Πρόσωπα

Κριστόφ Βαζέχα: Οι 9+1 κορυφαίες στιγμές του πρώτου των πρώτων (video)

Κριστόφ Βαζέχα: Οι 9+1 κορυφαίες στιγμές του πρώτου των πρώτων (video)
Ο Κριστόφ Βαζέχα έχει γενέθλια και το BN Sports θυμάται εννιά συν ένα πράγματα που σημάδεψαν την πορεία του καλύτερου επιθετικού που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Ο Μένιος Κουμανταρέας το 1986 έγραφε το βιβλίο Η «Φανέλα με το Νούμερο 9» το οποίο στη συνέχεια έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Στράτο Τζώρτζογλου. Στην ταινία ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να ζήσει μέσω του ποδοσφαίρου αυτό που έλεγαν οι παλιότεροι το American Dream, χωρίς όμως επιτυχία.

Ένας άλλος ποδοσφαιριστής με μια διαφορετική φανέλα με το Νο9, πράσινη αυτή τη φορά, θα ζήσει το απόλυτο όνειρο και θα γράψει ιστορία. Ο λόγος για τον Κριστόφ Βαζέχα ο οποίος στην πορεία έγινε... Χρηστάρας, όταν έφτανε παντελώς άγνωστος τον Δεκέμβριο του 1989 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού για να γίνει το απόλυτο είδωλο και θρύλος για το «τριφύλλι».

Ήταν ο άνθρωπος που σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στις αντίπαλες άμυνες, μια ασταμάτητη μηχανή των γκολ με 319 γκολ σε 553 επίσημους αγώνες με τον Παναθηναϊκό, επίδοση που τον κατατάσσει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου. Μια καριέρα 15 χρόνων με σπουδαίες στιγμές οι οποίες έγραψαν την δική τους ιστορία όχι μόνο στους «πράσινους», αλλά και στο ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με αφορμή τα 57α γενέθλια του, το BN Sports συγκέντρωσε τις εννιά συν μία στιγμές που καθόρισαν την καριέρα του Κριστόφ Βαζέχα στην Ελλάδα.
vazexa_ixw.jpg

Ο Μένιος και το λάθος όνομα

Τον μάθαμε κι έμεινε για πάντα στην συνείδησή μας ως Κριστόφ Βαζέχα. Η αλήθεια όμως είναι ότι το όνομα του δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το πλήρες όνομα είναι Krzysztof Ireneusz Warzycha. Και η απόδοσή του με βάση και την μετάφραση είναι Κσίστοφ Βρζιχα. Εκείνη την εποχή το διαδίκτυο δνε υπήρχε καν ως σκέψη για να βρεθεί η σωστή προφορά του ονόματος. Και κάπου εδώ έρχεται ο δημοσιογράφος Μένιος Σακελλαρόπουλος ο οποίος άθελα του θα βάλει τις βάσεις για να γραφτεί ιστορία. Ο νέος, τότε στο ρεπορτάζ, δημοσιογράφος τον Δεκέμβριο του 1989 τον περιμένει στο αεροδρόμιο όπου και θα έχει την πρώτη συνάντηση μαζί του. Αφού συστήνονται καταλαβαίνει την δυσκολία του ονόματος και την επόμενη ημέρα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος τον γράφει Κριστόφ Βαζέχα. Και από τότε τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Warzycha συστήνεται ως Βαζέχα και αρχίζει ο θρύλος του στα ελληνικά γήπεδα.
vazexa_pao_1.jpg

