Sports Βusiness

Οι ομάδες της Δανίας έμαθαν... να πουλάνε και γεμίζουν με εκατομμύρια!

Οι ομάδες της Δανίας έμαθαν... να πουλάνε και γεμίζουν με εκατομμύρια!
Η φετινή μεταγραφική περίοδο είναι γεμάτο ανατροπές και κινήσεις που καθηλώνουν όλο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όμως, μία προσεκτική ματιά στις εξαγωγές της Δανίας, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως έμαθε να… πουλάει

Εδώ και λίγα 24ωρα, ο Άγιαξ συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, που δεν είναι άλλο από την επένδυση ταλέντων. Ο ολλανδικός σύλλογος προχώρησε στην απόκτηση του Μοχάμεντ Ντάραμι έναντι 12 εκατ. ευρώ από την Κοπεγχάγη και πρόσθεσε στη «μηχανή» του ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Δανίας.

Ο νεαρός άσος δεν αποτελεί την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του δανέζικου πρωταθλήματος, καθώς τον πρόλαβε πριν λίγες εβδομάδες, ο Καμαλντέεν Σουλεμάνα από την Νόρτζελαντ. Αυτά τα δύο ονόματα, είναι μόνο η αρχή της πυραμίδας από τις εξαγωγές της φετινής μεταγραφικής περιόδου.

Ο Εμρέ Μορ η πώληση-έκπληξη μέχρι το περασμένο καλοκαίρι…

Γενικά, το ποδόσφαιρο της Δανίας δεν είναι σε τόσο μεγάλο επίπεδο όσο τα υπόλοιπα. Μόνο η Κοπεγχάγη είχε πάρει στις πλάτες της την ευρωπαϊκή εικόνα της χώρας, ωστόσο φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν σιγά-σιγά. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των ομάδων έχουν ανέβει επίπεδο από το περασμένο καλοκαίρι, κάτι που φαίνεται από τα ποσά που μπαίνουν στα ταμεία των συλλόγων.

Πιο αναλυτικά, μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ο, άλλοτε άσος του Ολυμπιακού, Εμρέ Μορ θεωρούταν η ακριβότερη πώληση του πρωταθλήματος (!) με 10 εκατ. ευρώ από την Νόρτζελαντ στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ακολουθούσε ο Ντάνιελ Άγκερ από τον Γενάρη του 2006, όταν αποκτήθηκε έναντι 8,7 εκατ. ευρώ από την Λίβερπουλ και η τριάδα έκλεινε με τον Αντρέας Κορνέλιους με το ίδιο ποσό, το 2013/14 από την Κοπεγχάγη στην Κάρντιφ.

Η αλλαγή, ξεκίνησε από πέρσι. Όταν η Νόρτζελαντ δέχεται την πρόταση ύψους εννιά εκατ. ευρώ του Άγιαξ για την μεταγραφή του Μοχάμεντ Κούντους. Ταυτόχρονα, η Σαμπντόρια βγάζει από τα ταμεία της 7 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Μικέλ Ντάμσγκααρντ, ανεβάζοντας και άλλο τον πήχη των προσδοκιών.

«Σαρωτική» η φετινή μεταγραφική περίοδος…

Μπορεί πέρσι να έγινε η αρχή, όμως φέτος, έχει συμβεί το κάτι άλλο. Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και εκατομμύρια που φουσκώνουν τα «παρθένα», σε αυτές τις περιπτώσεις, ταμεία των ομάδων. Ποδοσφαιριστές γεμάτοι ταλέντο, εκτοξεύουν την αξία τους και κάνουν μεγάλα ευρωπαϊκά να στρώνουν κόκκινο χαλί στα πόδια τους.

Πρώτος σε αυτή την λίστα είναι, ο φετινός μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού, Καμαλντέεν Σουλεμάνα, ο οποίος έκανε την Ρεν να δαπανήσει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ και να τον κάνει την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του δανέζικου ποδοσφαίρου. Από κάτω, ακολούθησε ο Ντάραμι που πήγε στον Άγιαξ με 12 εκατ. ευρώ ενώ την πρώτη τριάδα, ολοκληρώνει ο Φρανκ Ονιεκά. Ο 23χρονος Νιγηριανός μέσος που πρόσθεσε στα ταμεία της Μίντιλαντ τον ποσό των 10 εκατ. ευρώ για να πάρει μεταγραφή στην νεοφώτιστη Μπρέντφορντ.

Φυσικά, δεν σταματάνε εκεί οι φετινές πωλήσεις. Μία τριάδα ποδοσφαιριστών πουλήθηκαν με επτά εκατ. ευρώ ο καθένας και αποτελούν την επόμενη μέρα στο ποδόσφαιρο της Δανίας. Πρόκειται για τους Άντερς Ντρέγιερ, Βίκτορ Νέλσον και Γιέσπερ Λίνστρομ.

Ο πρώτος, είναι 23 ετών δεξί εξτρέμ και αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για την Ρωσία και την Ρουμπίν Καζάν, από την Μίντιλαντ. Ο δεύτερος, ήταν από τους κορυφαίους της Κοπεγχάγης στην περσινή σεζόν και μετέφρασε αυτό το επίτευγμα στην μεταγραφή του στην Γαλατασαράι για την ενίσχυση του άξονα.

Τέλος, ο 21χρονος πρώην μεσοεπιθετικός της Μπρόντμπι είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης αποφάσισε να δαπανήσει αυτό το ποσό για να τον αποκτήσει. Μάλιστα, ο νεαρός θα αντιμετωπίσει και τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Europa League.

Η μεταγραφική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Όλα εξαρτιόνται από το αν οι ομάδες της Δανίας θα θελήσουν να αποδυναμωθούν και άλλο με στόχο το φούσκωμα των ταμείων τους. Το μόνο σίγουρα, είναι έχουν ξεκινήσει να μαθαίνουν πως να κάνουν εξαγωγές και ήδη, βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0