Sports Βusiness

Ισότητα αμοιβών στο γυναικείο ποδόσφαιρο: Έστω και αργά, υπάρχει ελπίδα…

Ισότητα αμοιβών στο γυναικείο ποδόσφαιρο: Έστω και αργά, υπάρχει ελπίδα…

Οι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου της Ολλανδίας και της Ισπανίας, μετά την ιστορική απόφασή τους, να αμείβουν ισότιμα τα μέλη της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας, προστέθηκαν στις χώρες που έπραξαν το αυτονόητο: Ίση αντιμετώπιση για τις γυναίκες και ίσοι μισθοί.

Φτάσαμε αισίως στο 2022 για να βλέπουμε σιγά σιγά πράγματα που μοιάζουν αυτονόητα στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, ωστόσο απ’ ότι φαίνεται, δυστυχώς «μοιάζουν», δεν είναι. Η ολλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου προχώρησε πριν λίγες ημέρες σε μία ιστορική απόφαση, να ισοσταθμίσει τους μισθούς των μελών της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου με αυτούς των ανδρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίστοιχη ομοσπονδία της Ισπανίας. Ο πρόεδρος της, Λουίς Ρουμπιάλες, ενημέρωσε ότι επήλθε πενταετής, σε πρώτη φάση, συμφωνία, έτσι ώστε οι παίκτριες της εθνικής ομάδας να λαμβάνουν ίσες αμοιβές με τους άνδρες όπως επίσης και ίση αντιμετώπιση σχετικά με τα ταξίδια, τη διατροφή και τη διαμονή όταν εκπροσωπούν τη χώρα.

Σιγά σιγά ολοένα και περισσότερες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ανά τον κόσμο, προχωρούν σε αυτή την κίνηση, η οποία αποτελεί δικαίωση για τον γυναικείο αθλητισμό. Βέβαια, ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος για την καθολική κατάρρευση του χάσματος σχετικά με τους μισθούς ανδρών-γυναικών στο χώρο του ποδοσφαίρου, ωστόσο μόνο θετικές είναι τέτοιες κινήσεις.

Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, έδειξαν το δρόμο

Η Νορβηγία ήταν η πρώτη χώρα που προσπάθησε να διορθώσει την αδικία της μη ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ήταν Οκτώβριος του 2017 όταν η νορβηγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αποφάσισε να προσφέρει ίσες αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες διεθνείς παίκτες, σε μία ιστορικής σημασίας κίνηση για το γυναικείο ποδόσφαιρο όχι μόνο της σκανδιναβικής χώρας, αλλά για το παγκόσμιο γενικά.

Η χώρα της Νέας Ζηλανδίας πήρε τη σκυτάλη ένα χρόνο αργότερα. Τον Μάιο του 2018 η ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες διεθνείς της θα άρχιζαν να λαμβάνουν ίσες αμοιβές και συνθήκες εργασίας με τους άνδρες, βάσει μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ίση αμοιβή, ίσα χρηματικά έπαθλα, ίσα δικαιώματα για χρήση εικόνας και ίσες συνθήκες εργασίας. Αυτά είναι τα τρία πράγματα για τα οποία πάλεψαν οι γυναίκες διεθνείς και τα κατάφεραν. Έτσι, η Νέα Ζηλανδία έγινε η δεύτερη χώρα που μπήκε στη διαδικασία να πράξει υπέρ των γυναικών στο ποδόσφαιρο, για να ακολουθήσει η Αυστραλία λίγο αργότερα.