Το ντεμπούτο με το Νο7 στην πλάτη

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1989, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σε ένα παιχνίδια που μπορεί να έμεινε στο 0-0, αλλά θα αποτελούσε την αφετηρία ενός μεγάλου σκόρερ στην Ελλάδα. Ο Βαζέχα μία εβδομάδα πριν είχε φτάσει στην Ελλάδα από την Ρουχ Χορζόφ. Ο ίδιος θυμάται πως έγινε η συμφωνία και ήρθε στην Ελλάδα. «Εγώ εκείνη την ημέρα έκανε μια βόλτα με τον Αρκάδιο το μεσημέρι. Έρχεται η γυναίκα μου από το σπίτι και μου λέει σε παίρνουν τηλέφωνο από την ομάδα. Εγώ σκέφτηκα τι με παίρνουν αφού έχουμε ρεπό, τι με θέλουν. Δε μου πήγε στο μυαλό ότι υπήρχε πρόταση από τον Παναθηναϊκό. Μου είπαν ότι υπάρχει αυτή η πρόταση και ότι έπρεπε να αποφασίσουμε σε μία μέρα. Κι έτσι έγιναν όλα πολύ γρήγορα, δεν είχα και πολύ χρόνο για να σκεφτώ γιατί κι εδώ ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ήθελε όσο πιο γρήγορα να βρει κάποιον φορ γιατί εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να παίξει και ο πρόεδρος έψαχνε να βρει κάποιον ποδοσφαιριστή που να καλύπτει αυτή τη θέση», είχε δηλώσει.

Σε εκείνο το ματς λοιπόν κάνει ντεμπούτο με μια ιδιαιτερότητα όμως. Αντί για το 9 στην πλάτη φοράει την φανέλα με το 7 και αυτό λόγω ενός προβλήματος που είχε ο Δημήτρης Σαραβάκος σε εκείνο το ματς και τον είχε θέσει εκτός αγώνα. Και ανν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Πολωνό, αφού το ντέρμπι ολοκληρώνεται χωρίς γκολ με τον ίδιο μάλιστα να έχει τρομερή ευκαιρία για να κάνει σεφτέ.
vazexa-saravakos_1.jpg

Το πρώτο του γκολ με τον Παναθηναϊκό

Στις 7 Ιανουαρίου του 1990, ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών. Η ώρα για τον Βαζέχα να ξεκινήσει την ιστορία του με το «τριφύλλι» είχε έρθει. Οι «πράσινοι» σφυροκοπούν τον αντίπαλο, αλλά οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Πέντε δοκάρια μέχρι να έρθει στο 53ο λεπτό ο Πολωνός να σημειώσει το νικητήριο γκολ για την ομάδα του. Τέλος της σεζόν και ο Παναθηναϊκός βάζει τέλος στην ανομβρία τεσσάρων χρόνων μακριά από την κορυφή του πρωταθλήματος. Η σχέση αγάπης με τον κόσμο της ομάδας μόλις είχε ξεκινήσει.
vazexa_rizoupoli_1.jpg

Το Champions League και η Ναντ

Το Champions League είναι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση που υπάρχει και είναι όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί με την ομάδα του. Την δεκαετία του 90' το τουρνουά βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα πριν φτάσει στην μορφή που βρίσκεται τώρα. Παρόλα αυτά οι πρωταθλήτριες ομάδες δίνουν το παρών σε ένα διαφορετικό φορμάτ. Το όνειρο κάθε επιθετικού είναι να σκοράρει σε ένα τέτοιο παιχνίδι και ο Βαζέχα το πετυχαίνει. Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την τότε πρωταθλήτρια Γαλλίας, Ναντ στο ΟΑΚΑ για την πρεμιέρα των ομίλων και οι παίκτες του Χουάν Ραμόν Ρότσα επικρατούν με 3-1 με τον Βαζέχα να στέλνει δύο φορές την μπάλα στα δίχτυα των «καναρινιών».

Τα πέντε γκολ σε ένα ματς

Εκείνο τον Σεπτέμβριο ο Βαζέχα βρισκόταν σε δαιμονιώδη φόρμα και ήταν απλά ασταμάτητος. Λίγο πριν το ματε με τη Ναντ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανιώνιο ο οποίος είναι καλεσμένος στο προσωπικό του σόου. Εκείνη την ημέρα ο Βαζέχα κάνει ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ. Οι «πράσινοι» κερδίζουν τους Νεοσμυρνιώτες με 5-3 όπου και τα πέντε γκολ προέρχονται από τον Πολωνό «κανονιέρη». Ένα ρεκόρ που δύσκολα μπορεί να το πετύχει κάποιος στις ημέρες μας.

