Retro Stories

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ένα χρόνο μεγαλύτερος, αλλά πόσα άλλαξαν σε 365 ημέρες; (video)

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ένα χρόνο μεγαλύτερος, αλλά πόσα άλλαξαν σε 365 ημέρες; (video)

Σε ένα μικρό χωριό, κοντά στην πόλη Φουνσάλ, πρωτεύουσα του νησιού Μαδέρα, έμελλε να έρθει στη ζωή ο Κριστιάνο Ρονάλντο Ντος Σάντος Αβέιρο. Παρά τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η μοίρα του επεφύλασσε να γίνει μια μέρα ένας από τους καλύτερους αθλητές που είδε ποτέ ο ποδοσφαιρικός πλανήτης! Πλέον, μπορεί να αισθάνεται πως ξεπέρασε και την πιο δύσκολη ημερολογιακή χρονιά της καριέρας του…

Τα χρόνια έχουν περάσει και ο χρόνος δεν είναι ποτέ αμείλικτος, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται απέναντί του. Ακόμη και αν αυτός ονομάζεται Κριστιάνο Ρονάλντο. Ακόμη και αν μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, τον άνθρωπο με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία των εθνικών ομάδων, έχοντας ξεπεράσει τον Αλί Νταί και κάποιον με περισσότερα από 60 χατ-τρικ σε ολόκληρη την καριέρα του.

Όποιος και αν είσαι, στη «μάχη» με το χρόνο, υπάρχει φαβορί και αυτό δεν είσαι εσύ. Στις 5 Φεβρουαρίου του εκάστοτε ημερολογιακού έτους, ο Πορτογάλος το διαπιστώνει και το επιβεβαιώνει. Μεγαλώνει, ο χρόνος τον προσπερνά και όσο και αν το σώμα του παραμένει αψεγάδιαστο, εξαιτίας του τρόπου ζωής του, η φράση «κάθε πέρυσι και καλύτερα», αποκτά όλο ένα και μεγαλύτερο νόημα.

Πέραν τούτου, υπάρχουν και αντικειμενικές διαφορές, όσον αφορά τον περσινό Κριστιάνο. Πριν από ένα χρόνο, έπαιζε στην Ευρώπη και ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είχε άριστη σχέση με τον κόσμο και τον «οργανισμό» των «κόκκινων διαβόλων» και τους οδηγούσε με ασφάλεια προς το Europa League.

Περίπου 365 ημέρες μετά, πολλά έχουν αλλάξει. Πολλά έχουν διαφοροποιηθεί, με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και πολύ… κλάμα να έχει μεσολαβήσει. Ο Πορτογάλος βρίσκεται πλέον στην Σαουδική Αραβία και αισίως έφτασε τα 499 γκολ καριέρας σε επίπεδο πρωταθλημάτων.

Αλλοιώθηκαν οι σχέσεις του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν κατάφερε να διακριθεί με τη χώρα του στο Μουντιάλ, τσακώθηκε με τον Φερνάντο Σάντος και έχασε αρκετούς από τους θαυμαστές του, λόγω του έντονου χαρακτήρα του.

Αφορμή υπήρξαν όσα έλαβαν χώρα στο Μουντιάλ, αλλά και η συνέντευξή του κατά της διοίκησης της πρώην ομάδας του, στην οποία κατέστησε σαφές πως θέλει να αποχωρήσει. Και κάπως έτσι, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ στον 21ο αιώνα, που βρίσκει δίχτυα στον θεσμό, δίχως να έχει ομάδα!


Το όνομα «Ρονάλντο» δεν δόθηκε τυχαία στον κατά πολλούς «GOAT» του αθλήματος. Ο εκλιπών πατέρας του, Χοσέ Ντινίς Αβέιρο, του έδωσε αυτό το όνομα, θέλοντας να τιμήσει έναν ηγέτη που θαύμαζε πολύ. Το όνομα αυτού, Ρόναλντ Ρίγκαν! Ναι, ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής, αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον πατέρα του Κριστιάνο και η γέννηση του γιου του, συνέπεσε με την ορκωμοσία του Ρόναλντ, μετά την επανεκλογή του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα των ΗΠΑ.
HSUJxDu.jpg

Η φράση «ξεκίνησε από το μηδέν», μπορεί να είναι χιλιοειπωμένη, όμως στην περίπτωση του Πορτογάλου έχει μια πολύ ρεαλιστική υπόσταση. Η μητέρα του, Μαρία Ντολόρες, ήταν μαγείρισσα στο επάγγελμα και ο πατέρας του πρώην στρατιωτικός, δούλευε πλέον ως κηπουρός και υπάλληλος σε εργοστάσιο αυτοκινήτων.

Μεγαλώνοντας, για να «ξεφεύγει» από τα πάθη των γονιών του και την δύσκολη κατάσταση στο σπίτι του, ο Κριστιάνο έλεγε ψέματα πως δεν είχε να κάνει τίποτα από μαθήματα για το σχολείο. Όταν γύριζε στο σπίτι, το έσκαγε από το παράθυρο, τριγυρνώντας στις αλάνες μέχρι αργά το βράδυ. Έτσι έμαθε να «επιβιώνει» και να βρίσκει παρηγοριά και κάποιου είδους διαφυγή σε κάτι που μπορεί να ταυτιστούν εκατομμύρια παιδιά της γενιάς του και όχι μόνο… Σε μια αγάπη που τελικά θα του άλλαζε ολάκερη τη ζωή. Πολλοί συνηθίζουν να την αποκαλούν και «στρογγυλή θεά»...

Πλέον, μπορεί να αισθάνεται περήφανος και ένα χρόνια ωριμότερος. Ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για αυτόν. Δεν θα πει κανείς πως είναι θετικό που το 37 έγινε 38… Αλλά σε κάθε περίπτωση, ίσως μία ακόμη αλλαγή στην ζωή του Κριστιάνο, να λειτουργούσε θετικά…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0