Retro Stories

Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο: Η «αδελφική σχέση» μέχρι το 1929 και ο δανεισμός του Σερανό για έναν τελικό!

Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο: Η «αδελφική σχέση» μέχρι το 1929 και ο δανεισμός του Σερανό για έναν τελικό!

Μπορεί απόψε (19/2, 19:30) να κοντράρονται στη La Liga, ωστόσο Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο είχαν μια..κοινή πορεία μέχρι το 1929! Οι Μαδριλένοι ιδρύθηκαν από φίλους των Βάσκων, φορούσαν ίδιο χρώμα φανέλας και...δάνεισαν έναν παίκτη για ένα και μόνο τελικό Κυπέλλου στην Αθλέτικ!

Ατλέτικο Μαδρίτης εναντίον Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Μετροπολιτάνο είναι το παιχνίδι που ξεχωρίζει απόψε (19/2) στην ισπανική La Liga. Ένα παιχνίδι με δυο συλλόγους που έχουν πολλά να μοιραστούν στην -σχεδόν- παράλληλη παρουσία τους στο ισπανικό ποδόσφαιρο!


Η Ατλέτικο που…ίδρυσαν φίλοι της Αθλέτικ!

Πίσω στον Απρίλιο του 1903 ιδρύεται στη Μαδρίτη από φίλους της Αθλέτικ Μπιλμπάο η Athletic Club De Madrid. Οι ιδρυτές της σπουδάζουν στην ισπανική πρωτεύουσα και θέλουν να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τη μεγάλη τους αγάπη. 

Η ομάδα φυσικά φέρει τα χρώματα της Αθλέτικ, τα οποία είχαν καθιερωθεί πέντε χρόνια πριν (1898). Και οι δυο λοιπόν αρχικά φορούσαν μπλε και άσπρες στολές, πριν αλλάξουν χρωμα το 1911, όταν και παρέλαβαν ένα σετ εμφανίσεων που είχε δημιουργηθεί για την αγγλική Σαουθάμπτον!

Η Ατλέτικο δάνεισε παίκτη στη Μπιλμπάο μόνο για τον τελικό του 1911!

Οι δυο σύλλογοι ήταν τόσο…κοντά, σε σημείο που το 1911 η ομάδα της Μαδρίτης δάνεισε τον τότε σταρ της και επιθετικό Μανουέλ Γκαρνίκα Σερανό στους Βάσκους μονάχα για τον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι. Ο Σερανό πέτυχε το 3-1 απέναντι στην Εσπανιόλ και «κλείδωσε» το τρόπαιο για την Αθλέτικ (Μπιλμπάο)!

Όμως το ισπανικό ποδόσφαιρο γινόταν ολοένα πιο επαγγελματικό και επίσημο, με αποτέλεσμα τα δυο κλαμπ σταδιακά να απομακρυνθούν. Η οριστική αυτονομία ήρθε τη σεζόν 1928-1929, όταν και οι δυο αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη της La Liga

Η πρώτη επίσημη μεταξύ τους συνάντηση έγινε στις 7 Απριλίου του 1929 στο Μετροπολιτάνο, με την Αθλέτικ να παίρνει το διπλό με 3-2.

Από το επικό 6-6 του 1950 στο πρωτάθλημα του Σιμεόνε το 2014!

Λένε πως τα πιο σκληρά λόγια τα λες σε εκείνους που αγαπάς. Έτσι συνέβη και με τις δυο ομάδες. Τα μεταξύ τους παιχνίδια έχουν χαρακτηριστεί τα «σκληρότερα» στην Ισπανία. Εκτός από πάθος όμως, ενίοτε υπήρξαν επικά σκορ! Όπως για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 1950, όταν αναδείχθηκαν ισόπαλες …6-6!

Τριάντα δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1982, η νίκη 4-1 της Αθλέτικ των 10 παικτών αποδείχθηκε καθοριστική για τη μετέπειτα κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εξίσου σημαντική ήταν και η επικράτηση της Ατλέτικο του Τσόλο Σιμεόνε τον Απρίλιο του 2014. Οι «ροχιμπλάνκος» νίκησαν με 2-1 μέσα στο Σαν Μαμές και στην ουσία κατάλαβαν πως μπορούσαν να κατακτήσουν τον τίτλο εκείνης της σεζόν (πράγμα που συνέβη).

Ο τελικός του Europa League και ο Ραούλ Γκαρθία!

Πέραν όμως από τα του πρωταθλήματος, Ατλέτικο και Αθλέτικ έχουν διεκδικήσει -μεταξύ τους- τόσο το ισπανικό κύπελλο όσο και το Europa League. Στις 9 Μαΐου του 2012 η Ατλέτικο του Σιμεόνε νικούσε εύκολα με 3-0 (2 γκολ Φαλκάο, 1 Ντιέγκο) τους Βάσκους και κατακτούσε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τρόπαιο.

Εκείνη τη σεζόν, ο Ραούλ Γκαρθία ήταν δανεικός από την Ατλέτικο στην Οσασούνα. Ο νυν άσος της Αθλέτικ αγωνίστηκε 329 φορές με την ομάδα της Μαδρίτης, οκτώ περισσότερες από όσες έχει φορέσει τη φανέλα της Αθλέτικ. Απόψε (19/02) πιθανώς να τις κάνει επτά, αφού στα 36 του παραμένει σημαντικός για το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε με το οποίο μέτρα -φέτος- 25 συμμετοχές, δυο γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Πηγές: www.marca.com , www.mykhel.com

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0