Το έπος του Άμστερνταμ

Τι να πει κανείς για εκείνο το ματς. Μία από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Ρότσα αντιμετωπίζει για τα ημιτελικά του Champions League την καλύτερη ομάδα εκείνη την εποχή στον κόσμο, τον Άγιαξ του Λουίς Φαν Γκάαλ. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η ελληνική ομάδα θα επιστρέψει από το Άμστερνταμ με μια βαριά ήττα, αλλά εκείνο το βράδυ το «τριφύλλι» γράφει ιστορία. Ο Γιώργος Δώνης κάνει μία από τις γνωστές του κούρσες από τα δεξιά και την κατάλληλη στιγμή πασάρει στον Βαζέχα ο οποίος πλασάρει και παγώνει... την ολλανδική πρωτεύουσα.

Όταν έγινε ο πρώτος των «πρασίνων»

Φαίνεται πως ήταν της μοίρας γραφτό ο Απόλλωνας να αποτελέσει για πάντα μέρος της ιστορίας του καλύτερου ξένου που έχει αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα. Στο ίδιο γήπεδο που είχε πετύχει το πρώτο του γκολ, έρχεται και το απόλυτο ρεκόρ. Η ημερομηνία γράφει 24 Ιανουαρίου του 1998 όταν η «Ελαφριά Ταξιαρχία» υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Οι φιλοξενείται δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα κι επικρατούν εύκολα με το επιβλητικό 5-2. Σε εκείνο το ματς ο Βαζέχα σκοράρει στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης. Ένα γκολ ιστορικό, αφού φτάνει τα 181 και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του «τριφυλλιού», ξεπερνώντας τον Αντώνη Αντωνιάδη.

Ξεπερνώντας τον Παπαϊωάννου

Τον Μάιο του 2000 ο Κριστόφ Βαζέχα πετυχαίνει άλλο ένα ρεκόρ όταν και σκαρφαλώνει στην 2η θέση της λίστας με τους κορυφαίους σκόρερ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρχικά κόντρα στην Παναχαϊκή πιάνει τον σπουδαίο Μίμη Παπαϊωάννου στα 234 γκολ, για να ακολουθήσει την επόμενη αγωνιστική το 4-2 επί της Καλαμάτας όταν και ανεβαίνει πλέον μόνος δεύτερος στην λίστα των all time σκορερ πίσω από ένα άλλο ιερό τέρας του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Θωμά Μαύρο.
vazexa_panigyrismos_1.jpg

Το τελευταίο του γκολ με το «τριφύλλι»

Είναι η χρονιά της Ριζούπολης για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν χάσει τις όποιες ελπίδες για το πρωτάθλημα μετά το 3-0 από τον Ολυμπιακό. Ο Πολωνός επιθετικός μπαίνει αλλαγή στο 80ο λεπτό κόντρα στον Ακράτητο και ολοκληρώνει τη νίκη της ομάδας του με 3-1 φτάνοντας τα 244 γκολ στο τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα του «τριφυλλιού».

Πέσιμο αυλαίας με νταμπλ

Τα χρόνια πλέον έχουν περάσει και ο Βαζέχα βρίσκεται στην δύση της καριέρας του η οποία κλείνει με τον καλύτερο τρόπο. Η περίοδος 2003-04 βρήκε τον Παναθηναϊκό νταμπλούχο, δίνοντας την ευκαιρία στον ίδιο να κατακτήσει το πέμπτο του πρωτάθλημα και το πέμπτο του Κύπελλο με το τριφύλλι, συμμετέχοντας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την επιστροφή της ομάδας μετά από επτά χρόνια στην κορυφή.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0