Retro Stories

«Είναι τρελός ο Πολωνός»: Το ντεμπούτο του Κριστόφ Βαζέχα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΕΚ πριν 33 χρόνια! (video)

«Είναι τρελός ο Πολωνός»: Το ντεμπούτο του Κριστόφ Βαζέχα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΕΚ πριν 33 χρόνια! (video)
Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Κριστόφ Βαζέχα, ακριβώς 33 χρόνια πριν, έκανε το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό κόντρα στην ΑΕΚ!
Σχετικά Άρθρα

Η 17η Δεκεμβρίου του 1989 έμελλε να είναι η ημερομηνία που ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στους αγωνιστικούς χώρους της Ελλάδας, θα συστηνόταν στο φίλαθλο κοινό.

Ο Κριστόφ Βαζέχα, υπό το βλέμμα 50.000 φιλάθλων, πατάει το χορτάρι του αγωνιστικού χώρου του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας για πρώτη φορά στην καριέρα του, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο αθηναϊκό ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ!

Ο Πολωνός φορ που έμελλε να αφήσει εποχή στη χώρα μας, είχε μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό από την Ρουχ Χουρσόφ, φτάνοντας στην Ελλάδα μόλις 6 ημέρες νωρίτερα από το ντεμπούτο του. Μάλιστα, την προηγούμενη σεζόν, είχε βγει πρώτος σκόρερ στην πατρίδα του και παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε από ομάδες του γερμανικού πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους, καθώς ταξίδεψαν στην Πολωνία, κατέθεσαν έτοιμη πρόταση για αυτόν και έπεισαν την πολωνική ομάδα να πει το «ναι»!

Ο Μπόνεφ και το... «7»

Ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Κρίστο Μπόνεφ, του έδωσε τη φανέλα με το νούμερο «7» στο πρώτο και μοναδικό παιχνίδι του στο τριφύλλι που δεν είχε την φανέλα με το αγαπημένο του «9», καθώς σε εκείνο το ντέρμπι δεν έπαιξε καθόλου ο Δημήτρης Σαραβάκος, ενώ ως σέντερ φορ είχε αγωνιστεί ο Χρήστος Δημόπουλος.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Βαζέχα σε εκείνο το ματς να μην παίξει σαν «κλασικό εννιάρι», όπως τον συνηθίσαμε στα επόμενα χρόνια της καριέρας του, αλλά ως δεύτερος επιθετικός και από τα δεξιά.

«Μετά μου είπαν ότι εδώ ο φορ παίζει με το 9 και μόλις γύρισε ο Δημήτρης πήρε το 7 κι εγώ το 9 και από τότε σχεδόν συνέχεια έπαιζα με το 9», είχε πει ο ίδιος ο Βαζέχα επί του θέματος.

Vazexa.jpg

Η μεγάλη ευκαιρία και η «λευκή» ισοπαλία

Το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες έληξε 0-0, με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ να μοιράζονται τον βαθμό της ισοπαλίας, σε μια χρόνια που το τριφύλλι κατέκτησε το πρωτάθλημα με 53 βαθμούς, ενώ η Ένωση τερμάτισε στη 2η θέση με 50 βαθμούς.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο Βαζέχα σε εκείνο το ντέρμπι έμεινε «άσφαιρος» (έχοντας πραγματοποιήσει μόνο λίγες προπονήσεις πριν αγωνιστεί) και είχε την καλύτερη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο μέρος για να ανοίξει το σκορ και να δώσει τη νίκη στο «τριφύλλι», κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Μπονέφ): Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Καλιτζάκης, Γεωργαμλής, Αντωνίου, Κόλεφ (62' Γεωργακόπουλος), Καλαντζής, Χριστοδούλου, Σαμαράς (46' Μαραγκός), Βαζέχα, Δημόπουλος.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Μήνου, Βασιλόπουλος, Κούτουλας, Μανωλάς, Πεππέ, Σαβέβσκι, Σταματής (61' Φαμέλης), Οκόνσκι, Παπαϊωάνου (85' Καραγκιοζόπουλος), Πατίκας, Σαββίδης.

βαζεχα.jpg

Άφησε εποχή στο ελληνικό πρωτάθλημα!

Στη συνέχεια της καριέρας του ο Κριστόφ Βαζέχα άφησε εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς και στα 15 χρόνια που έπαιξε με την φανέλα του Παναθηναϊκού, έφτασε τις 503 συμμετοχές και τα 320 γκολ συνολικά, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το πρωτάθλημα είχε 390 εμφανίσεις και 244 τέρματα.

Στην καριέρα του ο σπουδαίος Πολωνός φορ, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Πολωνίας (1989), πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας (1990, 1991, 1995, 1996, 2004), πέντε Κύπελλα Ελλάδας (1991, 1993, 1994, 1995, 2004), δύο Σούπερ Καπ (1993, 1994), ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην πατρίδα του το 1989 και στην δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, το 1994, το 1995 και το 1998.

Παράλληλα, πρόκειται για τον μακροβιότερο ξένο στο ελληνικό πρωτάθλημα με 14 σεζόν και οκτώ φορές ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, από τις οποίες τις έξι συνεχόμενες! Στην καριέρα του «μέτρησε» 7 χατ τρικ, ενώ έξι φορές πέτυχε από τέσσερα γκολ με αντιπάλους τον Λεβαδειακό (1990), τον Εδεσσαϊκό (1993), τον Αρη (1993), τη Δόξα Δράμας (1994), την Καστοριά (1997) και τον Πανηλειακό (1998). Την περίοδο 1994-95 πέτυχε πέντε γκολ στο ματς με τον Πανιώνιο. Αξέχαστο θα μείνει σε όλους το γκολ που έβαλε στο Άμστερνταμ, απέναντι στον Άγιαξ, στη νίκη 1-0 του Παναθηναϊκού για τους «4» του Champions League όπου έκανε τεράστια πορεία με το «τριφύλλι» τόσο εκείνη τη «μαγική» σεζόν (1995-1996) όσο και τα επόμενα χρόνια…

Τέλος, το 2001 ο Βαζέχα είχε πάρει το δεύτερο βραβείο ενεργού σκόρερ από την IFFHS (International Federation of Football History & Statistics).

2775520.jpg



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0