Retro Stories

BCL Final-4: Μια προϊστορία άκρως... ισπανική! (video)

BCL Final-4: Μια προϊστορία άκρως... ισπανική! (video)

Το Final-4 του BCL ξεκινά (12/05) και το BN Sports σας παρουσιάζει την προϊστορία του τουρνουά.

Το Basketball Champions League δε μετρά αρκετά χρόνια ζωής. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2016-2017 και ως εκ τούτου έχει να επιδείξει τέσσερα Final-4 και άλλα δύο Final-8. Πάμε να δούμε και να θυμηθούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

2016-17 (Σαντιάγο Μαρτίν, Τενερίφη): Η Τενερίφη εγκαινιάζει τη διοργάνωση.
tenerife.jpg

Το πρώτο πηγαίνει πάντα στους Ισπανούς. Η Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη και του Μάριους Γκριγκόνις ήταν το απόλυτο φαβορί, παίζοντας στην έδρα της και το απέδειξε τόσο στον ημιτελικό με τη Βενέτσια (67-58), όσο και στον τελικό με αντίπαλο τη Μπάνβιτ (63-59). Οι Τούρκοι είχαν αποκλείσει νωρίτερα τη Μονακό (83-74), με τη γαλλική ομάδα να καταλαμβάνει εν τέλει την τρίτη θέση. Το τουρνουά ανήκει στον Λιθουανό γκαρντ του Παναθηναϊκού, αφού ήταν ο πρώτος σκόρερ στον μεγάλο τελικό, αλλά και ο MVP του Final 4, ενώ για την Τενερίφη αυτός ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος.  


2017-18 (ΟΑΚΑ, Αθήνα): Η Βασίλισσα στο θρόνο της
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ԅˉʏӠ/ ̏́ʏ - Eʠ(֙ԏÑVɁ: ́ъϓ ׏ՆϕчӠ/ EUROKINISSI)

Η ΑΕΚ επιστρέφει στις εκτός συνόρων επιτυχίες. Ο Δικέφαλος κάνοντας μια τρομερή ανατροπή κόντρα στη Νίμπουργκ είχε φτάσει στο Final 4, για το οποίο ανέλαβε και την υποχρέωση να διοργανώσει. Το ΟΑΚΑ ντύθηκε στα κίτρινα, ο Μάνι Χάρις έβαλε 20 και η ΑΕΚ κατέβαλε την αντίσταση της Μούρθια σε έναν εκπληκτικό ημιτελικό (77-75). Στο άλλο παιχνίδι η Μονακό είχε εύκολο έργο απέναντι στη Λούντβιγκσμπουργκ (87-65), όμως στον τελικό μπροστά σε 18 χιλιάδες Έλληνες δεν τα κατάφερε. Οι κιτρινόμαυροι με τον Μάικ Γκριν σε τρομερή βραδιά (MVP του Final 4) πάτησαν τους 100 πόντους και κατέκτησαν το τρίτο ευρωπαϊκό κύπελλό τους.


2018-19 (Sportpaleis, Αμβέρσα): Ο Πάντερ κάνει τα πάντα και δίνει τον τίτλο στη Μπολόνια.
bologna.jpg

Ένα τουρνουά κομμένο και ραμμένο για την Μπολόνια. Ένα εκπληκτικό γήπεδο στην Αμβέρσα υποδέχθηκε τις Μπάμπεργκ, Τενερίφη, Βίρτους και φυσικά την Αντβέρπ αλλά ήταν φιλόξενο μόνο για τους Ιταλούς. Η Μπολόνια πρώτα σκόρπισε τους Γερμανούς του Νίκου Ζήση με 67-50 και στον τελικό δεν δυσκολεύθηκε απέναντι στην ισπανική ομάδα (73-61). Ο Κέβιν Πάντερ πέτυχε στο τουρνουά κατά μέσο όρο 23.5 πόντους, είχε 7.5 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ, ήταν καταλυτικός στην κατάκτηση του τροπαίου και δικαίως αποτέλεσε και MVP του Final 4.  

