Retro Stories

Ο Κώστας Ελευθεράκης στο BN Sports: «Σαν το γκολ του Δεληκάρη στο Ελλάδα - Δυτική Γερμανία, δεν είχα ξαναδεί!» (video)

Ο Κώστας Ελευθεράκης στο BN Sports: «Σαν το γκολ του Δεληκάρη στο Ελλάδα - Δυτική Γερμανία, δεν είχα ξαναδεί!» (video)
Η Ελλάδα να βάζει «στοπ» στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εν έτει 1974Δυτική Γερμανία; Κι όμως έγινε, μία ημέρα σαν και σήμερα (20/11) πριν από 49 χρόνια. Και ο Κώστας Ελευθεράκης, εκ των πρωταγωνιστών -και σκόρερ- εκείνο το μεσημέρι, θυμάται τα πάντα με λεπτομέρεια. Ειδικά εκείνο το αριστούργημα του «ιπτάμενου» Γιώργου Δεληκάρη...
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

ΜπεκενμπάουερΧάινκεςΒίμερΜάγερ είναι μόνο μερικοί, από τους αστέρες της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας, που «πάτησαν» το χορτάρι του Γεώργιος Καραϊσκάκης, το μεσημέρι της 20ης Νοεμβρίου του 1974.

Με τον «αέρα» των Παγκόσμιων Πρωταθλητών, έχοντας κατακτήσει λίγους μήνες πριν, το Μουντιάλ που διοργανώθηκε στο «σπίτι» τους, θεώρησαν πως το ματς με την Εθνική Ελλάδας, για τα προκριματικά του EURO 1976, θα ήταν εύκολη υπόθεση. Εν τέλει, «φλέρταραν» με την ήττα και αρκέστηκαν στο 2-2!

Ο Κώστας Ελευθεράκης, από τα σπουδαιότερα χαφ που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο, μεγάλος πρωταγωνιστής σε εκείνο το ματς και σκόρερ του δεύτερου γκολ του συνόλου του Αλκέτα Παναγούλια, μίλησε στο BN Sports, για τα όσα έζησε εκείνη την ημέρα.

Το ταλέντο μίας χαρισματικής φουρνιάς, ο box-to-box ρόλος πριν ακόμη... ανακαλυφθεί ο όρος και το έργο τέχνης, του Γιώργου Δεληκάρη.

σκιτσο_δεληκαρης.jpg

«Είχαμε προβληματιστεί πάρα πολύ, για την αναμέτρηση με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία, αλλά ο Έλληνας, έχει μέσα του ένα "εγώ".

Συζητούσαμε και λέγαμε πως θα δώσουμε ό,τι έχουμε απέναντι σε μία εθνική ομάδα, που είχε φοβερούς παίκτες τότε. Τεράστια ονόματα. Λέγαμε να πάμε να παίξουμε και όπου βγει. Και δικαιωθήκαμε» ανέφερε αρχικά ο Κώστας Ελευθεράκης, για να συμπληρώσει.

«Δεν ξέρω πώς το είχαν πάρει οι Δυτικογερμανοί, αλλά στο τέλος δεν μείναμε και ευχαριστημένοι με την ισοπαλία. Ήταν το πιο σημαντικό εκείνης της ημέρας».

δεληκαρης_3.jpg

Οι Δυτικογερμανοί προσπάθησαν να επιβάλουν τον ρυθμό τους, αλλά στο 12ο λεπτό, μία ταχύτατη συνεργασία των Ελευθεράκη και Δομάζου, έδωσε την ευκαιρία στον Γιώργο Δεληκάρη να πετύχει ένα από τα ομορφότερα και πιο εμβληματικά γκολ, στην ιστορία της «γαλανόλευκης»!

Ο «Στρατηγός» έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Δεληκάρης εκτινάχθηκε, και με τακουνάκι, από ύψος... ακατάλληλο για ό,τι άλλο πλην κεφαλιάς, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα!

«Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο. Ο Γιώργος υπήρξε ένα ξεχωριστό ταλέντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βέβαια χωρίς συνέχεια και διάρκεια στο παιχνίδι του. Δεν ξέρω τον λόγο. Τα θέματα ήταν προσωπικά, δικά του.

Σε αυτό το παιχνίδι, πάντως, το γκολ αυτό ήταν ένα αριστούργημα. Πώς βρέθηκε εκεί και σήκωσε το πόδι του...» θυμάται ο Κώστας Ελευθεράκης, για εκείνη τη στιγμή μαγείας.



Με ενορχηστρωτή από την άμυνα τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, οι Δυτικογερμανοί αύξησαν την πίεσή τους και κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Κούλμαν στο 51'. Και πάλι, όμως, οι Έλληνες είχαν απάντηση.

Ο Ελευθεράκης ακολούθησε τη φάση στο 70', «πάτησε» περιοχή και σαν box-to-box, μπροστά από την εποχή του, βρήκε δίχτυα, ξαναδίνοντας το προβάδισμα. Το φινάλε, πάντως, δεν ήθελε την Ελλάδα να θριαμβεύει.

Η κεφαλιά του Βίμερ στο 80ο λεπτό, διαμόρφωσε το 2-2 ως τελικό αποτέλεσμα, αφήνοντας μία γλυκόπικρη γεύση, σε ένα ματς που πολλοί θεωρούσαν καταδικασμένη σε ήττα την Ελλάδα, πριν την έναρξή του.



«Η Ελλάδα είχε βγάλει καλούς παίκτες, χαρισματικούς, και είχε και συνέχεια μετά. Και πιο παλιά από εμάς. Έτυχε εκείνη η φουρνιά να είναι πάρα πολύ χαρισματική ομάδα, με φοβερό ταλέντο, νεαρούς παίκτες και φιλοδοξίες.

Υπήρχε ταλέντο, είχαμε δέσει πάρα πολύ, ήμασταν φίλοι, και κάναμε μία πάρα πολύ καλή εμφάνιση με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Δυτική Γερμανία. Αυτά τα ματς έχουν μείνει στην ιστορία και δύσκολα θα ξεχαστούν» 
ανέφερε, κλείνοντας, ο Κώστας Ελευθεράκης.

πρωτοσελιδο.jpg

Και πράγματι. Ήδη το συγκεκριμένο ματς, πλησιάζει να «κλείσει» 50 χρόνια. Αλλά έχει τόσους και τόσους λόγους, για να παραμείνει χαραγμένο με χρυσά γράμματα, στο βιβλίο ιστορίας της Εθνικής Ελλάδας...
 
Έστω κι αν στην πορεία, δεν μετουσιώθηκε σε πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ελλάδα: Οικονοµόπουλος - Κυράστας, Γκλέζος (62' Φοιρός), Σιώκος, Ιωσηφίδης, Ελευθεράκης, Δοµάζος, (αρχηγός), Σαράφης, Τερζανίδης, Παπαϊωάννου (68΄ Ασλανίδης), ∆εληκάρης

Προπονητής: Αλκέτας Παναγούλιας

Δ. Γερµανία: Μάγερ - Φογκτς, Κρέµερς, Σβάρτσενµπεκ, Μπέκενµπαοuερ, Κούλµαν (76' Κάπελµαν), Γκάιε, Χάϊνες, Χόλτσεµπαϊν, Βίµερ, Χάινκες

Διαιτητής: Ραϊνέα (Ρουµανία)

Σκόρερς: 12' ∆εληκάρης, 51' Κούλµαν, 70' Ελευθεράκης, 82' Βίµερ

Θεατές: 15.000

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0