Sports Βusiness

Premier League: Αυτά είναι τα «καθαρά» έξοδα ανά τρόπαιο των «Big-6» την τελευταία 10ετία

Premier League: Αυτά είναι τα «καθαρά» έξοδα ανά τρόπαιο των «Big-6» την τελευταία 10ετία
Στις ομάδες αρέσει να ξοδεύουν αρκετά. Όταν, όμως, τα χρήματα δεν «μεταφράζονται» σε επιτυχίες, τότε υπάρχει… πρόβλημα. Το «BN Sports» αναλύει.

Είναι σύνηθες φαινόμενο ομάδες που διαθέτουν «πακτωλό» χρημάτων, να μπορούν και να ξοδεύουν δυσθεώρητα ποσά για μεταγραφές.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο κείμενο θα εξετάσουμε μια διαφορετική «πτυχή» των οικονομικών δεδομένων των πιο επιτυχημένων συλλόγων της Premier League, δηλαδή των Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ.

Οι «μπλε» του Λονδίνου και οι «reds» παίρνουν πίσω ένα καλό ποσό για τις επενδύσεις τους, ωστόσο οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν… «πετάξει» περισσότερα χρήματα. Τέλος, οι «πολίτες» παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμα, όμως, τουλάχιστον έχουν κερδίσει τα περισσότερα τρόπαια από τους ανταγωνιστές τους.

skysports-chelsea-champions.jpg

Νο.1: Τσέλσι

Την τελευταία δεκαετία η Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει ξοδέψει συνολικά 1,4 Δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, ενώ έχει βάλει στα ταμεία της περί τα 966 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, τα «καθαρά» έξοδα, υπολογίζονται γύρω στα 498 εκατομμύρια, την στιγμή που σε αυτή τη δεκαετία οι «μπλε» έχουν κατακτήσει 9 τρόπαια, από τα οποία έχουν ξοδέψει κατά μέσο όρο 62.3 εκατομμύρια ευρώ.

Νο.2: Λίβερπουλ

Δεύτερη -μετά την Τσέλσι- ακολουθεί η Λίβερπουλ. Οι «reds» έχουν ξοδέψει την τελευταία δεκαετία περί τα 999 εκατομμύρια ευρώ, με τα έσοδα τους από μεταγραφές να υπολογίζονται σε 661 εκατ..

Ωστόσο το έλλειμα που παρουσιάζουν ανέρχεται στα 338 εκατομμύρια, έχοντας παράλληλα κερδίσει 5 τρόπαια, από τα οποία -κατά μέσο όρο- ξόδεψαν τα 67.6 εκατομμύρια!

fernandinho-man-city-vs-tottenham-carabao-cup.jpg

Νο.3: Μάντσεστερ Σίτι

Πρόκειται για την ομάδα η οποία έχει κερδίσει τα περισσότερα τρόπαια από τους ανταγωνιστές της, δηλαδή 12 την τελευταία δεκαετία! Και μπορεί τα 102 εκατομμύρια να αντιστοιχούν στο έλλειμα της, ωστόσο οι «πολίτες» μπορούμε να πούμε πως έχουν κάνει… απόσβεση.

Συνολικά, έχουν ξοδέψει για μεταγραφές 1,5 Δισεκατομμύρια ευρώ, με τα «καθαρά» έσοδα να υπολογίζονται στα 499 εκατομμύρια.

Νο.4: Άρσεναλ

Η Άρσεναλ έχει να κατακτήσει την Premier League 16 χρόνια, ενώ πέρασαν εξίσου πολλά από τότε που διακρίθηκε σε κάποια Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι Λονδρέζοι σε μια δεκαετία έχουν αρκεστεί σε 4 μόλις τρόπαια, μέσα από τα οποία έχουν ξοδέψει 117 εκατομμύρια. Τα «καθαρά» έξοδα υπολογίζονται στα 471 εκατομμύρια, τα έσοδα τους σε 435 εκατ. και συνολικά έχουν φτάσει να ξοδέψουν περί τα 906 εκατ. ευρώ σε μεταγραφικές κινήσεις.

MUFC_v_FFC.jpg

Νο.5: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Προ τελευταία στη λίστα, με τα ίδια τρόπαια σε αριθμό με την Άρσεναλ, είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι» διάβολοι έχουν δαπανήσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα έσοδα τους να είναι φανερά λιγότερα (σ.σ. 399 εκατ. ευρώ) και το έλλειμα να υπολογίζεται στα 944 εκατομμύρια!

Μάλιστα, σε σχέση με τα 4 τρόπαια που έχουν κερδίσει, έχουν ξοδέψει περί τα 236 εκατομμύρια, με τους ισολογισμούς -όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς- να μην είναι καθόλου θετικοί.

Νο.6: Τότεναμ

Τη χειρότερη… οικονομική και αγωνιστική επίδοση την έχει η Τότεναμ, γι’αυτό και βρίσκεται στον «πάτο» της σχετικής λίστας. Τα «σπιρούνια» δεν έχουν κερδίσει κανένα τρόπαιο την τελευταία δεκαετία (!) συνεπώς δεν μπορούν να υπολογιστούν τα «καθαρά» έξοδα τους ανά Κύπελλο, ενώ έχουν ξοδέψει τα 790 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές.

Αντίστοιχα, τα έσοδα τους υπολογίζονται στα 622 εκατ. και το έλλειμα τους στα 168 εκατομμύρια.

*Στη σύγκριση δεν υπολογίζεται το Community Shield.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0