Sports Βusiness

Πραγματική ισότητα: Τα μισό μπόνους πρόκρισης των ΗΠΑ στους «16» του Μουντιάλ θα πάει στην εθνική ομάδα γυναικών!

Πραγματική ισότητα: Τα μισό μπόνους πρόκρισης των ΗΠΑ στους «16» του Μουντιάλ θα πάει στην εθνική ομάδα γυναικών!

Η νίκη των ΗΠΑ κόντρα στον Ιράν έφερε για έβδομη φορά στην ιστορία των Αμερικανών την πρόκριση στους «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πέρα από τη δόξα ωστόσο, έφερε και ένα σημαντικό χρηματικό μπόνους το οποίο φτάνει τα 13 εκατ. δολάρια. Από αυτά τα χρήματα, η ανδρική ομάδα θα εισπράξει βέβαια το 50%, καθώς το άλλο 50% θα πάει στην εθνική ομάδα γυναικών!

Σχετικά Άρθρα

Ήταν Φεβρουάριος του 2022 όταν λάμβανε χώρα μία ιστορική απόφαση για το ποδόσφαιρο γυναικών αλλά και το άθλημα συνολικά. Ήταν τότε που δικαιώθηκε ένας μεγάλος αγώνας της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ για την ίση αμοιβή με την αντίστοιχη ομάδα των ανδρών. Ένας αγώνας που κράτησε τρία χρόνια γεμάτα δικαστικές διαμάχες και που οδήγησε σε μία πλήρη απονομή δικαιοσύνης καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, μία ομοσπονδία και μάλιστα αυτή των ΗΠΑ, αποφάσισε να εξισορροπήσει τους μισθούς μεταξύ της εθνικής ομάδας ανδρών και εκείνης των γυναικών.

08USSOCCER-web-superJumbo-v3.jpg

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, υπήρξε παράλληλα και μία πολύ σημαντική συμφωνία κατά την οποία, τα χρήματα που κερδίζονται σε Παγκόσμια Κύπελλα από την εκάστοτε εθνική ομάδα, ανδρών ή γυναικών δηλαδή, θα μοιράζονται ισόποσα και στα δύο κλιμάκια. Δέκα μήνες μετά την ιστορική απόφαση, τα οφέλη για την γυναικεία ομάδα είναι ορατά!

Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ πήρε σπουδαία πρόκριση, την έβδομη στην ιστορία της, στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και μαζί με αυτή καρπώθηκε και ένα χρηματικό μπόνους ύψους 13 εκατ. δολαρίων! Σύμφωνα λοιπόν με την νέα ισχύουσα συμφωνία της ομοσπονδίας, τα μισά από αυτά τα χρήματα θα πάνε στην εθνική ομάδα γυναικών!

Έχει κερδίσει ήδη περισσότερα από ό, τι στα δύο παγκόσμια πρωταθλήματά που κατέκτησε!

Το 2015, οι Αμερικανίδες κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, κερδίζοντας παράλληλα και το έπαθλο των 2 εκατ. δολαρίων για το επίτευγμά τους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη διοργάνωση του 2019 στη Γαλλία, θα επαναλάβουν τον άθλο τους και θα βρεθούν ξανά στην κορυφή του κόσμου, με το μπόνους κατάκτησης του τροπαίου να φτάνει τα 4 εκατ. δολάρια.

Το συνολικό χρηματικό έπαθλο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι 440 εκατ. δολάρια, με τα 42 εκατ. να πηγαίνουν στον πρωταθλητή. Η ανδρική ομάδα των ΗΠΑ μετά την πρόκρισή της στους «16» της διοργάνωσης έχει ήδη εξασφαλίσει 13 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 6.5 εκατ. θα πάνε στις γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το γυναικείο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ έχει κερδίσει ήδη περισσότερα χρήματα με την πρόκριση των ανδρών απ’ότι είχε πάρει με τις δύο κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων!

Συνεχίζει να υπάρχει χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Φυσικά, το γεγονός ότι μία πρόκριση της ανδρικής ομάδας μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα σε αυτή των γυναικών σε σχέση με εκείνα που έχει κερδίσει η ίδια κατακτώντας δύο Παγκόσμια Κύπελλα είναι δείγμα της άνισης μεταχείρισης που έχει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανάμεσα σε στα δύο φύλα.

Το χάσμα δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει παρά τα βήματα προόδου που γίνονται. Το 2023 είναι προγραμματισμένο το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, το οποίο πρόκειται να φιλοξενηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το συνολικό έπαθλο αναμένεται να είναι περίπου 60 εκατ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν επτά φορές λιγότερο από εκείνο στο Μουντιάλ του Κατάρ. Η διαφορά εξακολουθεί να είναι τεράστια, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν φωνές και γίνονται ορισμένες ενέργειες για να μειωθεί χρόνο με το χρόνο. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι όσο περισσότερο προχωρήσει στο τουρνουά του Κατάρ η αμερικανική ομάδα, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα πάει στο γυναικείο συγκρότημα.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0