Sports Βusiness

Άγιαξ: Μισό δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα κατά την διάρκεια της πενταετούς θητείας του Τεν Χαχ στον πάγκο!

Άγιαξ: Μισό δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα κατά την διάρκεια της πενταετούς θητείας του Τεν Χαχ στον πάγκο!

Προς Ντόνετσκ μεριά οδεύει ο υπερταλαντούχος Βραζιλιάνος διεθνής Νταβίντ Νέρες και ο Αίαντας εισπράττει 12.000.000 ευρώ στα ταμεία του. Μία ακόμα «χρυσή» πώληση για τους Ολλανδούς κατά την διάρκεια της πενταετούς πλέον θητείας του προπονητή Έρικ τεν Χαχ, ο οποίος αν μη τι άλλο ξέρει να εκτοξεύει αξίες. 

Σχετικά Άρθρα

Mastermind και μίδας 

Από τον Δεκέμβρη του 2017 και την τολμηρή απόφαση του Άγιαξ πάνω στην πρόσληψη του πλέον 51χρονου Ολλανδού προπονητή, Έρικ τεν Χαχ το ιστορικό σωματείο βρήκε και πάλι την λάμψη του. Αγωνιστικά και οικονομικά.

Δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων και ισάριθμες στο θεσμό του κυπέλλου Ολλανδίας με διάλειμμα μιας σεζόν, έφεραν και πάλι τον σύλλογο στην κορυφή του εγχώριου ποδοσφαίρου. Αποκορύφωμα, ωστόσο, της συνολικής πορείας του προπονητή, αποτελεί η διαδρομή μέχρι τα ημιτελικά του UEFA Champions League τη σεζόν 2018-2019. Τότε απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά και αν δεν υπήρχε ο Λούκας Μόουρα της Τότεναμ, θα έφτανε μέχρι τον σπουδαίο τελικό της Μαδρίτης.

Ωστόσο πέρα από το αγωνιστικό σκέλος οι διοικήσεις ενδιαφέρονται και για τον ισολογισμό τους, τον οποίο ο τεν Χαχ αδιαμφισβήτητα έχει εκτοξεύσει. Σύμφωνα λοιπόν με τις έγκυρες πληροφορίες του Transfermarkt από το Δεκέμβρη του 2017 μέχρι και σήμερα ο Αίαντας βγαίνει κερδισμένος κατά 260,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι εισπράξεις του ανέρχονται στο ποσό των 477.150.000 ευρώ από πωλήσεις, την ίδια ώρα που δαπάνησε μόλις 216.350.000 ευρώ για αγορές ποδοσφαιριστών. Οργανισμός ο οποίος σίγουρα έχει τη διάθεση και την τεχνογνωσία για να επενδύει, δείχνοντας βέβαια τυφλή εμπιστοσύνη στον προπονητή ο οποίος ανεβάζει το status των αθλητών.

Ιστορικά κορυφαίες πωλήσεις

Για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα την επιρροή του Ολλανδού τεχνικού στο συνεχώς εξελισσόμενο brand name του Άγιαξ, αρκεί να αναλογιστεί το γεγονός ότι οι κορυφαίες πέντε πωλήσεις της ομάδας έχουν πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της θητείας του.

Top 5 ακριβές πωλήσεις

1. Φρένκι Ντε Γιόνγκ (86.000.000 ευρώ)

Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής διάκρισης της ομάδας του 2019, διετέλεσε νευραλγικό ρόλο στον χώρο του κέντρου. Ντελικάτος ποδοσφαιριστής με σπουδαίες μεταβιβάσεις «ανάγκασε» την Μπαρτσελόνα να δαπανήσει 86 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει όντας μόλις 22 ετών. 

2. Ματέις Ντε Λιχτ (85.500.000 ευρώ)

Έτερος πρωταγωνιστής του προαναφερθέντα συμπατριώτη του, αποτέλεσε τον νεότερο αρχηγό στην ιστορία του Αίαντα και ενέπνευσε κάτι παραπάνω από σιγουριά στα μετόπισθεν. Η Γιουβέντους του Ανιέλι εκτίμησε την αξία του και έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη δίνοντας 85,5 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Τορίνο.

3. Ντάβινσον Σάντσες (42.000.000 ευρώ)

Θηριώδη σωματοδομή και λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο συνέθεσαν το ιδανικό πακέτο για έναν αθλητή ο οποίος καθιερώθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στους Ολλανδούς. Τα "Σπιρούνια" του Τότεναμ διέκριναν στοιχεία τα οποία θα ταίριαζαν στην Premier League και σπατάλησαν 42 εκατ. ευρώ για την μετακόμιση του στο Λονδίνο.

4. Χακίμ Ζίγιες (40.000.000 ευρώ)

Ένας σύγχρονος βιρτουόζος από το Μαρόκο ωρίμασε ποδοσφαιρικά κατά την διάρκεια της θητείας του στον σύλλογο. Όντας αριστεροπόδαρος δεν θα μπορούσε να μην συγκινήσει ένα εκ των κορυφαίων club της Ευρώπης. Τσέλσι και Ρόμαν Αμπράμοβιτς έβγαλαν από τα ταμεία τους 40 εκατ. ευρώ για να κάνουν τον Χακίμ Ζίγιες κάτοικο του Νησιού.

5. Nτόνι Φαν Ντε Μπέικ (39.000.000)

Ακόμη ένας μέσος στην λίστα ο οποίος με στοιχεία εφάμιλλα με αυτά του Ντε Γιονγκ κατάφερε να διαπρέψει στα "μεγάλα" γήπεδα. Πραγματοποίησε το όνειρο αρκετών ποδοσφαιριστών, καθώς κατόρθωσε να εξασφαλίσει την μεταγραφή του στο Ολντ Τράφορντ για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ έναντι 39 εκατ. ευρώ.

Η λίστα με τα διαμάντια του Έρικ Τεν Χαχ δεν τελειώνει εδώ καθώς σημαντικές ήταν και οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών όπως οι Κλάασεν, Ντεστ, Ντόλμπεργκ και Κλάιφερτ. Το γεγονός ότι ο ίδιος καταφέρνει να διατηρεί την ομάδα σε κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο έπειτα από τόσες πωλήσεις μαρτυρά πολλά για την διορατικότητα και την δουλειά του ως προπονητής. Τυχεροί πρέπει να αισθάνονται οι άνθρωποι του Άγιαξ που τον έχουν μαζί τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την μέχρι τώρα φετινή πορεία του συλλόγου.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0