Retro Stories

Premier League 2004-05: Αδελφός χτυπάει… αδελφό και διπλή αποβολή για την Νιούκαστλ

Premier League 2004-05: Αδελφός χτυπάει… αδελφό και διπλή αποβολή για την Νιούκαστλ

Η Premier League είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Πέρα όμως από υπέροχα γκολ και σπουδαία παιχνίδια μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές που σπάνια βλέπει κανείς στις τέσσερεις γραμμές του γηπέδου. Μία από αυτές είναι η «μονομαχία» των Λι Μπόουερ και Κίεραν Ντάιερ ενώ αγωνιζόντουσαν στην ίδια ομάδα.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο το πάθος και η δύναμη κυριαρχεί, πόσο μάλλον αν μιλάμε για την Αγγλία πριν σχεδόν δύο δεκαετίες. Όταν τα χαρακτηριστικά αυτά υπερέχουν σε έναν αθλητή οι συγκρούσεις και οι εντάσεις είναι σχεδόν δεδομένες με την αντίπαλη ομάδα. Τι γίνεται όμως όταν οι εντάσεις αυτές δημιουργηθούν ανάμεσα σε συμπαίκτες; Σαν σήμερα (02/04) την σεζόν 2004-2005 εξελίχθηκε μία από τις πιο περίεργες καταστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα γήπεδα της Premier League.

Η Νιούκαστλ αντιμετώπισε εντός έδρας την Άστον Βίλα και στο 81ο λεπτό, μόλις μερικά δευτερόλεπτα μετά το 3-0 των φιλοξενούμενων, οι Λι Μπόουερ και Κίεραν Ντάιερ πιάστηκαν στα χέρια. Δεν ήταν η πρώτη φορά που δύο ποδοσφαιριστές «τσακώθηκαν», αυτό όμως που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι και οι δύο αγωνιζόντουσαν με την φανέλα της Νιούκαστλ.

Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα οι «καρακάξες» είχαν θέσει ψηλά τον πήχη. Το τέλος της προηγούμενης σεζόν τους είχε βρει στην 5η θέση και πλέον οι στόχοι της ομάδας είχαν εκτοξευθεί και όχι αδίκως. Με τον Μπόμπι Ρόμπσον στον πάγκο, τον Άλαν Σίρερ αρχηγό και με νέα μεγάλη προσθήκη της ομάδα τον Πάτρικ Κλάιβερτ, η Νιούκαστλ ήλπιζε να κάνει την υπέρβαση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ.

Μετά από ένα άκρως απογοητευτικό ξεκίνημα στην χρονιά, το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η εκτός έδρας ήττα με 4-2 από την Άστον Βίλα. Ο Μπόμπι Ρόμπσον απομακρύνθηκε από το πόστο του (μετά από πέντε χρόνια στην ομάδα) καθώς δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε μία νίκη στις τέσσερεις πρώτες αγωνιστικές της Premier League. Ο αντικαταστάτης του εμφανίστηκε μετά από μερικές εβδομάδες και ήταν ο Γκράχαμ Σούνες.

On this day in 2004: Graeme Souness appointed Newcastle manager |  FourFourTwo

Η χρονιά συνεχίστηκε με αρκετά σκαμπανεβάσματα με αποκορύφωμα την 31η αγωνιστική όπου φιλοξένησε την Άστον Βίλα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Η Νιούκαστλ είχε καταφέρει να «χτίσει» ένα αήττητο σερί πέντε αγώνων και μοναδικός στόχος ήταν να το διευρύνει. Οι «χωριάτες» όμως ήταν καταιγιστικοί στο παιχνίδι και στο 80’ ο φωτεινός πίνακας έδειχνε 3-0.

Όταν σε μία φάση ο Μπόουερ ζήτησε την μπάλα από τον Ντάιερ, ο δεύτερος πάσαρε αλλού και φαίνεται να του είπε «δεν στην δίνω γιατί παίζεις σκ@τ@». Τότε είναι που ο Μπόουερ είδε «κόκκινο», κατευθύνθηκε με φόρα προς τον συμπαίκτη του με το μάτι του να «γυαλίζει». Προς έκπληξη όλων και του ίδιου του Ντάιερ, ξεκίνησε τα κροσέ. Αφού ο Κίεραν στην αρχή προσπάθησε να αμυνθεί στην συνέχεια πέρασε στην αντεπίθεση μέχρι να τους χωρίσουν συμπαίκτες και αντίπαλοι. Ο διαιτητής της αναμέτρησης φανερά σαστισμένος αναγκάστηκε να αποβάλει και τους δύο με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Ο Κίεραν Ντάιερ για το περιστατικό αυτό έχει αναφέρει «Προσπάθησα να τον κρατήσω μακριά μου αλλά αυτός ξεκίνησε να με χτυπάει. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι με χτύπαγε μπροστά σε 52.000 θεατές, τι σκεφτόταν;»

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ήταν απολαυστική. Ο Σούνες με ύφος απογοητευμένου πατέρα εμφανίστηκε μπροστά στους δημοσιογράφους μαζί με τους δύο «μποξέρ» και έκατσε ανάμεσα τους, κοιτώντας μία τον Μπόουερ και μία τον Ντάιερ. Οι δύο ποδοσφαιριστές απολογήθηκαν για το συμβάν στους οπαδούς, την διοίκηση και στους συμπαίκτες τους. Μία σκηνή που έμοιαζε περισσότερο με δύο μικρά παιδιά που μόλις είχαν μπει τιμωρία παρά με συνέντευξη τύπου. Ποιος ξέρει τι μπορεί να άκουσαν στα αποδυτήρια.


Image

Θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο πως για την 31η αγωνιστική της Premier League την σεζόν 2004-2005 λίγοι έως ελάχιστοι θυμούνται κάποιο γκολ ή μία σπουδαία νίκη. Κανείς όμως δεν έχει ξεχάσει (ούτε και πρόκειται) το «ξύλο» που έπαιξαν οι παίκτες της Νιούκαστλ για μία πάσα που δεν έγινε ποτέ.


Άγγελος Κρεμαστός
www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0