Sports Βusiness

Οι 5 πιο διαδομένες μυθοπλασίες των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι 5 πιο διαδομένες μυθοπλασίες των Ολυμπιακών Αγώνων

Τα κυριότερα ψέματα που αναπαράγονται για την οικονομική δυναμική -και όχι μόνο- των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχετικά Άρθρα

Πολλά έχουν ακουστεί για το θετικό οικονομικό αντίκτυπο που έχει η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Εν μέσω πανδημίας, αρκετοί θεωρούν πως η Ιαπωνία έχει μπροστά της μια χρυσή ευκαιρία να… ρεφάρει τις τεράστιες οικονομικές ζημιές που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Ωστόσο, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που κινούνται αντίθετα στο ρεύμα, υποστηρίζοντας πως το 80% του πληθυσμού της χώρας διαφωνεί με την πραγματοποίηση της διοργάνωσης. Ο εμβολιασμός στις ηλικίες κάτω των 65 ξεκίνησε ενεργά πριν από λίγες εβδομάδες και γενικότερα το εμβολιαστικό της πρόγραμμα δείχνει να υστερεί συγκριτικά με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες.

Η ύπαρξη της πανδημίας βάζει -ενδεχομένως- έναν αστερίσκο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αλλά ακόμα σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζουν να ακούγονται απόψεις που απέχουν αισθητά από την πραγματικότητα.

Το «BN Sports» σας παρουσιάζει τους πέντε πιο διαδεδομένους μύθους που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

1. Οι διοργανώτριες πόλεις «ανθίζουν» οικονομικά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσαν όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν από το 1960 μέχρι το 2020 υποστηρίζοντας ότι, κατά μέσο όρο, το τελικό κόστος ξεπερνά τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 172%.

Για τη διοργάνωση του Τόκιο έχουν δαπανηθεί περίπου 30 δισ, ενώ οι πρώτες μετρήσεις υπολόγιζαν μόλις 7.3 δισ. δολάρια. Το τελικό συμπέρασμα έδειξε ότι η συντηρητική πλειοψηφία των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ένα ζημιογόνο εγχείρημα για τις πόλεις διεξαγωγής.

2. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων

Η διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν πραγματικά μεγάλη. Από το 1988, δώδεκα πόλεις προτάθηκαν να αναλάβουν τη διοργάνωση, ενώ στην πορεία προστέθηκαν ακόμα περισσότερες, με τον αριθμό εκπροσώπων από αναπτυγμένες χώρες να έχει διπλασιαστεί.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις πιο πρόσφατες διοργανώσεις. Οι Χειμερινοί Αγώνες του 2022 θα διεξαχθούν στο Πεκίνο που κέρδισε τη… μονομαχία με το Αλμάτι (Καζακστάν), αφού ήδη είχαν αποσύρει από νωρίς τη συμμετοχή τους Λβιβ (Ουκρανία), Κρακοβία (Πολωνία), Στοκχόλμη (Σουηδία) και Όσλο (Νορβηγία).

Το ενδιαφέρον φαίνεται πως μειώνεται χρόνο με το χρόνο και πολλές κυβερνήσεις -απειλούμενες από τεράστιο πολιτικό κόστος- διακόπτουν πρόωρα τις διαπραγματεύσεις που αφορούν μια πιθανή διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων.

3. Οι πρωταγωνιστές χτίζουν τεράστιες περιουσίες μέσω της διοργάνωσης

Οικονομικά μιλώντας, η επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κυρίως μια μεγάλη ευκαιρία εύρεσης χορηγών και όχι μίας άμεσης πληρωμής από τον ίδιο το θεσμό. Το χρυσό ή ασημένιο ή χάλκινο μετάλλιο σε μια Ολυμπιάδα για έναν Αμερικανό αθλητή ισούται με μόλις 37.500 ή 22.500 ή 15.000 δολάρια, ποσό που πληρώνεται εξ ολοκλήρου από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ.

Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, περισσότεροι από 100 Αμερικανοί Αθλητές ζητούσαν μέσω της σελίδας GoFundMe στήριξη για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα τους ώστε να συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

4. Το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των αθλητών

Οι αθλητές -που είναι και κυρίαρχα πρόσωπα των Αγώνων- απαγορεύεται να εκφράσουν την άποψη τους κατά τη διάρκεια της απονομής μεταλλίων, της τελετής Έναρξης και Λήξης, αλλά και όσο βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό ή σε κάποιο γήπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι οι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν στα αγωνίσματα αν αποφύγουν σχολιασμούς για πολιτική, θρησκείες, χώρες, πρόσωπα και οργανισμούς.

5. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα είναι ασφαλείς από τον κορονοϊό

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τόνισε πως προτεραιότητα όλων είναι η διεξαγωγή της διοργάνωσης δίχως να απειλείται η δημόσια υγεία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πληρούν όλες τις απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, μεγάλη μερίδα της Επιστημονικής Κοινότητας φαίνεται να διαφωνεί μαζί του. Ο Χαρούο Οζάκι, πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης του Τόκιο δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν οι Αγώνες χωρίς να αυξηθούν οι λοιμώξεις, τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας». Ο Κεντάρο Ιβάτα, εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόμπε, υποστήριξε με τη σειρά του πως: «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λένε ότι ακόμη και η σκέψη για διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι απλά γελοία».

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0