Sports Βusiness

Λίβερπουλ: Πώς και γιατί, ενώ βγάζει περισσότερα χρήματα, ξοδεύει λιγότερα σε μεταγραφές από Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Λίβερπουλ: Πώς και γιατί, ενώ βγάζει περισσότερα χρήματα, ξοδεύει λιγότερα σε μεταγραφές από Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;
Τα έσοδα της Λίβερπουλ αυξήθηκαν σημαντικά και παρότι «φωνάζει» πως χρειάζεται μεταγραφές, αυτές δεν γίνονται. Προφανώς, για κάποιο λόγο. Είναι, όμως, μόνο ένας;
Σχετικά Άρθρα
Τρίτος σύλλογος στον κόσμο σε έσοδα, για πρώτη φορά πάνω από τη μεγάλη της αντίπαλο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε αυτά τα 26 χρόνια που η Deloitte συγκεντρώνει τέτοια στοιχεία, αλλά από μεταγραφές, «μηδέν εις το πηλίκο» στην περίοδο του Ιανουαρίου.

Η Λίβερπουλ κατέγραψε έσοδα 701,7 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2021/22, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα 550,4 εκατ. ευρώ της περασμένης σεζόν. Το εν λόγω ποσό αφορά μόνο τρεις άξονες εσόδων: τηλεοπτικά (314 εκατ. ευρώ), εμπορικά (275 εκατ. ευρώ) και έσοδα από τις ημέρες των αγώνων (112 εκατ. ευρώ).

Οι βελτιωτικές κινήσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας της ΛίβερπουλFSG, στο Άνφιλντ βοήθησαν αισθητά στην αύξηση των εσόδων κατά τις ημέρες των αγώνων, το τηλεοπτικό συμβόλαιο των «κόκκινων» έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα από κι από αυτά προ-κορονοϊού, ενώ η νέα συμφωνία με τη Nike απέφερε άλλα 37 εκατ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω, συνετέλεσαν στο να «ξεπεράσει» σε έσοδα όχι μόνο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και την Παρί Σεν Ζερμέν, την Μπάγερν Μονάχου και την Μπαρτσελόνα. Και κάπως έτσι το ερώτημα επέστρεψε:

«Τότε γιατί δεν κάνει ακριβές μεταγραφές;»

Από τα ταμεία της Λίβερπουλ «βγήκαν» δύο σημαντικά ποσά τη φετινή σεζόν, αφού αποκτήθηκε ο Νούνιες έναντι 65 εκατ. ευρώ (χωρίς τα μπόνους) και ο Χάκπο για 37. Ωστόσο, αν υπολογιστούν οι πωλήσεις των ΜανέΓουίλιαμς, Μιναμίνο και Ντέιβις έναντι 70 εκατ. ευρώ, υπάρχουν περίπου 50 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για μεταγραφές. Η προσέγγιση αυτή, όμως, είναι τελείως επιφανειακή.

FSG ακολουθούσε σταθερά μία οικονομική πολιτική εσόδων-εξόδων στη Λίβερπουλ, χωρίς να ξοδεύει αλόγιστα για μεταγραφές. Σε αντίθεση με τους Γκλέιζερς, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν έχει πάρει χρήματα από τα ταμεία του συλλόγου. Όλα επενδύθηκαν ξανά σε αυτόν.

Ο κύριος λόγος που αποτρέπει τη Λίβερπουλ από μεγάλες και ακριβές μεταγραφές αυτήν την περίοδο είναι οι μισθοί, που «αγγίζουν» τα 370 εκατ. ευρώ ετησίως, αποτελούν ένα από τα υψηλότερα μπάτζετ σε ολόκληρο τον κόσμο και «καλύπτουν» το 62% των εσόδων του συλλόγου!

Η Λίβερπουλ προτιμά να επιβραβεύει το υπάρχον ρόστερ με νέα συμβόλαιο, μετά από κάθε επιτυχημένη σεζόν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΦαμπίνιοΦαν ΝτάικΑλεξάντερ Άρνολντ, ενώ αυτό του Μοχάμεντ Σαλάχ, που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2022, θα υπολογιστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, δεν πρέπει να βγαίνουν από την εξίσωση τα καθημερινά έξοδα του συλλόγου: οι μετακινήσεις, η διαμονή, οι λογαριασμοί, ακόμα και η φορολογία των συμβολαίων.

Στα τελευταία, αλλά εξίσου σημαντικά, οι προμήθειες των ατζέντηδων «έφτασαν» στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η χρόνια απόσβεση από τις μεταγραφές παικτών, στα 120 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για μία «τακτική», ώστε το ποσό να «απλώνεται» σε κάποια χρόνια και να μην εμφανίζεται άμεσα το κόστος μεταγραφής ενός παίκτη. Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης αποκτηθεί έναντι 50 εκατ. ευρώ και υπογράψει πενταετές συμβόλαιο, κάθε σεζόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο σύλλογος θα «επιβαρύνεται» με 10 εκατ. ευρώ.

Όπως φαίνεται, πίσω από το «δέντρο» υπάρχει ένα ολόκληρο «δάσος» εξόδων που αποτρέπει τη μαθημένη στη λογική των εσόδων/εξόδων, Λίβερπουλ, από ακριβές μεταγραφικές κινήσεις στην παρούσα φάση. Έστω κι αν τις χρειάζεται.

Φανταστείτε να συνυπολογιστούν τα έξοδα για τη βελτίωση του Anfield (80 εκατ.ευρώ), τη δημιουργία του νέου προπονητικού της κέντρου (50 εκατ.ευρώ), αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή πληροφοριών: www.theathletic.com

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0