Retro Stories

Όταν η Κολομβία «ξεφτίλισε» την Αργεντινή μέσα στο Μονουμεντάλ! (video)

Όταν η Κολομβία «ξεφτίλισε» την Αργεντινή μέσα στο Μονουμεντάλ! (video)

Η Κολομβία των Βαλντεράμα και Ασπρίγια είχε σοκάρει τον ποδοσφαιρικό κόσμο όταν και είχε επικρατήσει μέσα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής των Μπατιστούτα και Ρεδόνδο με 5-0 δείχνοντας πως ήταν έτοιμη ακόμα και για τον τίτλο στο Μουντιάλ του 1994.

Ήταν η χρυσή δεκαετία της Κολομβίας. Με ποδοσφαιριστές όπως ο Φαουστίνο Ασπρίγια και ο Κάρλος Βαλντεράμα η εθνική ομάδα έδειχνε έτοιμη για σπουδαία πράγματα. Μάλιστα, η ομάδα εκείνη θα συμμετείχε σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι που θα σόκαρε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας σοκ σε μια χώρα όπως η Αργεντινή. Μια Αργεντινή η οποία δύο μήνες πριν το παιχνίδι με την Κολομβία είχε κατακτήσει το Copa America.

Αργεντινή και Κολομβία έδιναν ραντεβού στο θρυλικό Μονουμεντάλ με την ομάδα του Φρανσίσκο Ματουράνα να κατέβαινε στο Μπουένος Άιρες ως πρώτη στον όμιλο της CONMEBOL για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 έχοντας μάλιστα τερματίσει και το αήττητο 33 αγώνων της «αλμπισελέστε» το οποίο κρατούσε από τον τελικό του Μουντιάλ του 1990. Μια Αργεντινή που όπως είπαμε ήταν η πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής έχοντας στην σύνθεση της ποδοσφαιριστές όπως οι Γκοϊκοετσέα, Ρουτζέρι Σιμεόνε, Ρεδόνδο, και Μπατιστούτα.

Οι Κολομβιανοί ήξεραν πως με νίκη ή ισοπαλία στο γήπεδο της Ρίβερ Πλέιτ θα εξασφάλιζαν την πρόκριση για το Μουντιάλ των ΗΠΑ, την ώρα που η Αργεντινή ήθελε μόνο τη νίκη για να αποφύγει τα μπαράζ με τον εκπρόσωπο της Ωκεανίας, την Αυστραλία. Το έργο των παικτών του Ματουράνα το έκανε πιο δύσκολο το γεγονός πως οι «γκαούτσος» δεν είχαν χάσει ποτέ εντός έδρας σε επίπεδο προκριματικών, ενώ η «αλμπιτσελέστε» με ήττα κινδύνευε ακόμα και με αποκλεισμό αν η Παραγουάη επικρατούσε με τέσσερα γκολ του Περού!

Στο στρατόπεδο των Αργεντινών είχαν καταλάβει την κρισιμότητα του αγώνα και προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα με τους φιλάθλους να προσπαθούν από την αρχή να χαλάσουν την ηρεμία των Κολομβιανών τόσο στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή μην αφήνοντας τον Ασπρίγια και την παρέα του να κλείσει μάτι όλη τη νύχτα.

argentina_0.webp

Όταν ήρθε η ώρα του αγώνα το ματς θύμιζε κλασική λατινοαμερικανικη μονομαχία. Πολλά φάουλ και συνεχόμενες διακοπές. Η Κολομβία προσπαθούσε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του αγώνα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει σε μια αντεπίθεση. Αυτό έγινε λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου με τον Ρινκόν να περνάει και τον Γκοϊκοετσέα και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ αυτό σόκαρε τους Αργεντινούς που στην επανάληψη βγήκαν μεταμορφωμένοι προς το χειρότερο.

Η Κολομβία μύρισε αίμα και αυτό που θα ακολουθούσε ακόμα μνημονεύεται στην χώρα. Πέντε λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ασπρίγια κάνει το 2-0. Η Αργεντινή προσπάθησε να αντιδράσει αλλά ο Κόρντομπα ήταν εκπληκτικός. Και από την στιγμή που δεν ήρθε γρήγορα το γκολ της μείωσης, επήλθε κατάρρευση. Ένα τέταρτο πριν το τέλος ο Ρινκόν ανεβάζει τον δείκτη του σκορ στο 3-0. Την ίδια ώρα, στην Λίμα, η Παραγουάη ισοφάριζε σε 1-1 το Περού και χρειαζόταν άλλο ένα γκολ για να πάρει την δεύτερη θέση και να αφήσει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου την Αργεντινή!

Τα φίδια άρχισαν να ζώνουν την ομάδα του Άλφιο Μπαζίλε. Τα χειρότερα όμως ακόμα δεν είχαν έρθει. ακόμα. Δύο λεπτά αργότερα ο Ασπρίγια με το δεύτερο προσωπικό του γκολ κάνει το 4-0. Στις εξέδρες επικρατούσε παγωμάρα και όλοι πλέον είχαν το μυαλό τους στο ματς του Περού με την Παραγουάη. Εκεί με το σκορ στο 2-2 οι Παραγουανοί έψαχναν άλλο ένα για να κλέψουν την δεύτερη θέση. Από την πλευρά της η Κολομβία συνέχιζε με το πόδι στο γκάζι και στο 84’ ο άλλοτε παίκτης του ΠΑΟΚ, Βαλένσια δίνει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη διαμορφώνοντας το 5-0!

Στο Μονουμεντάλ εκείνη την ημέρα γραφόταν ιστορία για το κολομβιανό ποδόσφαιρο.  Η πιο βαριά εντός έδρας ήττα της Αργεντινής ήταν γεγονός. Για την Κολομβία δεν ήταν μια απλή νίκη, αλλά μια ανάσα για μια χώρα που ταλανιζόταν από τις εσωτερικές μάχες των καρτέλ ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος κόντρα στο κράτος. Τουλάχιστον για την Αργεντινή τα νέα από την Λίμα ήταν καλά κι έστω κι έτσι θα πήγαινε στα μπαράζ με την Αυστραλία. Ο Αλφιο Μπαζίλε ακόμα και πρόσφατα όταν τον ρωτούσαν για εκείνο το παιχνίδι δυσκολευόταν να μιλήσει.

colombia_0.jpg

«Δεν θέλω να συζητήσω ξανά και ποτέ γι αυτό το παιχνίδι. Ηταν ένα έγκλημα, ήταν μια μέρα που θα ήθελα να είχα ανοίξει μια τρύπα και να θαφτώ», ήταν οι χαρακτηριστικές του δηλώσεις. Η συντριβή αυτή όπως ήταν λογικό ανάγκασε την ομοσπονδία της χώρας να πάρει τηλέφωνο τον Ντιέγκο Μαραντόνα – ο οποίος παρακολουθούσε από τις εξέδρες του Μονουμεντάλ την αδιανόητη πεντάρα - και να τον παρακαλέσει να επιστρέψει στην εθνική, αφού πλέον υπήρχε ο κίνδυνος ακόμα και στα μπαράζ να έρθει νέα κατραπακιά κόντρα στην Αυστραλία.




www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0