Sports Βusiness

IQONIQ: Έλαμπε αλλά δεν ήταν χρυσός

IQONIQ: Έλαμπε αλλά δεν ήταν χρυσός

Η IQONIQ στόχευε να γίνει η κορυφαία πλατφόρμα ενασχόλησης των οπαδών μέσω fan tokens αλλά τελικά… εξαφανίστηκε!

Σχετικά Άρθρα

«Στοχεύουμε να γίνουμε η νούμερο 1 πλατφόρμα ενασχόλησης οπαδών στο χώρο του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας», δήλωνε ο CEO της IQONIQ, Καζίμ Ατίλα, ανάβοντας φωτιές. Μόνο που τα λόγια του Καζίμ Ατίλα έγιναν σύντομα… καπνός, καθώς η IQONIQ εξαφανίστηκε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 27 Ιουλίου του 2020 η IQONIQ, μια νέα πλατφόρμα ενασχόλησης των οπαδών, ανακοινώνει πως έλαβε 100 εκ. ευρώ από τη Lux Media Investments του Λουξεμβούργου, για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και την παγκόσμια επέκταση της πλατφόρμας. Πολλοί περίμεναν πως αυτή η εξέλιξη θα μετέτρεπε την IQONIQ σε έναν σοβαρό ανταγωνιστή της Socios, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην πραγματικότητα.

Η IQONIQ αυτοσυστηνόταν στο κοινό δίνοντας υπόσχεση για μια σχέση που θα είναι ανταποδοτική, πλούσια και προσωπική, συνδέοντας τους οπαδούς με τους ήρωές τους και τις αγαπημένες τους ομάδες μέσω μιας αξιόπιστης πλατφόρμας. Αυτό θα γινόταν μέσω τεχνολογίας blockchain προσφέροντας fan tokens. Οι κάτοχοι των fan tokens θα είχαν τη δυνατότητα να εμπλακούν στις ομάδες τους μέσω της εφαρμογής που υποσχόταν ένα επαναστατικό «οικοσύστημα» για τους λάτρεις των σπορ.

Για να γίνει αυτό, οι οπαδοί θα έπρεπε πρώτα να αγοράσουν tokens χρησιμοποιώντας το κρυπτονόμισμα της πλατφόρμας, “IQQ Fan EcoSystem”. Η ιδιαιτερότητα του IQQ ήταν πως δεν μπορούσε να αγοραστεί σε δολάρια ή ευρώ αλλά μόνο μέσω άλλων κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, το Ethereum και το USDT. Έτσι λοιπόν, για να μπορέσει να πουλήσει τα tokens η IQONIQ έπρεπε να εξασφαλίσει την καταχώρησή της στα ανταλλακτήρια Bitcoin, Ethereum και USDT.
a96a2a23277dc904703a289b7eebb0ca.jpeg

Οι λαμπερές ομάδες, τα 100 εκ. ευρώ και τα σημάδια... απάτης

Η πρώτη ομάδα που εμπιστεύτηκε την IQONIQ ήταν η Μαρσέιγ κάνοντάς την επίσημη ψηφιακή πλατφόρμα ενασχόλησης φιλάθλων υπογράφοντας συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο το 2023. Λαμβάνοντας υπόψιν πως η IQONIQ ήταν εγγεγραμμένη στο Μονακό, δεν προκάλεσε έκπληξη πως ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα η ομώνυμη ομάδα του πριγκιπάτου. Η είδηση της εισροής 100 εκ. ευρώ στην IQONIQ από τη Lux Media Investments προσέλκυσε κι άλλους σημαντικούς συλλόγους όπως η Ζενίτ, η Ρόμα, η Ρεάλ Σοσιεδάδ και η Βαλένθια. Συμφωνία υπήρξε και με τη LaLiga με τις υπογραφές να πέφτουν στις 23 Σεπτέμβρη του 2020. Μάλιστα η IQONIQ δεν περιορίστηκε στο ποδόσφαιρο, αλλά απέκτησε συνεργάτες στη Euroleague, το Drone Champions League, την ευρωπαϊκή ομοσπονδία χάντμπολ και τη McLaren F1 team.
WhatsApp-Image-2020-09-20-at-22.01.35-1024x576.jpeg

Ο προγραμματισμός ήταν η εφαρμογή της IQONIQ να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2020 αλλά η εισαγωγή του IQQ στο Bitcoin.com Exchanges συνέβη στις 31 Μαρτίου του 2021, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης του IQQ στο Britex Global. Οι έμπειροι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων αντιλήφθηκαν γρήγορα πως κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς στο κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance δεν υπήρχε δυνατότητα διαπραγμάτευσης του IQQ. Στις 14 Απριλίου του 2021 το IQQ άξιζε 23 σεντ των ΗΠΑ αλλά σε μόλις ένα μήνα η τιμή έπεσε στα 5 σεντ. Τον Ιανουάριο του 2022 η τιμή του IQQ ουσιαστικά μηδενίστηκε, αλλά καμία ποδοσφαιρική ομάδα δεν ανακοίνωσε πως ο επίσημος συνεργάτης της είχε καταρρεύσει. Παρακάτω ακολουθεί το γράφημα με τον όγκο των συναλλαγών του IQQ στο Bitrex από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022:
IQQ.JPG

Αυτό ουσιαστικά είχε συμβεί νωρίτερα καθώς παραμονή Χριστουγέννων του 2021 δημοσιεύτηκε στο Journal de Monaco το δελτίο τύπου όπου αναγραφόταν η λύση της εταιρείας μετά τη Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα στις 18 Οκτώβρη του 2021. Ο ιστότοπος iqoniq.com συνεχίζει να εμφανίζεται αλλά η εφαρμογή της IQONIQ έχει εξαφανιστεί από την Apple και τη Google. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα λεφτά τους, με τους ειδικούς του χώρου να χαρακτηρίζουν ως απάτη τη συγκεκριμένη ιστορία.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0