Retro Stories

Ντον Γκίβενς και Τάκης Νικολούδης στο BN Sports, για το έπος της ΑΕΚ κόντρα στην ΚΠΡ: Από το «Νικόλα, με έσωσες», έως το «μας διέλυσαν» του Ιρλανδού φορ! (video)

Ντον Γκίβενς και Τάκης Νικολούδης στο BN Sports, για το έπος της ΑΕΚ κόντρα στην ΚΠΡ: Από το «Νικόλα, με έσωσες», έως το «μας διέλυσαν» του Ιρλανδού φορ! (video)
Το έπος της ΑΕΚ απέναντι στην ΚΠΡ, μία από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία της, που την έφερε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, γίνεται 46 ετών! Οι αντίπαλοι εκείνο το βράδυ, Ντον Γκίβενς και Τάκης Νικολούδης, γυρνούν τον χρόνο πίσω και μοιράζονται μέσω του BN Sports, όσα εκ διαμέτρου αντίθετα βίωσαν την 16η Μαρτίου του 1977 στη Νέα Φιλαδέλφεια!
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά
 
Το 3-0 του Λόφτους Ρόουντ δεν άφηνε περιθώρια. Μεγάλο σκορ, βαρύ, που απαιτούσε κάτι κατά πολύ μεγαλύτερο από μία καλή εμφάνιση. Απαιτούσε ένα θαύμα, σαν αυτό που πραγματοποίησε η ΑΕΚ μία ημέρα σαν σήμερα (16/03) το 1977, «τσεκάροντας» το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA!
 
Τι κι αν απέναντί της βρέθηκε η ΚΠΡ που έναν χρόνο πριν, έχασε στο νήμα από τη Λίβερπουλ, τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αγγλίας; Η ΚΠΡ που είχε σκοράρει σε κάθε ματς έως ότου επισκεφθεί το Νίκος Γκούμας;

Η ΚΠΡ των 26 γκολ σε επτά παιχνίδια στην διοργάνωση; Με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου κι ένα του προσφάτως εκλιπόντος, Παπαϊωάννου, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το θαύμα! Επικράτησε με 3-0 των Άγγλων και έστειλε το ματς στην παράταση, όπου «μίλησε» η έμπνευση του Φράντισεκ Φάντρονκ
 
Λίγα λεπτά πριν οι δύο ομάδες οδηγηθούν στη διαδικασία των πέναλτι, ο Νίκος Χρηστίδης αντικαθιστά τον Λάκη Στεργιούδα κάτω από τα δοκάρια, κίνηση που, εν τέλει, αποδεικνύεται... ματ! «Δεν περιμέναμε να κάνει τέτοια αλλαγή» θυμάται ο Τάκης Νικολούδης, μιλώντας στο BN Sports«ήταν τυχερός, όμως. Είχε δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες και ίσως σκέφτηκε πως ο Νίκος είναι πιο πεπειραμένος. Πήρε το ρίσκο και γράφτηκε ιστορία!»

 Το κόλπο της ΑΕΚ αντέγραψε ο Φαν Χάαλ

Πράγματι, ο Νίκος Χρηστίδης αποκρούει το τέταρτο και το έβδομο πέναλτι της ΚΠΡ και σε συνδυασμό με την τελευταία, εύστοχη εκτέλεση του Παπαϊωάννου, η ΑΕΚ περνά στα ημιτελικά του θεσμού. Παράλληλα, «λυτρώνει» και τον Τάκη Νικολούδη, που είχε αστοχήσει από τα έντεκα βήματα.
 
«Είπα 'Νικόλα, με έσωσες!' Πετούσα στα σύννεφα! Θυμάμαι ξεστόμισα και μια μεγάλη βρισιά τότε, αλλά το σημαντικό είναι πως απαλλάχτηκα από ένα μεγάλο βάρος. Είχαμε μια μεγάλη και δεμένη ομάδα, είχαμε κάνει μία τόσο καλή πορεία, με μεγάλα παιχνίδια. Θα ήταν μεγάλο βάρος να έχω χάσει πέναλτι και να αποκλειστούμε!»

 

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, όμως, ο επίπονος αποκλεισμός ήταν γεγονός και μία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες εκείνης της ΚΠΡ, ο θρυλικός Ιρλανδός φορ, Ντον Γκίβενς, ανοίγει το «κουτί των αναμνήσεων» στο BN Sports, μιλώντας για όσα βίωσε ως αντίπαλος σε εκείνη τη μυθική βραδιά για την «Ένωση»!
 
-Σε μία δύσκολη εποχή για να συλλέξετε πληροφορίες, τι γνωρίζατε για την ΑΕΚ;
 
«Πολύ λίγα πράγματα. Γνωρίζαμε πως ήταν μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, γνωρίζαμε τον Παναθηναϊκό, που είχε παίξει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών λίγα χρόνια πριν και είχε αποκλείσει την Έβερτον, αλλά ως εκεί. Δεν είχαμε πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες».
 
