Sports Βusiness

«Χρυσάφι» στα ταμεία των διοργανωτών του Wimbledon, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας

«Χρυσάφι» στα ταμεία των διοργανωτών του Wimbledon, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας
Περίπου 60 εκατ. ευρώ στα ταμεία του AELTC, διοργανωτή του Wimbledon, μετά την ολική επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες.
Οι συνέπειες του κορονοϊού άλλαξαν την εικόνα, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα (και) του αθλητισμού. Μαζί με την κοινωνία, ο αθλητισμός έχει περάσει στη μετά-κορονοϊού εποχή, μαθαίνοντας ουσιαστικά να ζει μαζί του, αλλά οι «πληγές» που άνοιξαν στην περίοδο έξαρσής του, τώρα επουλώνονται, σιγά-σιγά.

Το Wimbledon, ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια αθλητικά γεγονότα, ακυρώθηκε το 2020, εξαιτίας της πανδημίας. Έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στη δράση, με μειωμένη προσέλευση θεατών στις κερκίδες, ενώ το 2022, επανήλθε στην κανονικότητά του. Τόσο ως προς την προσέλευση, όσο και ως προς τα έσοδά του.

Παρά την περιορισμένη είσοδο εν έτει 2021, το AELTC (All England Lawn Tennis and Croquet Club όπως είναι το πλήρες όνομά του), ο διοργανωτής, δηλαδή, του Wimbledon, κλήθηκε να πληρώσει περίπου 48 εκατ. ευρώ στο Διοικητικό Όργανο του Τένις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ποσό, ωστόσο, θα δοθεί σε δόσεις, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των τουρνουά που θα ακολουθήσουν.

Τα προβλήματα αυτά, ωστόσο, δεν εμπόδισαν το AELTC να «κλείσει» το 2022, δηλαδή μόλις δύο χρόνια μετά, με κέρδη ύψους 58 εκατ. ευρώ!

Τα έσοδα των εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγίες, οι λιανικές πωλήσεις, τα τρόφιμα και τα ποτά στο τουρνουά, όπως και γενικότερα έσοδα, εκτόξευσαν τα κέρδη των διοργανωτών από τα περίπου 330 εκατ. ευρώ του 2021, στα 390 του 2022!

To AELTC δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε πως σημαντικές χορηγικές συμφωνίες, βοήθησαν στην αύξηση των εσόδων του.

Μεταξύ αυτών, η παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Ασία, μέσω της Eclat, αλλά και νέα deal όπως αυτό με τη Vodafone. Παράλληλα, από το 2021, έχει ανανεώσει τις συμφωνίες δικαιωμάτων με το BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ESPN στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2027 και το 2035, αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως το Wimbledon του 2023 έχει οριστεί για τις 3 έως τις 16 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0