Retro Stories

Άλεν Άιβερσον: Έδωσε την δική του… απάντηση σε όσους δεν τον πίστευαν (video)

Άλεν Άιβερσον: Έδωσε την δική του… απάντηση σε όσους δεν τον πίστευαν (video)

7 Ιουνίου 1975: Κάποιοι απλώς παίζουν μπάσκετ, ενώ κάποιοι άλλοι το αλλάζουν. Ένας από τους ξεχωριστούς είναι και ο Άλεν Άιβερσον που γεννήθηκε πριν 48 χρόνια και έμελλε να δημιουργήσει μια ολόκληρη νέα γενιά φίλων του NBA.

Ο δρόμος του Άλεν Άιβερσον στο NBA δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, το αντίθετο. Βίωσε πολλές προσωπικές τραγωδίες για να βρεθεί στο υψηλότερο στάδιο, ενώ παράλληλα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες φίλους του αθλήματος.

Μεγάλωσε στη Βιρτζίνια μ’ έναν πατέρα απών και ζούσε μόνο με τη μητέρα του που ήταν 15 χρονών όταν τον γέννησε και δυσκολεύτηκε πολύ για να τον αναθρέψει. Υπήρχαν μέρες που ο Άιβερσον δεν γνώριζε αν θα είχε εξασφαλισμένο το επόμενό του γεύμα, γι΄ αυτό κι έπαιζε μπάσκετ στη γειτονιά του με αντάλλαγμα χρήματα. Πολλές φορές μάλιστα, δε μπορούσε καν να κάνει μπάνιο γιατί τους είχαν κόψει το νερό στο σπίτι τους.

mum.jpg

Οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν εκεί ακόμα κι αν ο «Answer» είχε ξεχωρίσει στο σχολείο του για το ταλέντο του στο μπάσκετ. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1993, ο Άιβερσον και η παρέα του μπλέχτηκαν σε μεγάλο φυλετικό καβγά που έλαβε χώρα σε μια αίθουσα μπόουλινγκ απέναντι σε μια παρέα λευκών αγοριών. Όσο ο τσακωμός βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Άιβερσον φέρεται να χτύπησε μια γυναίκα στο κεφάλι με μια καρέκλα. Οι μόνοι που συνελήφθησαν εκείνο το βράδυ ήταν ο ίδιος και άλλοι τρεις φίλοι του επίσης έγχρωμοι.

jail1.jpg

Ο 17χρονος τότε Άλεν, καταδικάστηκε ως ενήλικας σε 15 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία του κακουργήματος σε συνδυασμό με την πρόκληση φυλετικής διαμάχης. Λίγο καιρό αργότερα μια βιντεοκασέτα ήρθε στο φως της δημοσιότητας που έδειχνε τον Άιβερσον να φεύγει λίγο μετά την έναρξη των αψιμαχιών. Ο ίδιος είπε για το περιστατικό: «Γίνεται να βρίσκομαι σε μια αίθουσα μπόουλινγκ όπου όλοι σε όλο το μέρος ξέρουν ποιος είμαι και να σπάω τα κεφάλια ανθρώπων με καρέκλες και να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί τίποτα; Αυτό είναι τρελό! Και τι είδους άντρας θα ήμουν αν χτυπούσα μια κοπέλα στο κεφάλι με μια καταραμένη καρέκλα; Προτιμώ να πουν ότι χτύπησα έναν άντρα με μια καρέκλα, παρά μια καταραμένη γυναίκα».

jail2.jpg

Η υπόθεση τράβηξε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και άτομα με επιρροή άσκησαν πιέσεις για να αφεθεί ο Άιβερσον ελεύθερος. Έτσι κι έγινε, μετά από 4 μήνες αποφυλακίστηκε και μπόρεσε να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα.

Ενώ βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα, η μητέρα του, Άνν, πήγε στον προπονητή του Πανεπιστημίου Georgetown , Τζον Τόμσον, για να βοηθήσει τον γιο της. Και το έκανε. Την άνοιξη του 1994, ο προπονητής επισκέφτηκε τον Άιβερσον και τον έπεισε να παίξει για την ομάδα του. Για άλλη μια φορά, η ζωή του θα έπαιρνε στροφή 180 μοιρών και ο σούτινγκ γκαρντ ήταν καθ' οδόν για τη νέα του ομάδα στο NCAA.

mprrr.png

Στη δεύτερή του σεζόν εκεί πήρε και το ψευδώνυμο που έμελλε να κουβαλάει πάντα, «Answer», η απάντηση δηλαδή σε όλα τα προβλήματα του κολεγίου του. Το 1996, επέλεξε να λάβει μέρος στο ντραφτ του NBA, για να μπορέσει να ενισχύσει οικονομικά την μικρή του αδερφή που είχε προβλήματα υγείας.

Έτσι κι έγινε, ο 19χρονος τότε γκαρντ επιλέχθηκε πρώτος από την ομάδα της καρδιάς του, τους Σίξερς, αφήνοντας πίσω του τον Κόμπι Μπράιαντ και τον Ρέι Άλεν. Πίστευε ότι μπορούσε να νικήσει τον Μάικλ Τζόρνταν σ’ ένα παιχνίδι ένας εναντίον ενός και το κατάφερε στην ρούκι του σεζόν, όταν κάνοντας μια εκπληκτική ντρίμπλα που κατέληξε σε δίποντο, άφησε «στήλη άλατος» το νούμερο 23 των Σικάγο Μπουλς. Αυτός ήταν ο Άλεν Αιβερσον.

Ένα από τα «κακά παιδιά» του NBA άφησε το δικό του στίγμα στη λίγκα τοδο για την απόλυτη κυριαρχία του όσο και για το ανήσυχο πνεύμα του. Οπλοκατοχή, καβγάδες, ναρκωτικά, προβλήματα με την γυναίκα του ήταν μερικά μόνο από τα κακώς κείμενα γύρω από το όνομα του σταρ της Φιλαδέλφεια.

Προκάλεσε μέχρι και την αλλαγή κανονισμών στη λίγκα σχετικά με το ντύσιμο μιας και ο ίδιος είχε ανέκαθεν εκκεντρικό στυλ. «Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει ανεξαρτήτως των ρούχων που φοράει. Το να συνδέεις το χιπ χοπ ντύσιμο με τη βία, τα ναρκωτικά και την κακή συμπεριφορά είναι απλά ρατσιστικό», υποστήριζε.

Θρύλοι του NBA πάντως αναγνώρισαν την αξία και το ταλέντο του Άιβερσον μεταξύ των οποίων και ο εμβληματικός Λάρι Μπερντ των Σέλτικς που δήλωσε ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοιον παίκτη-πρόκληση.

Μετά από αρκετές μετακινήσεις σε άλλες ομάδες του NBA, αλλά και μία στάση στην Τουρκία για δύο χρόνια, το 2013 ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του αναφέροντας μεταξύ άλλων πως θα θεωρεί για πάντα τον εαυτό του μέρος των Φιλαδέλφεια Σίξερς. Για πολλοστή φορά βέβαια ο Άιβερσον έπρεπε να δώσει… απαντήσεις ακόμα και για την απόσυρσή του. Από τις φήμες περί χωρισμού από την σύζυγό του μέχρι για τις οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπιζε.

Μία καριέρα από τις πιο επιτυχημένες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που λίγο έλειψε να μην του δοθεί η ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του. Πηγή έμπνευσης, που απέδειξε ότι παρά την τροπή που πήγε να πάρει η ζωή του το όνειρο δεν σταματά να υπάρχει μέχρι να πραγματοποιηθεί.

young.jpg

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0