Τον Νοέμβριο του 2019, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αυστραλίας (FFA) προχωρούσε στην ιστορική ανακοίνωση ότι άνδρες και γυναίκες στις εθνικές ομάδες της χώρας, θα αμείβονταν ίσα. Η διαφορά μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν χαώδης για τις διεθνείς παίκτριες της Αυστραλίας, οι οποίες αν και βρίσκονταν στην 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, έβλεπαν τους συναδέλφους τους στην ανδρική ομάδα, η οποία βρισκόταν στην 44η θέση, να παίρνουν μεγαλύτερους μισθούς και μεγαλύτερα πριμ. Αυτό άλλαξε και άλλη μία χώρα έπραξε το αυτονόητο.

merlin_163931889_3982ac54-0146-4c17-bb64-5837da5f1d9c-videoSixteenByNineJumbo1600.jpg

Βραζιλία, Αγγλία και ΗΠΑ έδωσαν νέα διάσταση στην ίση αμοιβή για τις γυναίκες

Το 2020 υπήρξε ένα έτος πολύ σημαντικό για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Δύο υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου, με διαφορά λίγων ωρών, ανακοίνωσαν, ότι οι γυναίκες παίκτριες των εθνικών ομάδων τους θα απολάμβαναν από τότε και στο εξής ίση αντιμετώπιση στο θέμα των μισθών, με τους άνδρες!

Αρχικά, η βραζιλιάνικη ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι πλέον όλα τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου θα έχουν πλήρης ισότητα τόσο στις αμοιβές όσο και στα μπόνους από την συμμετοχή τους στους αγώνες και στα διάφορα τουρνουά που θα λαμβάνει μέρος η «σελεσάο».

Μόλις, λίγες ώρες αργότερα, ήταν σειρά της αγγλικής ομοσπονδίας να επισημοποιήσει ότι θα ακολουθήσει την ίδια ακριβώς οδό με την αντίστοιχη της Βραζιλίας. Τα θηλυκά μέλη των «τριών λιονταριών» θα άρχιζαν να έχουν δικαίωμα σε ίσους μισθούς και μπόνους με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Τον Φεβρουάριο του 2022 έρχεται μία απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ, καθώς ο αγώνας που έκαναν τα μέλη της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας για το ζήτημα της ίσης αμοιβής με εκείνη των ανδρών, απέδωσε καρπούς. Για περίπου τρία χρόνια, οι διεθνείς παίκτριες της κορυφαίας εθνικής ομάδας του πλανήτη, είχαν μπει σε μία δικαστική διαμάχη με την ομοσπονδία της χώρας, την οποία και κέρδισαν πανηγυρικά.

Το αποτέλεσμα της νίκης τους έφερε τον συμβιβασμό από πλευράς ομοσπονδίας με την Ένωση παικτών, την ίση αμοιβή των γυναικών με τους άνδρες στις εθνικές ομάδες όπως επίσης και αποζημίωση ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και άλλα 2 εκατομμύρια δολάρια για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των αθλητριών.

08USSOCCER-web-videoSixteenByNineJumbo1600-v2_1.jpg

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη αλλά υπάρχει ελπίδα…

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετά θετικά βήματα για την αποκατάσταση της ανισότητας στις αμοιβές των γυναικών στο ποδόσφαιρο. Τα τελευταία παραδείγματα της Ολλανδίας και της Ισπανίας είναι πολύ ελπιδοφόρα, καθώς μιλάμε για δύο ακόμα σημαντικές δυνάμεις του αθλήματος που πήραν την απόφαση να πράξουν ορθά υπέρ του γυναικείου ποδοσφαίρου. Ωστόσο τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξάλειψη της άνισης αμοιβής των γυναικών είναι ακόμα πολλά.

Η Αμερικανίδα θρύλος του ποδοσφαίρου και πρόεδρος της Ένωσης παικτών στις ΗΠΑ, Μέγκαν Ράπινο, έχει αναλάβει μία μεγάλη ακτιβιστική δράση για την κατοχύρωση όλων και περισσότερων δικαιωμάτων υπέρ του γυναικείου ποδοσφαίρου ενώ έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι θα συνεχίσει τη μάχη που δίνει ακόμα και αν πρέπει να τα βάλει με την ίδια την FIFA.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0