Retro Stories

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άντερλεχτ 10-0: Οι «Μπέμπηδες» του Μπάσμπι και το… σκονισμένο ρεκόρ των 67 χρόνων

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άντερλεχτ 10-0: Οι «Μπέμπηδες» του Μπάσμπι και το… σκονισμένο ρεκόρ των 67 χρόνων

26 Σεπτεμβρίου 1956: Η Μάντσετστερ Γιουνάιτεντ του σερ Μπάσμπι επικρατεί της Άντερλεχτ με το ασύλληπτο 10-0 μέσα στο Μέιν Ρόουντ, σημειώνοντας την πιο ευρεία νίκη που έχει πετύχει στην ιστορία της, με το ρεκόρ να παραμένει «ζωντανό» 67 χρόνια μετά!

Σχετικά Άρθρα

Η αναμέτρηση της 26ης Σεπτεμβρίου του 1956 μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άντερλεχτ είναι για πολλούς λόγους ιστορικής σημασίας. Αυτό όχι μόνο για τους «κόκκινους διαβόλους» αλλά και για το ποδόσφαιρο του «Νησιού», καθώς υπήρξε το πρώτο παιχνίδι του Κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξήχθη επί αγγλικού εδάφους.

Ήταν το δεύτερο ματς μεταξύ των δύο αυτών ομάδων στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Είχε προηγηθεί εκείνο του Βελγίου, με τον Ματ Μπάσμπι και τους παίκτες του να παίρνουν άνετα τη νίκη με 0-2 στο «Κοντσάντ Βάντεν Στοκ» (τωρινό, Λότο Παρκ).  

Οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν ξανά στο Μάντσετσερ, στη δεύτερη φάση των προκριματικών του τότε European Cup, έχοντας τη σιγουριά πως οι «μωβ» δεν θα ήταν καθόλου δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, κανείς δεν φανταζόταν πως την ημέρα εκείνη, οι Άγγλοι θα έθεταν ένα ρεκόρ το οποίο 67 χρόνια μετά θα ήταν ακόμα «άπιαστο».

Ο αγώνας έγινε στο τότε γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι, το Μέιν Ρόουντ, καθώς στο Όλντ Τράφορντ δεν είχαν ακόμα τοποθετήσει πορβολείς!

Το ματς  

Η άμυνα των Βέλγων «γονάτισε» από τα πρώτα κιόλας λεπτά, λόγω της ανελέητης πίεσης που τους ασκούσαν οι «κόκκινοι διάβολοι». Οι Άγγλοι βρήκαν για πρώτη φορά δίχτυα στο 8ο λεπτό με τον Τόμι Τέιλορ. Ο ίδιος σκόραρε και για το 2-0 στο 20’.

Η ιστορία του σέντερ φορ της Μάντσετσερ είναι τραγική, καθώς ήταν ένας εκ των παικτών που μόλις δύο χρόνια αργότερα θα έχαναν τη ζωή τους στην τραγωδία του Μονάχου.

μπασμπι.jpg

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Ντένις Βάιολετ, ο οποίος μέσα σε μόλις 19 λεπτά (25’,38’,44’) σημείωσε χατ-τρικ για τη Γιουνάιτεντ, αυξάνοντας τη διαφορά των δύο ομάδων σε 5-0 από το πρώτο κιόλας ημίχρονο!

Η Άντερλεχτ όχι μόνο δεν είχε καταφέρει να βρει δίχτυα, παρά έβλεπε τα γκολ να πέφτουν… βροχή στην εστία τους.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε σαν ένα déjà vu του πρώτου, με τον Τόμι Τέιλορ να συμπληρώνει κι εκείνος με τη σειρά του τα τρία γκολ (52’). Ο Μπίλι Γουίλαν, που επίσης απεβίωσε με τραγικό τρόπο στο αεροπορικό δυστύχημα του 1958, σκόραρε για το 7-0 μετά από 61 λεπτά απόλυτης κυριαρχίας της Γιουνάιτεντ στον αγωνιστικό χώρο.

united1.jpg

Ο Βάιολετ ολοκλήρωσε το καρέ του με τέταρτο προσωπικό γκολ στο 65’, και τότε ο Τζον Μπέρι έγραψε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ ευστοχώντας για το απίστευτο 9-0.

Το «κερασάκι στην τούρτα» για το τελικό 10-0 ήρθε και πάλι από τον Γουίλαν στο 82ο λεπτό και με σχεδόν επτά λεπτά να απομένουν, είναι απορίας άξιο το πως η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν αυξήθηκε κι άλλο!

Θρίαμβος για τους «Μπέμπηδες» του Μπάσμπι, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του όχι μόνο με τη μεγαλύτερη νίκη που έχει πετύχει ποτέ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην τεράστια ιστορία της, αλλά και με ένα πλήθος άλλων κατακτήσεων από το 1945 έως το 1969.

μανγιουν.jpg

Το «έπος» της 26ης Σεπτεμβρίου δεν έχει ξεχαστεί ποτέ από τους φιλάθλους του συλλόγου. Το ρεκόρ του απίστευτου 10-0 παραμένει «ζωντανό» 67 χρόνια μετά.

Γενιές και γενιές των «κόκκινων διαβόλων» δεν κατάφεραν ποτέ να το ξεπεράσουν, είναι άραγε όντως άπιαστο;

Βασιλική Μπαρτζιώτη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0