Sports Βusiness

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Δεν πρόκειται να λάβει λίρα τσακιστή από το 8% που πουλάνε οι Γκλέιζερς στο χρηματιστήριο!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Δεν πρόκειται να λάβει λίρα τσακιστή από το 8% που πουλάνε οι Γκλέιζερς στο χρηματιστήριο!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε ότι έχουν διατεθεί προς αγορά 9,5 εκατομμύρια μετοχές από την οικογένεια Γκλέιζερ, τους ιδιοκτήτες του ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Σχετικά Άρθρα

Οι μετοχές – οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% της συνολικής ιδιοκτησίας της οικογένειας Γκλέιζερ – θα διατίθενται μέσω του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και θα αξίζουν 137.12 εκατ. λίρες (160,9 εκατ. ευρώ), ενώ έχουν εισαχθεί στα ονόματα των Κέβιν και Έντουαρντ Γκλέιζερ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δήλωσε ότι δεν θα λάβει έσοδα από την πώληση και η προσφορά αναμένεται να κλείσει την Παρασκευή (8/10) υπό τους συνήθεις όρους κλεισίματος.   

Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Άβραμ Γκλέιζερ έθεσε προς πώληση 5 εκατομμύρια από τις μετοχές του στη Γιουνάιτεντ. Οι μετοχές άξιζαν πάνω από 70 εκατομμύρια λίρες, με την ομάδα να μην λαμβάνει κανένα έσοδο από το γεγονός. Να σημειωθεί πως μετά την πώληση του 8% της μετοχής στη Γιουνάιτεντ, οι Γκλέιζερς θα κατέχουν πια ένα 69% του μεριδίου στον σύλλογο.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται να έρθει αφού η Γιουνάιτεντ τον περασμένο μήνα παρουσίασε καθαρή ζημία 92.2 εκατομμυρίων λιρών για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας συνέχισε να εμφανίζεται στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Τα συνολικά έσοδα του συλλόγου ανήλθαν σε 494.1 εκατ. λίρες, σε σύγκριση με τις 509 εκατ. που δημιουργήθηκαν από την Γιουνάιτεντ το 2019-20-έτος που περιλάμβανε τρεις μήνες της πανδημίας. Τον τελευταίο ολόκληρο χρόνο για να μην επηρεαστεί από την κρίση υγείας (οικονομικό 2019), ο σύλλογος απέφερε 627.1 εκατ. λίρες.

2912113-59855268-2560-1440.jpg

Τα έσοδα της ημέρας των αγώνων ήταν μόλις 7.1 εκατομμύρια λίρες, καθώς ο σύλλογος έζησε… στο πετσί του τον αντίκτυπο του να παίξει 33 εντός έδρας αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό προκάλεσε μια σημαντική μείωση 89.8 εκατομμυρίων λιρών που δημιουργήθηκε το οικονομικό έτος 2020, όταν η ομάδα έπαιξε 23 εντός έδρας αγώνες με τους παρευρισκόμενους οπαδούς και έναν εντός έδρας αγώνα κεκλεισμένων των θυρών.

Τα εμπορικά έσοδα για το έτος ήταν 232.2 εκατομμύρια λίρες, με μια μείωση 46,8 εκατομμύρια λίρες (16,8%) σε ετήσια βάση. Από αυτό το ποσό, τα έσοδα από χορηγίες ανήλθαν σε 140.2 εκατομμύρια λίρες, μια μείωση 42.5 εκατομμυρίων λιρών (23,3%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τον σύλλογο να κατηγορεί την ακύρωση της προετοιμασίας του 2020-21 λόγω του COVID-19.

Οι Γκλέιζερς ήταν επίσης μεταξύ των υποστηρικτών του αποτυχημένου ευρωπαϊκού οράματος της Super League. Μετά την κατάρρευσή του, ο εκτελεστικός συμπρόεδρος Τζόελ Γκλέιζερ υποσχέθηκε μια «νέα εποχή διαλόγου και διαβούλευσης με τους οπαδούς», λέγοντας πως θα προχωρήσει σε συζητήσεις με οπαδούς προκειμένου να κατέχουν κάποιες μετοχές στο κλαμπ.

Ταυτόχρονα, τον περασμένο μήνα η Μπορούσια Ντόρτμουντ ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου μέσω έκδοσης άνω των 18 εκατομμυρίων νέων μετοχών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντισταθμίσει τις ζημίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0