2019-20 (Final-8, OAKA, Αθήνα): Εν μέσω πανδημίας.
burgos.jpg

To 2020 η διοργάνωση δε μπόρεσε να ολοκληρωθεί, εξαιτίας του κορονοϊού. Σε αντίθεση με την Ευρωλίγκα, όμως, το BCL πήρε την απόφαση να βγάλει πρωταθλητή σε ένα Final 8, που διοργανώθηκε στο ΟΑΚΑ και έγινε τον Οκτώβριο! Η Μπούργκος δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο το πρωτάθλημα και χρειάστηκε να αποκλείσει τη Σάσαρι με μειονέκτημα έδρας, για να βρεθεί στην Αθήνα μαζί με τις Τούρκ Τέλεκομ, Ντιζόν, Σαραγόσα, Τενερίφη, Νίμπουργκ, ΑΕΚ και Χαποέλ Ιερουσαλήμ. Η τελευταία έπεσε θύμα της μετέπειτα πρωταθλήτριας στα προημιτελικά (92-65), ενώ η Μπούργκος δεν δυσκολεύθηκε ούτε με τη Ντιζόν (81-67), για να φτάσει στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της. Εκεί, θα έβρισκε την οικοδέσποινα ΑΕΚ που δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα με Νίμπουργκ και Σαραγόσα. Οι Ισπανοί σε εκείνο το μίνι πρωτάθλημα ήταν ανίκητοι και ο δικέφαλος χωρίς τον κόσμο του δεν κατάφερε το κάτι παραπάνω. Η Μπούργκος επικράτησε με 85-74 και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της, με τον Μακφάντεν να αναδεικνύεται MVP.  


2020-21 (Final 8, Ναγκόρνι Αρένα, Νόβγκοροντ): Η Μπούργκος κάνει το back το back.
burgos2.jpg

Το μοντέλο του Final 8 υιοθετήθηκε και την επόμενη σεζόν, βγάζοντας την ίδια πρωταθλήτρια. Η Μπούργκος με τον αέρα της προηγούμενης σεζόν ξεπέρασε εύκολα τις Χαποέλ Χολόν και Στρασβούργο και βρέθηκε σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό με αντίπαλο την Καρσίγιακα. Οι τούρκοι δεν ήταν το φαβορί ούτε με τη Νίμπουργκ, ούτε με τη Σαραγόσα, όμως είχαν τον Εμπαγιέ σε καταπληκτική φόρμα και κατάφεραν να φτάσουν έως το τέλος. Ταυτόχρονα, η Τενερίφη έμεινε έξω και πάλι από τα προημιτελικά κάτι που ζήλεψε και η οικοδέσποινα Νίζνι. Στο μεγάλο παιχνίδι ο Εμπαγιέ ήταν και πάλι καλός (17π.), όμως οι Ισπανοί έκαναν το back to back, παρόλο το 35% που είχαν εντός πεδιάς.  


2021-22 (Μπιλμπάο Αρένα, Μπιλμπάο): Ισπανική υπόθεση
2022.jpg

Πέρυσι, η Ισπανία κατέκτησε ακόμα έναν τίτλο και συνολικά τον τέταρτο σε έξι διοργανώσεις! Το Final 4 επέστρεψε το 2022, όπως και η Τενερίφη στην κορυφή. Η ισπανική ομάδα τα χρειάστηκε στον ημιτελικό απέναντι στη Χαποέλ Χολόν, αλλά ο Ουέρτας έκανε εξωπραγματικά πράγματα με 17π., 4ρ. και  9 ασίστ! Και που να διαβάσετε τα κατορθώματά του στον τελικό. Εκεί είχε την τιμή να αγωνιστεί η Μανρέσα, που ξεπέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο της Λούντβιγκσμπουργκ. Στο μεγάλο παιχνίδι στη Μπιλμπάο Αρένα δύο ισπανικές ομάδες θα διεκδικούσαν το τρόπαιο. Για τόσο κρίσιμο αγώνα το θέαμα ήταν εξαιρετικό, ο Ουέρτας μέτρησε 13π. και 14 ασίστ, η Τενερίφη πέτυχε 98 πόντους και κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της.
 


Πάνος Χόνδρος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0