Retro Stories

Άιντραχτ Φρ. – Νάπολι: Η κακόκεφη ντίβα από τη Φρανκφούρτη και η ζωή στο «Σαν Πάολο» μετά τον Μαραντόνα!

Άιντραχτ Φρ. – Νάπολι: Η κακόκεφη ντίβα από τη Φρανκφούρτη και η ζωή στο «Σαν Πάολο» μετά τον Μαραντόνα!

Αναμετρήθηκαν ξανά Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Νάπολι στην Ευρώπη. Σεζόν 1994-95, στο Κύπελλο UEFA. Η επιρροή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είχε περάσει στον ιταλικό Νότο, με τους Γερμανούς να παίζουν το «Ποδόσφαιρο του 2000».

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Οι γερμανοιταλικές μάχες τη δεκαετία του ’90 είχαν την τιμητική τους. Ατελείωτα αστέρια και από τις δύο πλευρές έδιναν αδυσώπητες μάχες. Δεν ήταν μόνο σε επίπεδο Εθνικής ομάδας. Περισσότερο στη δράση των συλλόγων οι κόντρες αποτέλεσαν μία απλή καθημερινότητα κάθε σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φτάνοντας στο σήμερα, ένα ασυνήθιστο ζευγάρι θα βρεθεί στη φάση των «16» του UEFA Champions League. Άιντραχτ Φρανκφούρτης vs Νάπολι, πρώτο ματς στη Γερμανία την Τρίτη το βράδυ (21/2, 22.00).

Η εξωπραγματική Άιντραχτ και η Νάπολι της μετά-Μαραντόνα εποχής

Κι’ όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που τέθηκαν αντιμέτωποι οι δύο μονομάχοι. Σεζόν 1994-95. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με τον Γιουπ Χάινκες στον πάγκο, κοντράρεται με τη Νάπολι. Σαφώς πιο ποιοτική τότε η γερμανική ομάδα, με τους Ναπολιτάνους να παρουσιάζουν καθοδική πορεία, τουλάχιστον σε σχέση με τις στιγμές δόξας επί εποχής Μαραντόνα. Φάση των «16» στον θεσμό που υπήρξε χρόνια, πριν ζήσουμε πλέον με το τωρινό Europa League.

L-R: ANTHONY YEBOAH, EINTRACHT FRANKFURT. ROBERTO BORDIN, NAPOLI  (Photo by Tony Marshall/EMPICS via Getty Images)

Άλλαζαν 20 με 25 πάσες για να ξεκινήσουν μία επίθεση. Έπαιζαν ποδόσφαιρο από άλλον πλανήτη. Τη βάφτισαν ότι έδειχνε το «ποδόσφαιρο του 2000». Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Άιντραχτ Φρανκφούρτης μάγεψε κάθε ποδοσφαιρόφιλο στη Γερμανία. Ακόμα και οπαδοί άλλων ομάδων την αποθέωναν. Το 1992 ήταν πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου. Για 5-6 χρόνια ξεσήκωνε τα πλήθη. Στην Ευρώπη ήταν στο τσακ να πετύχει την υπέρβαση σε κάθε διοργάνωση όπου συμμετείχε.

Η Νάπολι επέστρεψε στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Δέκα χρόνια μετά η αλλαγή φρουράς προχώρησε με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να μπορέσει να παραμείνει στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Το 1991 αποχώρησε από το «Σαν Πάολο» το ίνδαλμα, ο Θεός, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, το 1992 οι Μπλαν, Αλεμάο, Ντε Νάπολι, το 1993 οι Καρέκα, Κρίπα, Τζόλα. Η σεζόν 1994-95 τη βρίσκει με τον Βιντσέντζο Γκουερίνι απολυμένο και τον Βουγιαντίν Μποσκόφ να αναλαμβάνει τα ηνία. Οι «παρτενοπέι» συμμετέχουν στο Κύπελλο UEFA.

