Retro Stories

Οι έξι μάχες ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας: Η απόλυτη ισορροπία, θα «σπάσει» στο Πανθεσσαλικό! (video)

Οι έξι μάχες ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας: Η απόλυτη ισορροπία, θα «σπάσει» στο Πανθεσσαλικό! (video)
Από την απόλυτη κυριαρχία της ΑΕΚ, στο 3/3 και την «ισοφάριση» του ΠΑΟΚ. Η ιστορία των «μαχών» των Δικεφάλων στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ξεκινά να «γράφεται» από το 1939, αλλά στο τέλος της αποψινής βραδιάς (24/05, 20:30) ένας θα έχει το πάνω «χέρι»!
Σχετικά Άρθρα
Η ώρα για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet, για τη σεζόν 2022/23 έφτασε. Πέρασε από σαράντα κύματα, αλλά η χρυσή τομή βρέθηκε.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα δώσουν την 7η μάχη τους συνολικά, με φόντο το συγκεκριμένο τρόπαιο και στο τέλος της βραδιάς, η απόλυτη ισορροπία των τριών κατακτήσεων για κάθε ομάδα, θα έχει σπάσει.

Επιστρέφοντας στο Πανθεσσαλικό στάδιο μετά τον επεισοδιακό τελικό του 2017, καθεμία τους ψάχνει κάτι διαφορετικό: Η μεν ΑΕΚ, το πρώτο της νταμπλ μετά από 45 χρόνια και το τέλος της κακής παράδοσης κόντρα στους Θεσσαλονικείς. Ο δε ΠΑΟΚ, ένα γλυκό φινάλε σε μία μεταβατική σεζόν και τη συνέχεια στο πάνω χέρι των συγκεκριμένων αναμετρήσεων.

Ποιος θα τα καταφέρει; Άγνωστο, αλλά στην παρούσα φάση, δίνεται μια εξαιρετική αφορμή για ξεσκονισμα των βιβλίων της μεταξύ τους ιστορίας.

Μιας ιστορίας που ξεκινά από την κυριαρχία της ΑΕΚ στα πρώτα ραντεβού, έως την ανατροπή των δεδομένων από τον ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-1, 28 Μαΐου 1939, Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Λίγες μόλις ημέρες αφότου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας για τη σεζόν 1938/39, η ΑΕΚ κατέκτησε και το πρώτο της νταμπλ.

Στην πρώτη της «συνάντηση» με τον ΠΑΟΚ σε τελικό Κυπέλλου, βρέθηκε πίσω στο σκορ, με τον Ιωαννίδη (31') να βρίσκει δίχτυα για τους Θεσσαλονικείς. Τα γκολ των Χατζησταυρίδη (43') και Μαννέτα (73'), όμως, ολοκλήρωσαν την ανατροπή και της χάρισαν το τρόπαιο.

Στα σπουδαία του τελικού, όσα αναφέρει ο Τύπος της εποχής και αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ:

«Όταν ο διαιτητής κ. Χατζόπουλος εσήμανε την λήξιν του παιχνιδιού, οι ηττημένοι έσπευσαν να συγχαρούν ειλικρινώς τους νικητάς, οι οποίοι συγκεκινημένοι τους... φιλούσαν.

Θεαταί που είδαν τον ήρωα του αγώνος Σωτηριάδην να καταφιλή τον Ρίμπαν και τον Βατίκην να αγκαλιάζη τον Γάσπαρη, εδιπλασίασαν τα χειροκροτήματά των εμπρός εις την υπέροχη αυτήν εκδήλωσιν της αθλητικής αλληλεγγύης και αδελφωσύνης».

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας.

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

1932.jpg


ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0, 4 Ιουνίου 1978, Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Χρειάστηκε να περάσουν 39 ολόκληρα χρόνια, ώστε ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας να είναι ξανά ντέρμπι «Δικεφάλων».

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έφτασαν με εντυπωσιακές εμφανίσεις έως τον τελικό. Η πρώτη, σκοράροντας 19 φορές σε πέντε αγώνες, και ο δεύτερος, δεκαεπτά!

