Τένις

Τσιτσιπάς - Σάκκαρη: Για τα «χρυσά» παιδιά του ελληνικού τένις το ταξίδι συνεχίζεται!

Τσιτσιπάς - Σάκκαρη: Για τα «χρυσά» παιδιά του ελληνικού τένις το ταξίδι συνεχίζεται!
Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη πραγματοποίησαν τρομερή πορεία στο grand slam του Παρισιού, γράφοντας ιστορία για το ελληνικό τένις!

Οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι του «ελληνικού» τένις στα ευρωπαϊκά courts έκαναν απίστευτη διαδρομή στο Παριζιάνικο Roland Garros, αφήνοντας υποσχέσεις για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον!

Στέφανος Τσιτσιπάς
E3yEiYPXIAQ6cMX.jpg
Η υπερηφάνεια δεν θα μπορούσε να λείπει δίπλα από το όνομα του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος έκανε το τεράστιο…βήμα του τελικού, χωρίς τελικά να κατακτά τον πρώτο του τίτλο σε Roland Garros.

Από τα χωμάτινα γήπεδα της Γλυφάδας σε μικρότερη ηλικία, έφτασε μέχρι την τελευταία φάση του Γαλλικού Όπεν στα 22 και ήταν ένα από τα φαβορί. Στα αντίστοιχα γήπεδα της Ευρώπης φέτος τα πήγε εξαιρετικά! Οι τίτλοι που κατέκτησε σε Μονακό και Λυών, κάνουν τον χαμένο τελικό της Βαρκελώνης απέναντι στον «Βασιλιά του χώματος», Ναδάλ, να μοιάζει με…πταίσμα!

Στο Roland Garros, απέκλεισε μεταξύ άλλων τους Ίσνερ(Νο31) και Καρένο-Μπούστα(Νο12), μέχρι να βρει μπροστά του τον γνωστό -πλέον-  Αλεξάντερ Ζφέρεφ(Νο6). Εκεί ο Έλληνας τενίστας, σε ένα παιχνίδι που προηγήθηκε εύκολα με 2-0 σετ, είδε τον αντίπαλο να τον ισοφαρίζει(2-2), μέχρι να πεισμώσει και να κάνει καλά αυτό που ξέρει!

Ό,τι έκανε, δηλαδή, απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς για τα 2 πρώτα σετ του τελικού. Έδειξε διάθεση και παίζοντας πολύ έξυπνα ψηλά στο φιλέ, έδωσε ελπίδα τόσο στον εαυτό του, όσο και σε κάθε φίλαθλο που τον παρακολουθούσε. Η εμπειρία, όμως,  του Σέρβου των 28 τελικών σε grand slam, δεν μπόρεσε να «υποκύψει» μπροστά στην «πρωτάρα» καρδιά του Στέφανου και βρέθηκε στην κορυφή… της Γαλλίας.

Ο Τσιτσιπάς καθιερώθηκε στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ μετά την απίστευτη πορεία του στο τουρνουά κέρδισε τα πολύ καλά σχόλια από τον Νόλε. «Είμαι σίγουρος ότι θα κατακτήσει πολλά Grand Slam στο μέλλον. Απόλυτος σεβασμός» ήταν τα λόγια του 34χρονου για τον αντίπαλό του, που είδε να «καταθέτει» και την ψυχή του στο χώμα και να τον δυσκολεύει καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Στον Στέφανο έλλειψε η συνέπεια σε «καθαρή» σκέψη, ώστε να διατηρήσει την υπεροχή που ο ίδιος δημιούργησε στο ξεκίνημα της μεγάλης αναμέτρησης. Μετά το δεύτερο σετ εμφανίστηκε μπροστά του ένας...άλλος Τζόκοβιτς που -όπως δήλωσε ο ίδιος- άκουσε την «φωνή» που του έλεγε να μην τα παρατήσει. Άλλωστε, πέντε λεπτά πριν τον αγώνα, ο Τσιτσιπάς ενημερώθηκε πως η γιαγιά του έφυγε από την ζωή. Η απώλεια είναι ούτως ή άλλως δύσκολη, πόσο μάλλον όταν έχεις να διαχειριστείς ένα τελικό.

Η πίστη στον Τσιτσιπά παραμένει και η επιτυχία είναι δεδομένη από την στιγμή που μπορεί να κοντράρει κάθε “Big” όνομα που θα βρεθεί στον δρόμο του…

Μαρία Σάκκαρη
E3SvPYsWEAYn2X-.jpg

Η Ελληνίδα που κατάφερε να «κατακτήσει» τον σεβασμό κάθε αντιπάλου της και να γίνει η πρώτη…εκπρόσωπος της χώρας στο Γαλλικό Όπεν, η οποία φτάνει μέχρι τα ημιτελικά.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, η Σάκκαρη(Νο17) έχασε μόλις 3 σετ, τα 2 από αυτά την ημέρα του αγώνα απέναντι στην Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, όταν και αποκλείστηκε από το τουρνουά, χάνοντας την ευκαιρία για την διεκδίκηση του τίτλου. Μέχρι εκείνο το σημείο, το πρόγραμμα της Μαρίας δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να περάσει «εμπόδια» από αθλήτριες που ανήκουν στην πρώτη 15άδα της παγκόσμιας κατάταξης, με τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης να αποκλείονται από την πρώτη εβδομάδα.

Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να πτοεί την 25χρονη τενίστρια που πέρασε νικηφόρα από τις Μέρτενς(Νο14) στους 16, Κένιν(Νο4) στους 8 και Σφιόντεκ(Νο8) στα προημιτελικά και μάλιστα με σχετική άνεση. To επίτευγμα «μεγαλώνει» αν σκεφτούμε πως η Σφιόντεκ ήταν εκείνη που κλήθηκε να υπερασπιστεί την θέση της ως κάτοχος του τίτλου.

Το βαρύ «στοπ» στην εκπληκτική της πορεία, έμελλε να βάλει η Κρεϊτσίκοβα ένα μόλις βήμα πριν τον τελικό του Roland Garros. Το Νο33 της κατάταξης κέρδισε το πρώτο σετ του παιχνιδιού εκμεταλλευόμενη τα λάθη της Ελληνίδας, αλλά είδε την Σάκκαρη να επανέρχεται ισοφαρίζοντας τον αγώνα σε 1-1. Το 3ο σετ φαινόταν να είναι η ευκαιρία της να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση. Η Τσέχα, ωστόσο, της στέρησε το match point, έβγαλε αντίδραση και ήταν εκείνη που πήρε το εισιτήριο της τελικής φάσης.

Βασικός παράγοντας που έλλειψε στην Σάκκαρη για τον τίτλο ήταν η ηρεμία και η διαχείριση του εκνευρισμού όταν βρισκόταν να «κυνηγάει». Όπως τόνισε και η ίδια μετά το παιχνίδι, το άγχος της δεν την βοήθησε να σκεφτεί πιο επιθετικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Σάκκαρη πάλεψε, διεκδικώντας κάθε πιθανότητα να «αναρριχηθεί» στην πρώτη 10άδα. Η μητέρα της πριν λίγες μέρες δήλωσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο τελικός θα έρθει. Είμαι πολύ περήφανη για τη Μαρία». Ωστόσο δεν είναι μόνο εκείνη που αισθάνεται υπερηφάνεια βλέποντας το “sak attack” σε όποιο court αγωνιστεί…


Σταυρούλα Μουστακάτου

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0