 
«Εννοείται. Και μόνο πως είχε κερδίσει μέσα στην έδρα της Ντέρμπι Κάουντι, μας ανάγκασε να δούμε τα παιχνίδια με μεγάλη προσοχή. Στο πρώτο ματς όλα εξελίχθηκαν καλά. Ίσως μπορούσαμε να έχουμε επικρατήσει με μεγαλύτερο σκορ. Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Φάνηκε πως ήταν καλή ομάδα παρά την ήττα. Ίσως δυσκολεύτηκε από το βαρύ και βρεγμένο γήπεδο του Λόφτους Ρόουντ».

 don_givens.jpg

-Στον προηγούμενο γύρο, απέναντι στην Κολωνία, λίγο έλειψε να σας συμβεί το ίδιο!
 
«Πράγματι. Ερχόμενοι στην Αθήνα, γνωρίζαμε πως πρέπει να πετύχουμε οπωσδήποτε ένα γκολ, σαν αυτό που σκόραρα στην Κολωνία. Μόνο τότε, θα γνωρίζαμε πως δεν κινδυνεύαμε. Στη ρεβάνς, όμως, δεχθήκαμε γρήγορα το γκολ. Δεν ξέρω αν κάναμε κάτι λάθος. Μερικές φορές τα εύσημα πρέπει να πηγαίνουν στον αντίπαλο. Πιθανώς οι παίκτες της ΑΕΚ να τα έκαναν όλα σωστά!»
 
 -Ποιους παίκτες ξεχωρίσατε εσείς και ο προπονητής σας, Ντέιβ Σέξτον;
 
«Σίγουρα ξεχώρισε ο Μαύρος και ο Παπαϊωάννου. Ο προπονητής μας, όμως, μας είχε μιλήσει και για τον Τάκη Νικολούδη, που είχε εξαιρετικά χτυπήματα φάουλ».
 
-Πώς αντιμετώπισε ο Τύπος τον αποκλεισμό;
 
«Μας διέλυσαν! Το τι ακούσαμε, δεν λέγεται! Ήταν λογικό. Είχαμε ένα σπουδαίο σκορ στα χέρια μας και το 'πετάξαμε' στα σκουπίδια!»

 QPR REPORT: QPR Report Saturday: Recalling 1968 QPR Promotion at Aston  Villa...AEK ATHENS: 36 Years Ago Today...Robert Green Speaks

-Προσπεράστηκε γρήγορα από τον σύλλογο αυτή η βραδιά;
 
«Όχι! Είναι μία πληγή για τον σύλλογο. Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, μας συνέβη ξανά, και πάλι στο Κύπελλο UEFA. Κερδίσαμε με 6-2 την Παρτιζάν και χάσαμε στο Βελιγράδι με 4-0. Χωρίς υπερβολή, αυτοί οι δύο αποκλεισμοί σημάδεψαν οριστικά και αμετάκλητα την ιστορία του συλλόγου!»
 
-Υπάρχει κάτι που σας έμεινε από εκείνη τη βραδιά;
 
«Θυμάμαι μέχρι σήμερα τον κόσμο. Είχε κάνει το γήπεδο κόλαση! Το λέω με την καλή έννοια. Αυτή η καυτή ατμόσφαιρα μου άρεσε πολύ. Βοηθάει και την ομάδα σου, αλλά και το παιχνίδι γενικότερα. Ο κόσμος δεν έκανε κάτι κακό. Εμείς δεν διαχειριστήκαμε καλά το ματς».
 
-Αφού σας απέκλεισε, δίνατε καμία ελπίδα να φτάσει έως την κατάκτηση;
 
«Όταν είδα πως κληρώθηκε με τη Γιουβέντους, όχι. Δεν πίστευα πως είχε τύχη κόντρα σε τέτοιον αντίπαλο. Όμως, απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο ή στην άλλη ομάδα από το Βέλγιο, πιστεύω πως θα τα είχε καταφέρει και θα έφτανε στον τελικό!»

 

Πρόκειται για ένα μεγάλο «αν», όμως, την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Τάκης Νικολούδης.
 
«Θα ήμασταν υπερβολικοί αν περιμέναμε να αποκλείσουμε εκείνη την τεράστια Γιουβέντους. Ακόμα και οι αναπληρωματικοί ήταν διεθνείς. Κάναμε ένα καλό ημίχρονο, είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε και μπροστά στο σκορ λίγο πριν τελειώσει με τον Παπαδόπουλο, αλλά όταν βρήκαν ρυθμό, δεν πιάνονταν. Αν είχαμε βρεθεί, όμως, απέναντι στην Μπιλμπάο, θεωρώ πως θα τα καταφέρναμε.
 
Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία 'έγραψε' πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προσωπικά, είναι ό,τι καλύτερο έζησα στην ποδοσφαιρική μου καριέρα! Ένιωσα πως ανεβάζουμε τον σύλλογο στα ουράνια. 
 
Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ. Ένα κομμάτι για την Αγιά Σοφιά, για το γήπεδο στο οποίο φιλοδοξώ πως ο σύλλογος θα ζήσει ανάλογες βραδιές!»

inner

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0