Στο Φάληρο, ωστόσο, Μπάγεβιτς (50') και Μαύρος (80') χάρισαν τόσο το τρόπαιο στην ΑΕΚ, όσο και το τελευταίο νταμπλ της ιστορίας της.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι): Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46' Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85' Τόσκας), Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Λάκης Πετρόπουλος): Φορτούλα, Γούναρης (77' Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79' Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο.



ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0, 29 Ιουνίου 1983, ΟΑΚΑ

Στο Κύπελλο της συγκεκριμένης σεζόν, έλαβαν μέρος 74 ομάδες, από την Α', Β', έως και Γ' Εθνική! Παρόλα αυτά, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κατάφεραν να φτάσουν έως τον τελικό.

Έναν μήνα μετά τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ανάμεσα σε Γιουβέντους και Αμβούργο, το ΟΑΚΑ ξαναγέμισε, με περισσότερους από 70.000 φιλάθλους να βλέπουν τους Μαύρο (27') και Βλάχο (80') να δίνουν το τρόπαιο στην «Ένωση».

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Χέλμουτ Σενέκοβιτς): Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Χάιντς Χέερ): Φορτούλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.



ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1, 6 Μαΐου 2017, Πανθεσσαλικό

Λίγοι θυμούνται τον συγκεκριμένο τελικό, τόσο για το ποδόσφαιρο που παίχτηκε, όσο και για τον νικητή. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σοβαρότατα επεισόδια, πριν τη σέντρα, που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Μπίσεσβαρ «άνοιξε» το σκορ (24') και ο Χριστοδουλόπουλος ισοφάρισε δύο λεπτά αργότερα (26') χάρις σε τραγικό λάθος του Γλύκου.

Το γκολ του Ενρίκε στο 81', ωστόσο, διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ, «σηκώνοντας» θύελλα αντιδράσεων (λόγω οφσάιντ) σε μία ταραχώδη -από νωρίς- βραδιά.

Παράλληλα, ήταν η αρχή της «κυριαρχίας» του ΠΑΟΚ, στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ, αφού έκτοτε, έχει το 3/3.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ (86΄ Μαλεζάς), Κάμπος (73΄ Ενρίκε), Μπίσεσβαρ (90΄ Πέλκας), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες (83΄ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86΄ Βάργκας), Μάνταλος, Πατίτο (68΄ Γαλανόπουλος), Αραούχο.



ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0-2, 12 Μαΐου 2018, ΟΑΚΑ

Η ΑΕΚ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας, εν μέσω μεγάλης έντασης, που κορυφώθηκε στο ντέρμπι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ, μετά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη.

Άπαντες στον «Δικέφαλο του Βορρά» έβλεπαν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ως την τέλεια ευκαιρία για μία άτυπη «ρεβάνς», την οποία και κατάφεραν να πάρουν.

Το απευθείας φάουλ του Βιεϊρίνια (65') και το γκολ του Πέλκα (90+3') χάρισαν το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ, στερώντας από την ΑΕΚ το νταμπλ.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (53′ Γκάλο), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (73′ Γιακουμάκης), Μάνταλος (67′ Χριστοδουλόπουλος), Λιβάγια, Αραούχο.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (82′ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίτσιο, Κάμπος (52′ Μακ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (75′ Σάκχοφ), Πρίγιοβιτς.



ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0, 11 Μαΐου 2019, ΟΑΚΑ

Ο τελικός που «σφράγισε» το 3/3 του ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ, στις τελευταίες συναντήσεις τους, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Στο άδειο ΟΑΚΑ, το γκολ του Τσούμπα Άκπομ στο 45+1' έκανε τη διαφορά σε ένα κακό ποιοτικά ματς και έδωσε συνέχεια σε μία παράδοση που είτε θα συνεχιστεί, είτε θα λάβει τέλος, το βράδυ της Τετάρτης (24/05, 20:30) στο Πανθεσσαλικό.

Το σημαντικότερο κέρδος της βραδιάς, όμως, ήταν η επισφράγιση του πρώτου νταμπλ, στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά (66' Λημνιός), Πέλκας (80' λ. τρ. Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (90'+3' Ίνγκασον), Άκπομ.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης (80' Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (77' Μπογέ), Μπακασέτας (71' Γκάλο), Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε.



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0