Σαββατοκύριακου. Πάνω από 12 χιλιάδες κόσμου ήρθαν για να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Στέφανο για ότι τους έχει χαρίσει αλλά και γιατί με τον τρόπο του τους έφερε πιο κοντά στο άθλημα.

Οι… ανορθογραφίες στο εγχείρημα

Σίγουρα δεν έγιναν όλα καλά και όμορφα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη στο ΟΑΚΑ. Περί τις 12-13 χιλιάδες κόσμου που επισκέφθηκαν το Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων το Σάββατο (4/2) βρήκαν πόρτες… κλειστές. Τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν έξω από τις θύρες με την ταλαιπωρία να είναι τεράστια για το κοινό. Ο λιγοστός κόσμος από πλευράς της διοργάνωσης έφερε δυσκολίες.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων υπήρχαν στιγμές που καταλάβαινες ότι στις κερκίδες βρίσκονταν... Έλληνες. Η απόλυτη ησυχία που επικρατεί σε… εκπαιδευμένους στο τένις λαούς δεν ίσχυε πάντα, με τον διαιτητή να ζητά κάθε δυο-τρεις πόντους από τον κόσμο να ησυχάσει ή να καθίσει τις θέσεις του. Μέχρι και η… αγαπημένη φράση («σφύρα καλά») του Έλληνα φίλαθλου ακούστηκε τουλάχιστον μία φορά σε κάθε αναμέτρηση. Πως μπορείς όμως να έχεις απαιτήσεις όταν τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα;
230205_0518.jpg

Η Ελλάδα πήρε την πρόκριση στην ελίτ της παγκόσμιας αντισφαίρισης έπειτα από 19 χρόνια και μπορεί να καυχιέται υπερήφανα γι’ αυτό. Πολύ περισσότερο όμως κέρδισε το… στοίχημα. Οι Έλληνες αγαπούν τον Στέφανο αλλά αγαπούν και το τένις πλέον και γιατί να μην δούμε λίαν συντόμως το tour του ATP να κάνει και μία… στάση στα μέρη μας;

www.bnsport.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0