Retro Stories

«Και τώρα όλο το γήπεδο φωνάζει Λύμπε» - Η πρώτη νίκη της ΑΕΚ στο Champions League, ήρθε με το «κανόνι» του Νίκου Λυμπερόπουλου! (video)

«Και τώρα όλο το γήπεδο φωνάζει Λύμπε» - Η πρώτη νίκη της ΑΕΚ στο Champions League, ήρθε με το «κανόνι» του Νίκου Λυμπερόπουλου! (video)

Η 1η Νοεμβρίου θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ΑΕΚ. Μια τέτοια ημέρα το 2006, η «Ένωση» σημείωσε την πρώτη νίκη της στο Champions League, κόντρα στη Λιλ, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Λυμπερόπουλο.

Σχετικά Άρθρα

Το κρύο αθηναϊκό βράδυ της 1ης Νοεμβρίου το 2006 δεν εμπόδισε 35 χιλιάδες φίλους της ΑΕΚ να κατακλύσουν το Ολυμπιακό Στάδιο, για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ομάδας του Λορένθο Σέρα Φερέρ που για 22η δεύτερη φορά στην ιστορία της «κουνούσε σεντόνι».

Η ιστορία δεν είχε φερθεί με τον καλύτερο τρόπο στην ΑΕΚ στους προηγούμενους 21 αγώνες της στο Champions League, αφού από αυτούς απουσίαζε μια νίκη. Η «Ένωση» ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως ο απολογισμός έως την 4η συμμετοχή της στα «αστέρια» ήταν 11 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Σαφώς υπήρξαν μεγάλα αποτελέσματα σε αυτά τα παιχνίδια, μεταξύ των οποίων οι δύο ισοπαλίες με τη Ρεάλ Μαδρίτης σε Νέα Φιλαδέλφεια (3-3) και Σαντιάγκο Μπερναμπέου (2-2) τη σεζόν 2002/03 όπου οι «κιτρινόμαυροι» αποκλείστηκαν στην φάση των ομίλων με έξι ισοπαλίες! Ο κόσμος της ομάδας όμως περίμενε κάτι το παραπάνω. Τη πρώτη νίκη!

Η κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης για τη σεζόν 2006/07 έφερε στο δρόμο της ΑΕΚ, τις Μίλαν, Λιλ και Άντερλεχτ, με τις υποχρεώσεις των Ελλήνων να ξεκινούν στο Σαν Σίρο κόντρα στην ιταλική ομάδα. Οι «ροσονέρι» δεν αποδείχθηκαν καλοί... οικοδεσπότες αφού επικράτησαν με σκορ 3-0 και η «Ένωση» εκκίνησε με το... αριστερό την προσπάθεια για πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Ακολούθως, τη 2η αγωνιστική η ΑΕΚ «κόλλησε» στο 1-1 με την Άντερλεχτ εντός έδρας, ενώ μερικά βράδια αργότερα, στο Φελίξ Μπολάρ, τα λάθη του νεαρού τότε Σωκράτη Παπασταθόπουλου κόστισαν στο «Δικέφαλο», που έφυγε από τη Γαλλία ηττημένος με σκορ 3-1.

Έτσι, η αναμέτρηση της 1ης Νοεμβρίου για την 4η αγωνιστική, απέναντι στους «λιλουά» στο ΟΑΚΑ, είχε χαρακτήρα τελικού για την ΑΕΚ, αφού οποιοδήποτε αποτέλεσμα πλην της νίκης θα την άφηνε εκτός συνέχειας Champions League. «Το ματς με τη Λιλ είναι "κλειδί" για εμάς. Αν θέλουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας πιθανότητα πρόκρισης, τότε πρέπει να το κερδίσουμε», δήλωνε πριν τον αγώνα ο Τραϊανός Δέλλας στην ιστοσελίδα της UEFA.

84b03c28d9db894e1d31eb1cdfb74d7f_685635.jpg

Από την πλευρά του ο κεντρικός χαφ της «Ένωσης», ο Βραζιλιάνος Έμερσον έστειλε το μήνυμα, «Όποιος φοβάται να κάτσει σπίτι του» και ο κόσμος της ομάδας έδειξε ότι δεν φοβάται τίποτα! Σχεδόν 35.000 «κιτρινόμαυρα» κασκόλ βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, μη γνωρίζοντας ότι έχουν... ραντεβού με την ιστορία.

Το παιχνίδι σε κανένα σημείο του δεν διεκδίκησε «δάφνες ποιότητας». Σε αυτό φυσικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο η αποβολή του Στάθη Ταυλαρίδη πολύ νωρίς στο ματς. Μόλις στο 22’ ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός της Λιλ αντίκρυσε δεύτερη κίτρινη κάρτα για καθυστερημένο μαρκάρισμα στον Περπαρίμ Χετεμάι.

378424.jpg

Εξαιτίας του αριθμητικού μειονεκτήματος, η Λιλ αναγκάστηkε να οπισθoχωρήσει για να διαφυλάξει τουλάχιστον το «μηδέν» στην άμυνα. Η ισοπαλία άλλωστε ήταν ένα αποτέλεσμα που τη βόλευε. Το σχέδιο του Κλοντ Πιέλ δούλευε άριστα, με τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να μην μπορούν να διασπάσουν την αμυντική γραμμή των Γάλλων. Μάλιστα, στο 70ο λεπτό του αγώνα, το «αίμα» των φιλάθλων πάγωσε για δευτερόλεπτα, όταν ο Αμπντούλ Κεϊτά, με ωραία ενέργεια μπήκε στην περιοχή και αφού ντρίμπλαρε τον Βαγγέλη Μόρα, πλάσαρε τον Στέφανο Σορεντίνο. Η μπάλα, αργά και βασανιστικά, κατευθυνόταν στα δίχτυα, όμως ο Νίκος Γεωργας σαν «από μηχανής θεός» πρόλαβε να την απομακρύνει λίγο πριν περάσει τη γραμμή. Η «καρδιές» επέστρεψαν στη θέση τους, απλά και μόνο για να χτυπήσουν δυνατά, από χαρά αυτή τη φορά, τέσσερα λεπτά αργότερα.

Το ρολόι στο Ολυμπιακό Στάδιο έδειχνε το 74ο λεπτό. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος αφού απέφυγε δύο αντιπάλους έξω από την μεγάλη περιοχή της Λιλ, δημιούργησε χώρο για το σουτ και με μια «κανονιά» έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Σίλβα για να «γράψει» το 1-0.

aek2-1.jpg

Όλο το στάδιο σηκώθηκε στο πόδι και εν χορώ όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ φώναζαν ρυθμικά το όνομα του «Λύμπε». Ο Σέρα Φερέρ με σφιγμένες γροθιές και οι ποδοσφαιριστές της «Ένωσης» μια αγκαλιά πανηγύρισαν όσο λίγα αυτό το γκολ. Που να ήξεραν βέβαια τι θα ακολουθούσε 20 βράδια αργότερα...

378512.jpg

Το τελευταίο σφύριγμα του Άγγλου διαιτητή Μπένετ, βρήκε την ΑΕΚ νικήτρια για πρώτη φορά σε αγώνα Champions League. Ήταν μια ακόμα «χρυσή σελίδα» στην ευρωπαϊκή «Βίβλο» των «κιτρινόμαυρων» επιτυχιών. Στις 21 Νοεμβρίου θα γραφόταν ακόμα μια, κόντρα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0