Sports Βusiness

Ligue 1: Σημαντικές ζημιές λόγω πανδημίας, με την Παρί στο μάτι του κυκλώνα!

Ligue 1: Σημαντικές ζημιές λόγω πανδημίας, με την Παρί στο μάτι του κυκλώνα!

Μια τεράστια χρηματική απώλεια κατέγραψαν οι σύλλογοι του γαλλικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 2020-2021, με την Παρί Σεν Ζερμέν να… αποχαιρετά πολλά εκατομμύρια.

Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία δεν λέει να αφήσει σε ησυχία τις οικονομικές… υποθέσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων, με το γαλλικό πρωτάθλημα να έχει πληγεί ιδιαιτέρως απ’ αυτήν. Πιο συγκεκριμένα 17 από τις 20 κορυφαίες ομάδες της Ligue 1 σημείωσαν απώλειες για τη σεζόν 2020-21, σύμφωνα με την Direction Nationale du Contrôle de Gestion (DNCG), το όργανο που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των οικονομικών υποθέσεων των γαλλικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Ο COVID-19, ο οποίος ανάγκασε τις ομάδες να κλείσουν τις θύρες των γηπέδων του από τον Οκτώβριο του 2020 έως το τέλος της σεζόν, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε αρνητικά σε αυτές τις απώλειες.

Συνολικά, οι σύλλογοι της Ligue 1 έχασαν 645 εκατομμύρια ευρώ, με μόνο τη Σεντ Ετιέν, τη Σταντ Ρεν και τη Ντιζόν, η οποία υποβιβάστηκε στη Ligue 2, να έχουν κέρδη. Ο αριθμός σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση της ζημίας 269 εκατομμυρίων ευρώ που σημειώθηκε την ακριβώς προηγούμενη χρονιά (209-2020), η οποία ανεστάλη τον Μάρτιο λόγω της έναρξης της πανδημίας προτού ακυρωθεί οριστικά με 10 αγώνες να εκκρεμούν.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων ανήλθαν σε μόλις 7,9 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη σεζόν, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αγώνων διεξήχθη χωρίς φιλάθλους. Μόνο ένας μικρός αριθμός επιτρεπόταν να παρακολουθήσει αγώνες στην αρχή της χρονιάς προτού η αύξηση των κρουσμάτων ωθήσει στο να κλείσουν πλήρως τα γήπεδα. Μέχρι τότε όμως, οι πωλήσεις των εισιτηρίων είχαν αποφέρει 170 εκατομμύρια ευρώ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν σημείωσε απώλεια 224 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2020-21, σύμφωνα με την έκθεση της DNCG, η οποία είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του επόμενου υψηλότερου συλλόγου, της Λυών (107 εκατ. ευρώ). Ο «μισθός» της PSG αυξήθηκε κατά 21% στα 503 εκατ. ευρώ, ποσό όσο 14 άλλοι σύλλογοι κορυφαίας κατηγορίας μαζί.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων του συλλόγου μειώθηκαν από 38 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 961.000 ευρώ, με τη Λυών να τα πηγαίνει ελαφρώς καλύτερα καθώς οι εισπράξεις από την πύλη μειώθηκαν από 35,5 εκατομμύρια ευρώ σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η Μαρσέιγ σημείωσε επίσης απώλεια 76 εκατομμυρίων ευρώ, με τους Ζιροντέν ντε Μπορντώ να ολοκληρώνουν την πρώτη τετράδα με απώλεια 67 εκ. ευρώ.

Παρά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα δικαιώματα της Γαλλικής Football League (LFP) με το πρακτορείο Mediapro τον Δεκέμβριο του 2020, οι σύλλογοι της Ligue 1 είδαν αύξηση των εσόδων από τα οπτικοακουστικά δικαιώματα κάθε σεζόν, από 690 εκατομμύρια ευρώ το 2019-20 σε 835 εκατομμύρια ευρώ το 2020-21.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0