BIBLIO1111.jpg

Το πρώτο ραντεβού στη Φρανκφούρτη

Στις 24 Νοεμβρίου 1994 ο Ούγγρος Σάντορ Πουλ διευθύνει το ματς στη Φρανκφούρτη. Το θωρηκτό, ο Τόνι Γιεμπόα σκοράρει στο 56ο λεπτό το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, αν και με μεγάλη βοήθεια του Ρενάτο Μπούσο στη συγκεκριμένη φάση. Το 4ο γκολ του Γκανέζου στο θεσμό εκείνη τη σεζόν. Οι Γερμανοί είχαν θέσει τις βάσεις για την πρόκριση. Ομάδα με πάμπολλα αστέρια. Μαουρίτσιο Γκαουντίνο, Τζέι-Τζέι Οκότσα, Τόνι Γιεμπόα, ο Άντι Κέπκε στο τέρμα.
Οι Ιταλοί με τον νεαρό τότε Φάμπιο Καναβάρο (αποβλήθηκε στο 43’), τον νεοφερμένο Φρέντι Ρινκόν, τους Μπενίτο Καρμπόνε, Ρενάτο Μπούσο, Φάμπιο Πέκια. Απέκλεισε πριν απ’ αυτές τις αναμετρήσεις τις Σκόντο Ρίγα και Μποαβίστα με τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Αλλά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά το πρώτο παιχνίδι.



Η ρεβάνς στο «Σαν Πάολο»

Αναφέρουμε παρακάτω το γιατί οι «Αετοί» δεν μπήκαν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στο παιχνίδι του ιταλικού Νότου. Η Νάπολι τότε μετρούσε μόλις δύο νίκες σε 12 αγωνιστικές, εξ’ ου και η αλλαγή προπονητή του Γκουερίνι με τον Μποσκόφ (από τις 17 Οκτωβρίου). Στις 7 Δεκεμβρίου η ιταλική ομάδα υποδέχεται στο «Σαν Πάολο» την Άιντραχτ για τη ρεβάνς του 0-1.

BOSKOV.jpg

Τίποτα δεν θα αλλάξει σχετικά με την υπόθεση πρόκρισης. Μάλιστα η Φρανκφούρτη θα καταφέρει να βρει δίχτυα με έναν ασυνήθιστο σκόρερ. Ο Ραλφ Φάλκενμαϊερ, το μηχανάκι στη μεσαία γραμμή, θα πετύχει το τελικό 1-0 στο 54’. Πιστός στρατιώτης της ομάδας, θα αγωνιστεί μαζί της σε 337 ματς στην Bundesliga, αλλά χαρακτηρίζει χάιλαϊτ της καριέρας του, αυτό το γκολ.

Η Άιντραχτ στη συνέχεια θα αποκλειστεί στα προημιτελικά από τη Γιουβέντους με το συνολικό 1-4.



«Μαύρες» ημέρες ακολούθησαν για Άιντραχτ και Νάπολι

Λίγες ημέρες πριν από το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι, στην Άιντραχτ προέκυψε το διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο έμελλε να αλλάξει εντελώς την πορεία της σε Γερμανία και Ευρώπη. Σε μία προπόνηση, ο αυστηρός Χάινκες είδε τους Γκαουντίνο, Γιεμπόα και Οκότσα να μην προπονούνται στο 100%. Τους έδιωξε και τους έστειλε να κάνουν τρέξιμο με τις ρεζέρβες. Ο αρχηγός Μάνι Μπιντς πήγε να συνετίσει τον έμπειρο κόουτς, αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος.

Για την Άιντραχτ η τότε φασαρία με τον Χάινκες της κόστισε τα αστέρια της. Οι Γκαουντίνο, Γιεμπόα και Οκότσα έφυγαν για άλλες πολιτείες. Οι τρεις τους εν τέλει απομακρύνθηκαν από το κλαμπ. Η Φρανκφούρτη υποβιβάστηκε στην κατώτερη κατηγορία, ενάμιση χρόνο μετά τα ματς με τη Νάπολι.

YEBOAH_NAPOLI1111.jpg

Οι «παρτενοπέι» άλλαξαν τον έναν προπονητή μετά από τον άλλον. Συνέχισαν για μερικά χρόνια στη Serie A, χωρίς διακρίσεις και τη σεζόν 1997-98 υποβιβάστηκαν στη Serie B. Για να επιστρέψουν στην ουσία το 2007 και να καθιερωθούν στην κορυφαία κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

ΥΓ: Οι ιστορικοί αναφέρουν και ένα ματς, τοn Ιούνιο του 1969 ανάμεσα στις δύο ομάδες. Αυτό το παιχνίδι ήταν για το… Κύπελλο Άλπεων. Δεύτερος όμιλος, δεύτερη αγωνιστική του εν λόγω τουρνουά, η Άιντραχτ θα νικήσει με σκορ 2-1.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0