Sports Βusiness

Money makes football go round: Το περίεργο παζλ στη βιτρίνα των επενδυτών!

Money makes football go round: Το περίεργο παζλ στη βιτρίνα των επενδυτών!
Τι ρόλο παίζουν τα ονόματα των Softbank, Silver Lake, Goldman Sachs στον αθλητισμό; Μα φυσικά, πρωταγωνιστικό! Όποιος το αμφισβητεί, μάλλον ονειροβατεί, ενώ όποιος δεν το γνωρίζει, καλό θα ήταν να το μάθει!

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ένας άνθρωπος που αγαπά πραγματικά το ποδόσφαιρο, ίσως μπορεί να αναγνωρίσει χιλιάδες σήματα ομάδων. Είτε βρίσκονται στη χώρα του, είτε στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Ωστόσο, μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για το ποιος κινεί τα «νήματα» για τον κάθε σύλλογο από αυτούς; Αν ναι, μάλλον πλανάται!

Στο σημερινό ποδόσφαιρο των γιγαντιαίων brands, των δυσθεώρητων χορηγικών συμφωνιών και κατά συνέπεια χρημάτων, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος τι κρύβεται από πίσω.

Με λίγα λόγια, ποιο fund τον χρηματοδοτεί, άρα και ορίζει τη μοίρα του!

Ο νούμερο ένα σύλλογος στη γη -κατά πολλούς- για τα επενδυτικά ταμεία Αμερικανών και Ιαπωνέζων, η Μπαρτσελόνα της εποχής του Λιονέλ Μέσι, λέγεται πως έθετε σε ισχύ μία παροιμία που κρατά τις ρίζες της από το μεσαίωνα: για τα χρήματα θα τα βάλουν και με τον ίδιο τον διάβολο!

Ο καταλανικός κολοσσός, περιβάλλεται από μία αδίστακτη και πανίσχυρη εταιρεία, την GOLDMAN SACHS, η οποία μπροστά στη σωτηρία ή την επιτυχία, δεν θα διστάσει να αποσχιστεί από την Ισπανία ή και να απομακρύνουν τον νυν πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, από τον προεδρικό θώκο!

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης, όπως η πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης, ή η ζάπλουτη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ή η Λίβερπουλ, αποτελούν ισχυρούς κρίκους σε μία αλυσίδα, που μπορεί να «στραγγαλίσει» με περίσσεια άνεση μία κυβέρνηση ή έναν θεσμό, όπως η UEFA! Το δίκτυο είναι τόσο τεράστιο, αλλά το σημείο αναφοράς για κάθε κίνησή του, είναι μία χούφτα ανθρώπων!

Εν ολίγοις, ρυθμιστές των πάντων είναι τα πανίσχυρα ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία, που χρησιμοποιούν ως «όχημα» αυτές τις ομάδες, σαν μία μορφή «κατασκόπων» σε ταινία του Χόλυγουντ, που θα τους επιτρέψει να πετύχουν διάφορους στόχους!

Μία ιαπωνική-αμερικανική αλυσίδα κέρδους, από την Κίνα ως το Μάντσεστερ!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν οι «κοινές» επενδύσεις της ιαπωνικής Softbank και της αμερικανικής Silver Lake. Πρόκειται για δύο εταιρείες που κατέχουν μερίδιο στο Endeavor, ένα πρακτορείο ταλέντων που δραστηριοποιείται σε μερικά από τα πλουσιότερα και πιο κερδοφόρα πρωταθλήματα στον πλανήτη, όπως το NFL (αμερικανικό ποδόσφαιρο), η Euroleague (μπάσκετ) και το UFC (μικτές πολεμικές τέχνες)!

Αρχικά, και οι δύο εταιρείες επένδυσαν στην κινέζικη Alibaba, που με τη σειρά της επένδυσε στον αθλητισμό, μέσω χορηγικών συμφωνιών με την UEFA και τη FIFA, αλλά και μέσω της μερικής ιδιοκτησίας του κινέζικου συλλόγου, Γκουανγκτζού. Παράλληλα, η Silver Lake και η Softbank έχουν επενδύσει στη Fanatics, μία αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαδικτυακών πωλήσεων αθλητικών εμπορικών προϊόντων, και έχει την έδρα της στην ΜΒ στο Μάντσεστερ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της Μάντσεστερ Σίτι!

Μια επένδυση όπως κάθε άλλη θα λέγαμε, που δεν θα ξεχώριζε στην ανάλυση αν δεν υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια: λίγους μήνες πριν από τη λειτουργία της, η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών είχε αποκτήσει το 10% του City Football Group, έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, συμπωματικά, αποτιμήθηκε τώρα σε 4,4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αναφέρει η εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα, calcioefinanza, σε σχετική ανάλυσή της!

Σε όλο το δίκτυο, συνεχώς εμφανίζονται διάσημα ονόματα από τον κόσμο του αθλητισμού: Μπάγερν Μονάχου, Ρεάλ Μαδρίτης  Νιου Γιορκ Νικς και πολλά άλλα, που καθένα από αυτά ανήκει εν μέρει, ή συνδέεται με χορηγίες, ή άλλες εμπορικές δραστηριότητες, με εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με την Softbank ή την Silver Lake!

Μπορεί να είναι θλιβερό και άκρως ανησυχητικό, αλλά σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη στους περισσότερους φιλάθλους του πλανήτη. Λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουν, πως ο αθλητισμός, πλέον, έχει φύγει από τα χέρια του φιλάθλου και ανήκει σε ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες.

Οι μέρες, όπου οι αθλητικοί σύλλογοι ανήκαν σε ντόπιους επενδυτές και στηρίζονταν στη βάση των φιλάθλων τους, ανήκουν για τα καλά στο παρελθόν.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0