Retro Stories

Ο «ατομιστής» Γκάλης και η πρώτη 30αρα που δεν εντυπωσίασε κανέναν!

Ο «ατομιστής» Γκάλης και η πρώτη 30αρα που δεν εντυπωσίασε κανέναν!
2/12/1979: Ο Νίκος Γκάλης συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό σε αγώνα ανάμεσα στον Άρη και τον Ηρακλή. Οι «κιτρινόμαυροι» παίρνουν το ροζ φύλλο αγώνα, ο «γκάνγκστερ» βάζει 30 πόντους, όμως οι εφημερίδες της εποχής δεν τον υποδέχονται με τον καλύτερο τρόπο, ασκώντας δριμεία κριτική. 

Ο Νίκος Γκάλης μπορεί να λογίζεται ως θεός του μπάσκετ μέχρι και σήμερα, 27 χρόνια μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, όμως τις πρώτες ημέρες που αγωνίστηκε στη χώρα μας είχε περάσει από... κόσκινο.

Ο απόφοιτος του Σίτον Χολ, έχοντας απορρίψει προτάσεις από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, εντάχθηκε στο ρόστερ του πρωταθλητή Ελλάδας, Άρη και έκανε ντεμπούτο στο «Παλέ» στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 κόντρα στον Ηρακλή, φορώντας στην πλάτη το νούμερο «7».  Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν τη χρονιά με το δεξί, επικρατώντας με 79-78, αφού το σουτ που επιχείρησε ο Σακελλαρίου στο φινάλε δε βρήκε στόχο.

3_2_2.jpg

Ο Γκάλης ή Γκάλ(λ)ις όπως τον έγραφαν τότε-Ελληνοαμερικανός γαρ-ή Γεωργαλής όπως αναγραφόταν στο δελτίο του, κατάφερε να σημειώσει 30 πόντους! Κι όμως, οι δημοσιογράφοι του άσκησαν ιδιαίτερα σκληρή κριτική χαρακτηρίζοντας τον λίγο ή πολύ ατομιστή, που ξόδεψε πολλές προσπάθειες και έπαιζε με λάθος τρόπο.

9_14.jpg

«Ο Γκάλης το νέο απόκτημα των "κίτρινων" φορτωμένος στην πλάτη του με την πολυσυζητημένη αξία του ήθελε χθες να την αποδείξει και προσπάθησε να τα κάνει όλα μόνος του και αυτό παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε "πατατρακ" τον Άρη από έναν ομολογουμένως ισάξιο αντίπαλο τον Ηρακλή… Ο Γκάλης το πρόσωπο της ημέρας έκανε χθες κατάχρηση προσπαθειών σε σημείο στο δεύτερο ημίχρονο να παίζει μόνος του και έχοντας και αστοχία στα σουτ έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Άρη. Ευτυχώς στο τελευταίο δίλεπτο πέτυχε τρία κρίσιμα καλάθια που οπωσδήποτε μέτρησαν στην τελική επικράτηση», έγραφε το ρεπορτάζ μίας εφημερίδας.

5_44.jpg

Σε άλλη «φυλλάδα» της εποχής ο αθλητικογράφος σημείωνε: «Ο Άρης ήταν μέτριος αν και είχε στη σύνθεση του τον πολυσυζητημένο Γκάλλη ο οποίος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα χρήματα που διατέθηκαν για την απόκτησή του "μονοπώλησε" τις επιθετικές ενέργειες των "κίτρινων" και έκανε πολλά και σοβαρά λάθη».

6_35.jpg

Σε έτερο απόκομμα της περιόδου που έχει διασωθεί αναγράφεται: «Από τον Άρη ουδείς διεκρίθη. Ο Γκάλης έπαιξε πολύ ατομικά και έκανε άφθονα άστοχα σουτ».

Το αφήγημα άρχισε σταδιακά να αλλάζει και δεν άργησε να πάρει μυθικές διαστάσεις, αφού αφενός το μπάσκετ δεν είχε τότε ιδιαίτερη απήχηση στο ΜΜΕ και το πρωτάθλημα ήταν χωρισμένο σε Βορρά – Νότο, με τους Αθηναίους να μην έχουν την ευκαιρία να δουν ιδίοις όμμασι τα «μαγικά» του κοντού τύπου με την άφρο κουπ, που «πετούσε» και έσπαγε τη μέση όπως κανείς άλλος.

ΑΡΗΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ 79-78

Διαιτητές: Γιώργος Προεστός, Παναγιώτης Οικονομίδης

ΑΡΗΣ (Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4

ΗΡΑΚΛΗΣ (Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0