Retro Stories

Εμπρός στο δρόμο που «χάραξε» ο Ολυμπιακός του Κουέγιο στο κατάμεστο Σ.Ε.Φ.! (video)

Εμπρός στο δρόμο που «χάραξε» ο Ολυμπιακός του Κουέγιο στο κατάμεστο Σ.Ε.Φ.! (video)

Λίγες ημέρες (15/3) και δύο… σετ χωρίζουν τον Ολυμπιακό από το τρίτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο στο βόλεϊ ανδρών. Οι Πειραιώτες θέλουν να επαναλάβουν με επιτυχία όσα έκαναν ακριβώς 18 χρόνια πριν σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου 2005. Όταν δηλαδή στέφονταν για δεύτερη φορά κυπελλούχοι Ευρώπης στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Έχουν περάσει ήδη 18 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία ευρωπαϊκή διάκριση του Ολυμπιακού στο βόλεϊ ανδρών. Τότε, συμμετείχε στο Top Teams Cup, που παλαιότερα ονομαζόταν Κύπελλο Κυπελλούχων και ήταν η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πραγματικά ασταμάτητοι. Το τρόπαιο ήρθε απολύτως δίκαια και φυσιολογικά στον τελικό της 12ης Μαρτίου 2005 απέναντι στην Όρτεκ Νεσελάντε.

Οι παίκτες, το τεχνικό επιτελείο, αλλά και οι περίπου 15.000 φίλαθλοι που έδωσαν το «παρών» στις εξέδρες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, βρίσκονταν σε ντελίριο ενθουσιασμού! Κάτι που σίγουρα η ομάδα του Πειραιά επιθυμεί να επαναλάβει σε τρεις ημέρες (15/3), στο ίδιο γήπεδο, με αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ενθετη_1.jpg

Προπονητής του Ολυμπιακού εκείνη την περίοδο ήταν ο Κλαούντιο Κουέγιο, ενώ στις αρχές της ίδιας σεζόν είχε αποκτηθεί και ο διαγώνιος Μάρκος Μιλίνκοβιτς, αρχηγός της εθνικής Αργεντινής. Αποτέλεσε έναν από τους ηγέτες των Πειραιωτών, όντας ο οδηγός στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή καταξίωση. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.

Η πορεία προς το Final-4 του Top Teams Cup ήταν αρκετά εύκολη. Τουλάχιστον, έτσι την έκαναν να φανεί οι «ερυθρόλευκοι». Πέρασαν από το προκριματικό γκρουπ με τρεις νίκες, κόντρα σε Ραμποτνίσκι, Παφιακό και Μπρσκο, ενώ στην κύρια φάση των ομίλων βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Κονκόρτια Νάιφελς, τη Φενέρμπαχτσε και την Σοστάνι Τοπολσίτσα, με τους αγώνες να διεξάγονται τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας.

Το αποτέλεσμα; Έξι νίκες, έχοντας μάλιστα μόλις ένα χαμένο σετ! Αυτό σημειώθηκε στην Τουρκία με τη Φενέρμπαχτσε, όταν η ελληνική ομάδα επικράτησε με 3-1. Κάπως έτσι, η πρώτη θέση και το εισιτήριο για τα προημιτελικά ήταν γεγονός. Εκεί, αντιμετώπισε την Ζιράτ Μπάνκασι Άνκαρα, την οποία προσπέρασε με συνοπτικές διαδικασίες, επικρατώντας και στις δύο αναμετρήσεις με 3-0 σετ.

Ενθετη_2.jpg

Με το Final-4 να λαμβάνει χώρα στο σπίτι του, στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός αποτελούσε το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στις εξέδρες του Σ.Ε.Φ. δεν έπεφτε… καρφίτσα και η αντίσταση της Ντούγκλα Λίμπερετς από την Τσεχία στον ημιτελικό κάμφθηκε με περίσσεια ευκολία.

Στον μεγάλο τελικό, οι φίλαθλοι των «ερυθρολεύκων» δεν σταματούσαν να τραγουδούν. Η ατμόσφαιρα στο φαληρικό γήπεδο ήταν εκπληκτική. Ό, τι και αν έκανε η Όρτεκ Νεσελάντε, που είχε αποκλείσει στον προηγούμενο γύρο την Άλμερε, δεν μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση. Τα πάντα έμοιαζαν προδιαγεγραμμένα.

Ενθετη_3.jpg

Όταν πια επιτεύχθηκε και ο τελευταίος πόντος, που έδωσε τη νίκη με 3-0 σετ, επικράτησε πανικός! Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «φλεγόταν», είχε κατακλυστεί από καπνογόνα και ο κόσμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να γίνει «ένα» με τους παίκτες της ομάδας. Ο Μιλίνκοβιτς εκστασιασμένος πέταξε τη φανέλα του στις εξέδρες. Ο Ολυμπιακός ήταν κυπελλούχος Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του!

Ελάχιστα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελικού, ο Βασίλης Κουρνέτας, ο πασαδόρος των «ερυθρολεύκων», δήλωνε για την κατάσταση που επικρατούσε στο γήπεδο: «Είναι ό,τι καλύτερο για έναν αθλητή να πανηγυρίζει ένα τεράστιο ευρωπαϊκό κύπελλο δίπλα στους φιλάθλους του. Είναι πραγματικά φανταστικές στιγμές και ο κόσμος του Ολυμπιακού δίνει πάντοτε δυναμικά το “παρών” στα μεγάλα ραντεβού. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους αφιερώνουμε τον τίτλο!»

Πλέον, χωρίζουν μόνο λίγες ώρες τους Πειραιώτες από την προσθήκη ενός ακόμα ευρωπαϊκού τροπαίου στη συλλογή τους. Στο δρόμο που «χάραξαν» οι ομάδες του 1996, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά και του 2005 με το Top Teams Cup, θέλει να βαδίσει αντίστοιχα και εκείνη του Αλμπέρτο Τζουλιάνι.

Έχοντας επικρατήσει με 3-0 στο Ισραήλ, στον πρώτο τελικό του Challenge Cup απέναντι στη Μακάμπι, ο Ολυμπιακός έχει ουσιαστικά «αγκαλιάσει» την κούπα. Βρίσκεται μόλις δύο σετ μακριά από την στέψη του και όλα δείχνουν ότι το βράδυ της 15ης Μαρτίου, οι «ερυθρόλευκοι» στο Φάληρο θα ζήσουν στιγμές ανάλογες του θριάμβου που σημειώθηκε πριν από 18 έτη!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0