Retro Stories

Η γκολάρα του Κλόπα στον ΠΑΟΚ και η εκτόξευση της ΑΕΚ προς το πρωτάθλημα του ’92 (video)

Η γκολάρα του Κλόπα στον ΠΑΟΚ και η εκτόξευση της ΑΕΚ προς το πρωτάθλημα του ’92 (video)

Εκείνο το μεσημέρι στις 25 Γενάρη του 1992 η ΑΕΚ έπαιξε φανταστικό ποδόσφαιρο κόντρα στον ΠΑΟΚ, τον κέρδισε 3-1 στη Φιλαδέλφεια με τον Φρανκ Κλόπα να βάζει το γκολ της… ζωής του – Ήταν το μεσημέρι που η ΑΕΚ «φώναξε» ότι αυτό το πρωτάθλημα είναι δικό της.

 

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Γυρίζουμε 31 χρόνια πίσω. Γενάρης του 1992. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει ήδη αρχίσει να παίζει ένα ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών. Είχε ενισχυθεί το καλοκαίρι με τους Σαμπανάτζοβιτς, Δημητριάδη και Αλεξανδρή και είχε ξεκινήσει να κυλάει τη μπάλα με τέτοιο τρόπο στο χορτάρι που ήταν πλέον δεδομένο πως κάτι πάρα πολύ καλό έχει δημιουργηθεί.

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου η ΑΕΚ φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια της Α’ Εθνικής που είχε μεταδώσει ζωντανά η ΕΡΤ, η οποία προσπαθούσε μέσω των ζωντανών αγώνων να «νικήσει» τα ιδιωτικά κανάλια που είχαν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το γεγονός ότι το εκείνο το ματς είχε τηλεοπτική κάλυψη κράτησε αρκετό κόσμο στα σπίτια του. Η Φιλαδέλφεια δεν γέμισε, όμως όσοι το είδαν από την τηλεόραση θαύμασαν εκείνη την ΑΕΚ.

Το τελικό 3-1 της Ένωσης τα λέει όλα, όμως το σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο. Μάλιστα, ο Δημητριάδης είχε χάσει πέναλτι όταν το σκορ ήταν στο 1-0, που είχε κάνει ο ίδιος στο 27’. Στο 73’ η ΑΕΚ με εξαιρετικό πλασέ του Γιώργου Σαββίδη έκανε το 2-0. Και λίγο αργότερα μπήκε ένα φανταστικό γκολ από τον Φρανκ Κλόπα που μνημονεύεται ακόμα. Στο 80’ ο Μπατίστα με έξυπνο «πάτημα» της μπάλας έξω από την περιοχή στρώνει τη μπάλα στον Κλόπα, με τον Ελληνοαμερικανό να πιάνει ένα ξερό σουτ στέλνοντας στο αριστερό «παράθυρο» της εστίας του Γκάμπριτς. Ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 86’ με τον Μίλαν Τζούρτζεβιτς γράφοντας το τελικό 3-1.

3386381.jpg

Η ΑΕΚ με την εμφάνισή της σε εκείνο το ματς και τη νίκη της στέφτηκε «πρωταθλήτρια χειμώνα». Ήταν η εκτόξευσή της προς τον τίτλο, ουσιαστικά, της σεζόν 1991-92, τον οποίο και τελικά κατέκτησε λίγους μήνες μετά. Ενας τίτλος που ήρθε δίνοντας τεράστια μάχη κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά και ΠΑΟΚ, ο οποίος εκείνη τη σεζόν τερμάτισε μεν τέταρτος με 39 βαθμούς, όμως έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, αποκλείοντας μάλιστα την ΑΕΚ με ανατροπή στην Τούμπα.

Η Ένωση ολοκλήρωσε τη σεζόν με 54 βαθμούς, έναντι 51 του 2ου Ολυμπιακού και 48 του 3ου Παναθηναϊκού. Ένας Παναθηναϊκός πολύ δυνατός επίσης, ο οποίος είχε φτάσει εκείνη τη σεζόν μέχρι την προημιτελική – ημιτελική φάση του Κυπέλλου πρωταθλητριών, στο υπό δοκιμή Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε επηρεαστεί από την Ευρωπαϊκή του παρουσία, υπήρχε κούραση (τα ρόστερ τότε ήταν μικρά, το ροτέισον ουσιαστικά δεν υπήρχε και κάθε ευρωπαϊκό… ταξίδι έφερε κόπωση, επηρεάζοντας τις εγχώριες υποχρεώσεις ). Η ΑΕΚ πάντως στην Ελλάδα εκείνη τη σεζόν (και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν) ήταν η καλύτερη ομάδα, κατά γενική αποδοχή…

3386368.jpg







www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0